Kiky varjostaa liittokierrosta

Pääministeri Antti Rinne (sd.) toivoi ilmeisen turhaan työmarkkinajärjestöiltä keskitettyä ratkaisua kiistaan kiky-tuntien jatkosta. Lehtikuva/Markku Ulander

Työmarkkinajärjestöjen neuvottelurupeamista on aina ollut helppo ennustaa vaikeita, talouden suhdanteista riippumatta. Tälläkään kertaa ei tarvita suuria ennustajan lahjoja povatakseen, että syksyllä alkava liittokierros tuskin tulee olemaan mikään läpihuutojuttu.

Suomenkin talouskasvua uhkaavien maailmanlaajuisten epävarmuustekijöiden lisäksi liittokierrosta varjostaa hankalaksi tiedetty kotikutoinen ongelma. Kyse on viime vaalikaudella solmittuun kilpailukykysopimukseen sisältyvistä ylimääräisistä työtunneista, joiden jatkosta työnantajien ja palkansaajien näkemykset poikkeavat jyrkästi toisistaan.

Kiky-sopimuksessa jatkettiin useimpien palkansaajien vuosittaista työaikaa 24 palkattomalla tunnilla yritysten kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Kolmivuotisen sopimuskauden käännyttyä lopuilleen monilla aloilla on alettu kiistellä siitä, sovittiinko nämä kiky-tunnit pysyviksi vai pitikö niiden olla voimassa vain yhtä kauan kuin itse sopimuksen.

Poikkeus on teknologiateollisuus, jossa työajan lisäys kirjattiin sopimuksen lisäpöytäkirjaan. Siten se oli irtisanottavissa, minkä työntekijäpuoli myös teki h­yvissä ajoin. Muilla aloilla erimielisyyksiä ei ole vielä kyetty ratkaisemaan, joten on väistämätöntä, että kissa joudutaan nostamaan pöydälle viimeistään syksyn liittokierroksella.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) tosin toivoi viimeksi keskiviikkona, että järjestöt lähtisivät vielä yhdessä ja keskitetysti hakemaan ratkaisua tähän kysymykseen, jotta se ei vaikuttaisi kielteisesti itse liittokierrokseen. Pääministerinä hän tietenkin haluaisi liittokierroksen sujuvan mahdollisimman kitkattomasti, vaarantamatta hallituksen talous- ja työllisyys­tavoitteiden toteutumista.

Entisenä ay-johtajana Rinteen olisi silti pitänyt muistaa, että vähiten järjestöt toivovat hallitukselta sekaantumista niiden keskinäisiin neuvotteluihin –  eritoten, jos hallituksella ei edes ole tarjottavanaan palkkaratkaisua tukevia verohelpotuksia.

Tämän vanhan totuuden toisti keskiviikkona Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle. Hän myös torjui jyrkästi Rinteen ehdotuksen, jossa työnantajien korvaan särähti eritoten maininta ”keskitetystä” ratkaisun hakemisesta kiky-riitaan.

Elinkeinoelämän keskusliitto päätti jo kolmisen vuotta sitten haudata keskitetyt työmarkkinaratkaisut, eikä niitä Helteen mukaan enää kaiveta takaisin kuopastaan. Siksi kiky-tuntienkin kohtalo ratkaistaneen vasta liittokohtaisissa sopimusneuvotteluissa kaikkien muiden osapuolia hiertävien kysymysten ohessa, mikä ei ainakaan nopeuta kierroksen valmistumista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 2. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 3. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 4. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 5. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 6. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 7. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 8. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 9. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 10. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 11. Pari vuotta sitten Mikko Viitikon jalkapalloura oli vaarassa – nyt peli maistuu FC Lahdessa ja syksyllä arkeen tulee uusi kiintotähti
 12. Lukijalta: Hyvinvointiyhtymä ja sote-uudistus ovat törmäyskurssilla
 13. Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"
 14. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti
 15. Koronakriisi on kurittanut nuoria pahemmin kuin muuta väestöä – Nuorisotyöttömyys kaksinkertaistui

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.