Odottakaa hetki, etsimme onneanne

Marjaana Lahola

Muisto on kristallinkirkas. Pimeä taivas ja lumihanki, johon toppavaatteinen lapsi uppoaa kuin pehmeään sänkyyn. Katselimme ystävän kanssa tähtitaivasta ja pakkanen humisi ympärillä.

”Mulla on jotenkin onnellinen olo”, sanoin.

Ei kai sille onnellisuudelle sen kummempaa syytä ollut, mutta hetki kaivautui pienenä päästäisenä johonkin muistilokeroihin ja teki sinne pesän.

Mitä onni ja onnellisuus sitten ovat? Olotiloja ja tunteita, aloittaa Suomen Mielenterveyden kuvaus. Voi olla aika huomaamatonta. Ei riipu vain ulkoisista tekijöistä, vaan on myös henkilökohtainen ominaisuus.

Se on myös ohikiitävää, kertovat tutkimukset. Niitä muun muassa keräsi vastikään artikkeliin. Hetkellinen riemu ei kestä loputtomiin, ja enemmistön onnellisuus palaa takaisin omaan tasapainotilaansa ennemmin tai myöhemmin.

Mielihyvällä on merkitystä myös olemassaolomme kannalta. Omaa vanhaa juttuani löyhästi lainaten ja kärjistäen: Jos mielihyväjärjestelmää ei olisi olemassa, ei olisi motivaatiota tehdä mitään. Ilo kertoo, että asiat ovat mallillaan.

Ilo, onnellisuus ja mielihyvä ovat maailman suurin bisnes. Lopulta koko elämämme on pienten ja pysyvämpien onnellisuuden hetkien metsästämistä.

Onnea on monenlaista. Englannin sana happy tuntuu kääntyvän enemmän iloksi kuin onnellisuudeksi. Ilo on riemukasta, yhteistä ja äänekästä: hattaroita, sirkusakrobaatteja ja kiljumista vuoristoradalla.

Onnellisuus taas tuntuu merkitsevän enemmänkin pitkä­aikaista tyytyväisyyttä elämään. Toisaalta onnen tunteita voi löytää myös hiljaisista, yksityisistä hetkistä. Onnea voi olla on kaunis auringonlasku, lapsuuden kesät mieleen tuovat tuoksu tai häävalssin ensimmäiset sävelet – tai kappale, jota kuunnellessa musiikki valtaa koko kehon ja sielun niin että pakahtuu.

Luin juuri kirjan, jossa päähenkilö kävelee aamuisin puutarhassaan ja saa siitä onnea ja tyytyväisyyttä. Siinäkö onkin onnen salaisuus – rauhallinen aamuhetki puutarhassa?

Onnen etsiminen on muutenkin tarinoiden ydintä. Leo Tolstoin sadussa kuningas sairastuu, ja ainoa lääke olisi onnellisen miehen paita. Kun onnellinen mies lopulta löytyy, hän on niin köyhä, ettei hänellä ole paitaa lainkaan.

Vähän paksua kyllä, mutta joku totuuden siemen sielläkin on. Liika valinnanvara nimittäin tekee tyytymättömäksi, ja antaminen tekee onnellisemmaksi kuin saaminen, :n siteeraamat tutkimukset kertovat.

Toinen tarina kertoo kuninkaasta, joka sai viisailta miehiltä sormuksen. Sillä oli kyky tehdä hänet onnelliseksi, kun hän oli surullinen, mutta surulliseksi, kun hän oli onnellinen. Siinä luki vain muutama sana: tämäkin menee ohi.

Onni on siis häilyväistä. Se katoaa – ellei sitten onnistu löytämään onnea tuovasta asiasta uusia puolia ja uusia kokemuksia sekä arvostamaan sitä. Siitäkin tutkimukset kertovat.

Henkilökohtaisen onnen etsimistä ei voi ulkoistaa, mutta sisäistäminen kyllä onnistuu. Ne pienet onnellisten muistojen päästäiset nimittäin tuovat onnea myös.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 3. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – koronasovellus määrä julkaista kuun lopulla
 4. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 5. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 6. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 7. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 8. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 9. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 10. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 11. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 12. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 13. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 14. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 15. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.