Kaikkia nuoria aikuisia ahdistaa?

Eveliina Mäntylä

Olen saanut oudon fantasian. Haaveilen välillä, kuinka hienoa olisi tehdä sosiaaliseen mediaan rohkea päivitys, jossa kertoisin päässeeni eroon ahdistuksesta ja muista ”mielen ongelmista”. Kiittäisin ystäviäni ja kehuisin ehkä jopa itseäni sinnikkyydestä. Laittaisin kuvan, jossa hymyilen samppanjalasi kädessä.

Saisin paljon tykkäyksiä.

Ahdistusta on kutsuttu uudeksi masennukseksi. Se on kuin ”uusi kansansairaus”, tai oikeastaan meidän milleniaalien muodikaskin vaiva, jonka katsotaan johtuvan ennen kaikkea työelämän kasvaneista paineista, sosiaa­lisen median raadollisuudesta ja ylipäätään kaikista todellisista mutta myös oletetuista vaatimuksista elämän kaikilla osa-alueilla. Vuosittain uutisoidaan, kuinka yliopisto-opiskelijoiden psyykkinen oireilu kasvoi ja masennuslääkkeitä määrättiin taas tolkuttomasti.

Tökeröä tässä ahdistuspuheessa on se, kuinka sanaa viljellään vähän joka paikassa. Muuttorumba , treffit uuden puhelimen ostaminen . Usein tuntuu siltä, että sitä käytetään silloinkin, kun joku oikeas­taan jännittää tai jotakin asiaa ei haluaisi tehdä, koska se on ikävää. Ahdistus on vain helppo sanavalinta.

En voi toki puhua muiden ihmisten puolesta, mutta jos , ymmärtävätkö ihmiset sellaista ahdistusta, joka vaikeuttaa elämää ja lamaannuttaa? Koska jos kaikkia nuoria aikuisia ahdistaa, pitäisi asiat hoitaa ihan yhtä hyvin kuin ennen, koska niin muutkin tekevät, vaikka ahdistaa.

Sanana ahdistus on kyllä kovin epämääräinen. Näin ”virallisesti” eli lääkärikirja mukaan ahdistuneisuudella tarkoitetaan pelonsekaista tai huolestunutta tunnetilaa, johon liittyy usein somaattisia oireita, kuten sydämentykytystä, verenpaineen kohoamista, suun kuivumista, hengenahdistusta, hikoilua, ruokahaluttomuutta, palan tunnetta kurkussa, vapinaa, huimausta tai silmäterien laajenemista.

SosiologiFrank Furedi puhuu terapiakulttuurista, joka kutsuu ja kannustaa ihmisiä avautumaan omista ongelmistaan. Furedin mukaan ihminen ei kuitenkaan vapaudu vaikeuksistaan kertomalla, kuinka viime aikoina on ahdistanut paljon, mutta nyt aurinko paistaa ja on kivaa. Avautuminen perustuu siihen, että meidän oletetaan tekevän niin. Taustalla on unelma, että ihminen voisi avautumisellaan saavuttaa jotain tavoiteltavaa. Mitä ihminen tavoittelee, kun hän avautuu?

Vaikka puhun terapiakulttuurista kuin märästä rätistä, en tarkoita sitä, etteikö mielenterveysongelmista pitäisi puhua, päinvastoin. On hienoa, että niistä kerrotaan avoimemmin kuin ennen. Se voi antaa kohtalotovereille tunteen siitä, ettei ole aivan yksin ja vähentää häpeän tunnetta. Mutta samalla kun ahdistuksesta tehdään ”koko kansan sairaus”, hämärtyy kokemuksien yksilöllisyys.

Voiko yritys tehdä mielenterveysongelmista arkisia kääntyä sen hyvää aikomusta vastaan? Ymmärtävätkö ihmiset niiden aiheuttaman tuskan, jos näemme ne ennen kaikkea elämän ohimenevinä takapakkeina, joista päivitetään Instagramiin jälkeenpäin tunteellinen, mutta toiveikas tarina?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 2. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 3. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 4. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 5. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 6. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 7. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 8. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni
 9. Harhaanjohtava aleilmoittelu halutaan kuriin – säännösten rikkominen voi johtaa seuraamusmaksuun
 10. "Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun
 11. Vaihtopenkki: Suomalainen jalkapallo on "letkuissa", tätä puitiin A-studiossa
 12. "Alkututkinnosta tuli kahden ja puolen vuoden pääsykoe" – Yliopistoon pääsivät kaikki ylioppilaat, kunnes tilat tulivat vastaan
 13. Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta
 14. Lahden maauimala avataan yleisölle varovasti - näin polskitaan juhannukseen saakka
 15. Löytyykö sinunkin olohuoneestasi tämä ei-toivottu sisustuselementti? Asiantuntijat kertovat, mitä pyykin kuivatuksessa on syytä muistaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.