Pelätyn raskaat yt:t yhtymään

Päijät-Hämeen keskussairaalassa on meneillään iso remontti. Pian remonttiin pannaan myös koko hyvinvointiyhtymän talous. Antti Yrjönen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus päätti odotetusti aloittaa laajat yt-neuvottelut, joista yhtymän toimiva johto teki esityksen jo ennen juhannusta. Taustalla olivat ennusteet, joiden mukaan yhtymän tulos on painumassa jopa runsaat 30 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Ensi viikolla käynnistyvien yt-neuvottelujen tavoitteet hallitus paalutti juuri niin järeiksi kuin etukäteen oli pelättävissä. Pyrkimyksenä on paikata yhtymän vuotavaa taloutta 15 miljoonalla eurolla sekä ensi että seuraavana vuonna. Jotta tähän yllettäisiin, yt-menettely ulotettiin koskemaan koko 7 000-päistä henkilöstöä, jonka vähentämistarpeeksi arvioidaan tässä vaiheessa 250 henkilötyövuotta.

Tavoitteet ovat omaa luokkaansa Lahden kaupunkikonsernissa 2000-luvulla toteutettujen yt-neuvottelujen historiassa, mutta sitä ovat myös taloudelliset ongelmat, jotka yhtymän ovat tähän ahdinkoon ajaneet.

Sattumaa tai ei, yt:t ajoittuvat hetkeen, jolloin yhtymää johtavat tuoreet voimat. Uutena toimitusjohtajana on juuri aloittanut Marina Erhola, entinen THL:n ylijohtaja. Hallitusta on tovin johtanut kokenut kuntapoliitikko Kari Lempinen (sd.).

Erhola ja Lempinen aloittelevat työtään epäkiitollisessa tilanteessa, jonka kärjistymiseen heillä itsellään ei ole ollut osaa eikä arpaa. Ehkä siksi kummankin oli helppo perustella, miksi laajat yt-neuvottelut olivat nyt välttämättömät olkoonkin, että koviin tavoitteisiin yltäminen tulee olemaan vaikea urakka.

Erhola totesi suoraan, että yhtymän toiminta ei vastaa kuntien taloudellista kantokykyä, mistä syystä asiaa ei Lempisenkään mukaan voida enää siirtää pidemmälle (ESS 7.8.). Lausunnoista saattoi aistia pientä piikkiä yhtymän vanhaa johtoa kohtaan, vaan ei aiheetta. Aikojen kuluessa vaikeutuneeseen ongelmaan olisi pitänyt käydä päättäväisemmin käsiksi jo ajat sitten.

Yt-neuvottelujen ainoita rajoitteita on, että potilasturvallisuus ei saa vaarantua ja palvelujen lakisääteinen minimi tulisi pystyä turvaamaan. Tämän pitäisi olla itsestäänselvää. Lempinen on lisäksi korostanut, että ”tekeviä käsiä” ei enää voida vähentää. Samaa mieltä lienee myös yhtymän asiakaskunta, mutta nähtäväksi jää, kuinka tarkasti hallitus pystyy nämä tekevät kädet lopulta määrittelemään päätöksiä tehdessään.

Päätöksiä on joka tapauksessa kyettävä tekemään, sillä niin tärkeitä kuin yhtymän palvelut ovat, niihin ei voida loputtomiin kuluttaa enemmän rahaa kuin kunnat pystyvät verorahoillaan maksamaan. Yhtymän entinen johto ei tätä yksinkertaista yhtälöä koskaan sisäistänyt, mistä raskaimman hinnan maksaa nyt voimiensa äärirajoilla jo monin paikoin ponnisteleva henkilöstö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 2. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 3. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen
 4. Kadonnut 22-vuotias nainen löytyi kunnossa
 5. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 6. Heinolan Alkoon kesätöitä hakemaan marssinut Ulla Mäkinen istuu nykyään pöydän toisella puolella – "Haastatteluissa arvostan positiivisia ja iloisia hakijoita"
 7. Eläinsuojeluneuvoja Sallamaari Simpanen auttaa pulassa olevia eläimiä kellonaikaa katsomatta – "Välillä joku sanoo, että pitäisi antaa luonnon hoitaa"
 8. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 9. Näin paljon Suomessa voi tienata voittamalla urheilukilpailun – kaksi lajia täysin omilla luvuillaan
 10. Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Valvontaa tehdään lähinnä naapurien valitusten perusteella
 11. Telttailu ei vaadi kansallispuistoon lähtemistä, vaan yöpyä voi niin lähimetsässä kuin kotipihallakin – lue aktiiviretkeilijän telttailuvinkit ja tärpit päijäthämäläisistä kohteista
 12. Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 13. Etlarin gallup Lahden torilla: Maatalouden kausityöntekijöillä on ollut Päijät-Hämeessä koronavirustartuntoja – huolettaako?
 14. Yön uutiskooste: Hovioikeus antaa tuomionsa MV-julkaisua koskevassa asiassa - käräjillä ehdottomaan vankeuteen tuomittu Ilja Janitskin kuoli alkuvuodesta
 15. Pääkirjoitus: Ansiosidonnaista työttömyysturvaa halutaan laajentaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.