Vesibisnes ottaa tuulta alleen

Heinolasta valmistuu maailmalle Vellamo-vettä. Juha Peurala

Varsinkin Päijät-Hämeen ulkopuolella asuville voi tulla yllätyksenä tieto siitä, että maakuntamme voi ylpeillä merkittävällä luonnonvaralla, jonka arvo mitä todennäköisimmin vain kasvaa entisestään tulevina vuosikymmeninä. Kyse on puhtaasta juomavedestä, jota täällä riittää runsaasti niin maan päällä kuin sen alla.

Päijänteen vesi on kohta 30 vuotta kelvannut miljoonalle pääkaupunkiseudun asukkaalle päivittäiseen kulutukseen. Päijäthämäläiset itse voivat ammentaa oman juomavetensä maakunnan runsaista pohjavesiesiintymistä. Niistä Salpausselän alue Lahdessa ja Hollolassa kuuluu Suomen suurimpiin.

Täkäläinen juomateollisuus on aikojen alusta ymmärtänyt hyödyntää Salpausselän suodattaman pohjaveden tunnetusti hyvää laatua omassa markkinoinnissaan. Laadukkaat ja runsaat vesivarat hyvän logistisen sijainnin ohella olivat myös keskeinen syy siihen, että kotimainen juomajätti Hartwall päätti 2000-luvun alussa keskittää suuren osan tuotannostaan Lahteen.

Syystä jos toisestakin Lahden ja Päijät-Hämeen vesivarantoja on kuitenkin tyydytty kaupittelemaan pääsääntöisesti vain kotimaisille markkinoille. Suurta kansainvälistä läpimurtoa maailmalla vauhdikkaasti kasvavalle alalle ei ole onnistuttu tekemään, vaan yritykset jalostaa maakunnan tärkein luonnonvara menestyksekkääksi vientituotteeksi ovat yleensä tyrehtyneet alkuunsa.

Nyt on havaittavissa valoa tunnelin päässä. Heinolassa toimiva Ice Age Water on toista vuotta markkinoinut Vellamo-vettään Pohjois-Amerikan hotelli- ja ravintolamarkkinoille onnistuen saamaan jalansijaa myös parista suuresta urheilutapahtumasta. Saavutustensa rohkaisemana yhtiö kaavailee tuotantonsa huomattavaa laajentamista, joskin neljän miljoonan euron investoinnin rahoitus on vielä varmistumatta (ESS 30.7.).

Suuruusluokassaan moninkertainen on Lahden Hennalaan suunniteltu pullottamo, joka tähtää Kiinan lähes pohjattomille pullovesimarkkinoille. Singaporelaisen sijoittajan Allan Pohin rahoittama yritys teki hankkeen tiimoilta jo viime vuonna asiakassopimuksen Lahti Aquan kanssa.

Hennalan pullottamon on määrä valmistua ensi vuonna, mutta rakennustyöt alueella odotuttavat yhä itseään. Toivon mukaan suunnitelmat pitävät, sillä 20 miljoonan euron investoinnin on luvattu poikivan Lahteen ainakin 20–30 uutta työpaikkaa ja kenties enemmänkin, jos lahtelainen pohjavesi alkaa kiinnostaa Kaukoidässä laajemminkin.

Mukavaa lisäpotkua markkinointiin antanee tieto siitä, että tuote on peräisin tulevan Euroopan ympäristöpääkaupungin puhtaista pohjavesivarannoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.