Missä olin kun Lasse kaatui Münchenissä?

Jukka Airo

Ilmeisesti viimeinen suuri suomalainen kestävyysjuoksija Lasse Virén täytti hiljattain 70 vuotta. Sen kunniaksi Yle esitti dokumentin, jossa aikalaiset valottivat päivänsankarin persoonaa.

Toisin kuin monet huiput, Virén ei höpissyt joutavia vaan antoi jalkojensa puhua puolestaan. Ja tiesi voittavansa siinä missä muut toivoivat voittavansa, kiteytti kilpakumppani Brendan Foster. ”Kunniaan kiedottu arvoitus”, tiivisti puolestaan arvostettu 1977 luonnehdintansa Myrskylän mystikosta.

Mansikkana synttärikakun päälle Yle esitti uudelleen kokonaisena ensimmäisen Virénin neljästä olympialaisesta kultajuoksusta, Münchenin kisojen 10 000 metrin kilpailun 3. syyskuuta 1972.

Kyse oli merkittävästä tapahtumasta myös päijäthämäläisittäin, sillä voittoaika 27.38.4 oli paitsi maailmanennätys, myös silloisen SVUL:n Lahden piirin ennätys. Lasse oli siis omia miehiämme, josta myös me Mukkulan yhteiskoulun ekaluokkalaiset klopit osasimme olla seuraavana aamuna kovin ylpeitä.

Yleisurheilun historiaan Münchenin kymppi on jäänyt tunnetuista syistä. Olihan käsittämätöntä, että jostain ”Myrskylaesta” tulee parrakas mies, joka vailla aiempia arvokisameriittejä voittaa kuninkuusmatkalla kultaa rikkoen lyömättömäksi luullun maailmanennätyksen – vaikka kaatuu kesken kisan.

1960-lukulaiset tapaavat kysyä toisiltaan, missä olit kun Kennedy ammuttiin. Meille hieman nuoremmille sama kysymys kuuluu, missä olit kun Lasse kaatui Münchenissä.

Minä poika olin pissalla. Kisa oli silloin vasta lähellä puoliväliä, joten olin kuvitellut, että siinä kohtaa olisi ollut hyvä hetki piipahtaa toiletissa ennen jännittäviä loppuratkaisuja. Kesken toimituksen kuulin olohuoneen puolelta kiljahduksia vanhempieni ja pikkuveljeni todistaessa suurta draamaa.

Vaikka kaatuminen on näytetty uusintana satoja kertoja, minua harmittaa yhä, että missasin sen livenä. Toisaalta kuka muu voi tänäkin päivänä sanoa sekuntien tarkkuudella, moneltako asioi vessassa tuona tiettynä syyskuun sunnuntaina vuonna 1972. Osaltani niin tapahtui Suomen aikaa kello 18.27.38. Kilpailuhan alkoi illalla vartin yli kuusi, ja aikaa oli vierähtänyt tv-ruudun mukaan 12 minuuttia ja 38 sekuntia Virénin kompastuessa tartanin reunaan. Sekuntia myöhemmin hän nousi ylös, ja loppu on historiaa.

Münchenin kympin uusinta oli Yleltä kulttuuriteko, jonka ei toivoisi jäävän siihen. Radiossa Yle on jo ottanut tavakseen esittää urheiluselostusten toivekonsertteja. Miksei saman voisi tehdä myös tv:n puolella? Oman listani kärjessä ovat seuraavat lähetykset ajalta ennen nettiä ja videonauhureita:

1) Kuusysi–KPV jalkapallon SM-sarjan kärkiottelu 12.9.1971. 2) Kiekkoreipas–HIFK jääkiekon SM-liigaa 3.11.1976. 3) Suomi–Tshekkoslovakia lätkän MM-kisoissa 12.4.1974. 4) Innsbruckin olympiakisojen miesten viesti 11.2.1976. 5) Montrealin olympiakisojen maratonjuoksu 31.7.1976.

Ja näistä en halua nähdä Yleltä enää edes välähdystä: Suomi–Unkari, futiksen MM-karsintaa 11.10.1997. Ynnä ne tietyt Ruotsi-ottelut takavuosien lätkäkisoissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 2. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 3. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 4. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 5. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 6. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 7. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 8. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni
 9. Harhaanjohtava aleilmoittelu halutaan kuriin – säännösten rikkominen voi johtaa seuraamusmaksuun
 10. "Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun
 11. Vaihtopenkki: Suomalainen jalkapallo on "letkuissa", tätä puitiin A-studiossa
 12. "Alkututkinnosta tuli kahden ja puolen vuoden pääsykoe" – Yliopistoon pääsivät kaikki ylioppilaat, kunnes tilat tulivat vastaan
 13. Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta
 14. Lahden maauimala avataan yleisölle varovasti - näin polskitaan juhannukseen saakka
 15. Löytyykö sinunkin olohuoneestasi tämä ei-toivottu sisustuselementti? Asiantuntijat kertovat, mitä pyykin kuivatuksessa on syytä muistaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.