Suuri seikkailu rautatieasemalla - auttaisiko aseman siirto?

Markus Pirttijoki

Iisalmelainen Reino Eriksson joutui jännään paikkaan saavuttuaan junalla Lahteen. Hänelle jo rautatieaseman löytäminen oli ollut suuri seikkailu.

”Hissin napinpainotaulussa on niin outoja merkkejä, ettei niistä ota selvää egyptologikaan, saati savolainen, ja kun hissi ei lähde liikkeelle tavallista numeroa painamalla, niin siinä sitten on seisottava äimän käkenä matkalaukkua vartioiden”, Eriksson kertasi tapahtunutta lehtemme mielipidesivulla (ESS 30.7.).

Suunnistukseen rautatieaseman ”sokkeloisessa portaita ja tunneleita käsittävässä kompleksissa” oli mennyt miehen mukaan kaikkineen tuntikausia.

Palaute on syytä ottaa vakavasti, vaikka siinä pientä Savon-lisää lieneekin.

Ja kun ongelma tunnustetaan ja syy tunnistetaan, siihen pitää reagoida ripeästi. Jos nimittäin iisalmelainen Eriksson eksyy rautatieasemalla nyt, niin mitä siitä tulisikaan parin vuoden kuluttua kun Euroopan vihreää pääkaupunkia ihastelemaan saapuva satapäinen kiinalaisdelegaatio lähtee hortoilemaan kohti Mäntsälää?

Aletaan purkaa palautetta hissin hieroglyfeistä. Keltaisen hälytysnappulan lisäksi siinä on neljä painiketta: 0, 1, 2 ja ovien sulkunappi. Ihan tunnistettavia. Sen sijaan nappuloiden järjestyksessä ei ole mitään logiikkaa.

Numerot 2, 0 ja 1 muodostavat ikään kuin L-kirjaimen. 2 päällä, 0 alla ja 1 on 0:n vieressä oikealla puolella. Tästä saa sen mielleyhtymän, että 2 on yläkerros ja 0 alakerros ja 1 jossain alakerroksen sivussa. Metrovaraus?

Numeron 2 päällä lukee selkeästi ”ASEMA” ja numeron 0 alla ”TUNNELI”. Helppoa kuin heinänteko, paitsi niille kiinalaisille.

Koska ymmärrykseni mukaan Lahden rautatieasemalla on vain kaksi kerrosta: asema ja tunneli, päätin olla kokeilematta hissin salaperäistä nappulaa numero 1. Tiedä vaikka olisin joutunut raiteelle 9 3/4 ja siitä suoraan Tylypahkaan.

Nappia painamalla hissi kuitenkin liikkui – hitaasti – joten palaute tältä osin ei pitänyt paikkaansa.

Sokkeloisuuden ja puutteellisen opastuksen allekirjoitan.

Kun ensi kerran saavuin Lahteen syyskuun viimeisen päivän pimeänä iltana, Kajaanin juna pysähtyi raiteelle 4.

Sen verran olen junalla matkustanut, että kulkusuunta keskustaan haetaan raidenumeroinnin perusteella. Raide 1 on kokemukseni mukaan aina lähimpänä rautatieasemaa, jonka läpi astuttua alkaa keskusta. Aina, paitsi Lahdessa.

Kun siis lähdin suunnistamaan raidetta 1 kohti ja siitä edelleen tunnelista ulos, hämmästys oli suuri. Rautatieasemaa ei näkynyt missään. Oli vain pari kerrostaloa ja Orimattilaan vievä tie.

Tunnelin opastetauluissakin Launeen suunta on merkitty paljon isommilla kirjaimilla kuin asemarakennus ja keskusta. Raiteelle 1 tuleva ja portaista oikeal­le kääntyvä matkustaja ei edes kohtaa opastetaulua, vaan se jää takavasemmalle.

Vaan eipä hätää, ongelmiin on aina ratkaisu. Tarjoan parikin vaihtoehtoa. Joko käännetään raidenumerointi päinvastaiseen järjestykseen tai – jos numerojärjestys on pyhä – siirretään rautatieasema ja Lahden keskusta Launeen puolelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 2. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 3. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 4. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 5. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 6. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 7. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 8. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 9. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni
 10. Harhaanjohtava aleilmoittelu halutaan kuriin – säännösten rikkominen voi johtaa seuraamusmaksuun
 11. "Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun
 12. Vaihtopenkki: Suomalainen jalkapallo on "letkuissa", tätä puitiin A-studiossa
 13. "Alkututkinnosta tuli kahden ja puolen vuoden pääsykoe" – Yliopistoon pääsivät kaikki ylioppilaat, kunnes tilat tulivat vastaan
 14. Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta
 15. Lahden maauimala avataan yleisölle varovasti - näin polskitaan juhannukseen saakka

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.