Varastettuja selfieitä ja muita tietoturvamörköjä

Henrika Havumäki

Säännöllisin väliajoin ajaudun pohtimaan, millaista elämä olisi ilman internetiä. Kuten tiedetään, verkkoyhteydet ovat helpottaneet monia arkipäivän asioita, tiedonhakua ja palveluiden saavutettavuutta. Helppoudella on kuitenkin hintansa, jota ei tule ajateltua riittävän usein.

Heinäkuun puolivälissä sosiaalinen media täyttyi hassuista kuvista, joissa ihminen oli kuvattu vuosikymmeniä vanhempana kuin mitä oikeasti on. Tulevaisuuteen katsovat kuvat mahdollisti älypuhelimeen ladattava FaceApp-sovellus.

Itku pitkästä ilosta: pian uutisista saattoi lukea mobiilisovelluksen tietoturvariskeistä. Kovinkaan moni tuskin luki sovelluksen käyttöehtoja ennen niiden hyväksymistä. Oli kiire päästä näkemään, tuleeko ryppyjä enemmän otsaan vai silmäkulmiin. Käyttöehtojen hyväksyminen tarkoitti muun muassa sovelluksen lataamien kuvien oikeuksien menettämistä. Käyttäjä hyväksyi sen, että sovelluksen tarjoavalla venäläisyhtiöllä on lupa käyttää kuvia mihin ha­luaa ja miten kauan tahansa.

Ja sekös pelästytti.

Kärjistetysti kyse on tietyllä tapaa itsensä myymisestä. Vanhentuneen ulkonäön näkeminen ei vaadi visan vinguttamista, sillä maksuksi kelpaa tieto. Palveluntarjoaja hyötyy käyttäjien muodostamasta datasta.

Tietoturva on puhuttanut myös muualla kuin somessa. Kesäkuussa Lahtea ravisteli kyberhyökkäys, joka rampautti monia kaupungin sähköisiä järjestelmiä. Edellisen kerran haittaohjelma pääsi kurittamaan kaupunkia helmikuussa 2018. Molempien hyökkäysten kohdalla huoletti sama asia: päätyivätkö potilastiedot vääriin käsiin?

Tietojen leviäminen on todellinen huoli, sillä internet ei unohda vaan ennemminkin monistaa. Esimerkiksi Instagram-tilejä löytyy tismalleen samanlaisina sellaisilta sivustoilta kuin Pictame, Picbear ja Orepic. Väitän, ettei kuvia ole tarkoitettu näille alustoille.

Kuinka paljon nettiyhteyksiin ja sovelluksiin voi luottaa, jos pelkästään verkkoon liittymisen kautta pitkäkyntinen voi tyhjentää tilini?

Käyttäjä pystyy itse tekemään paljon, jotta oma surffailu verkossa olisi tietoturvallisempaa. On tuttuja keinoja, kuten tarpeeksi vaikea ja säännöllisesti vaihdettava salasana, virustorjuntaohjelmat ja ohjelmistojen päivittäminen. Haittaohjelmat ja hurjilta kuulostavat kyberhyökkäykset voivat päästä leviämään myös käyttäjän tekemän töppäyksen takia. Tarvitaan tarkkaavaisuutta ja harkintaa.

FaceApp ei ole ensimmäinen eikä viimeinen sovellus, joka kerää käyttäjistään dataa. Vastaavanlaista tiedonkeruuta tekee esimerkiksi Facebook, Twitter ja jopa taskulamppusovellukset. Kerättyjä tietoja voidaan käyttää mainonnan kohdentamiseen tai tekoälyn kouluttamiseen.

Teoriassa luvan antaminen voi mahdollistaa sen, että oma kuva voi näkyä vaikka satunnaisella mainostaululla. Toisaalta, siihen ei välttämättä tarvita internetiä. Vuosi sitten eräs suomalainen elintarvikeyritys jakoi Facebook-sivuillaan mainoksen, jota koristi veljeni ylioppilaskuva. Syy oli looginen: kuvan ottaneella valokuvaajalla oli lupa käyttää kuvaa miten halusi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 2. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 3. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 4. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 5. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 6. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 7. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 8. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 9. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni
 10. Harhaanjohtava aleilmoittelu halutaan kuriin – säännösten rikkominen voi johtaa seuraamusmaksuun
 11. "Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun
 12. Vaihtopenkki: Suomalainen jalkapallo on "letkuissa", tätä puitiin A-studiossa
 13. "Alkututkinnosta tuli kahden ja puolen vuoden pääsykoe" – Yliopistoon pääsivät kaikki ylioppilaat, kunnes tilat tulivat vastaan
 14. Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta
 15. Lahden maauimala avataan yleisölle varovasti - näin polskitaan juhannukseen saakka

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.