Kömpelyyttä vai profiilinnostoa?

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) ohjeistus liittyi aiempien vuosien harjoituksiin. Agata Anttonen

Pääministeri Antti Rinne (sd.) aiheutti pienimuotoisen myräkän vesilasissa, kun hän ohjeisti tuoretta puolustusvoimain komentajaa Timo Kivistä. Rinne sanoi Uutissuomalaisen haastattelussa viikko sitten, että on tärkeää, että komentajan asema on ymmärretty oikealla tavalla ja että Suomessa häntä ei heiluta koiraa vaan koira häntää tarvittaessa.

Rinteen voimakas ulostulo oli paitsi poikkeuksellinen myös yllättävä. Vaille selitystä jäi, miksi hän sen sanoi näin. Mihin ­asiaan ja ketä kohtaan hänen ripityksensä erityisesti liittyi?

Ensimmäinen reaktio ymmärrettävästi oli, että viesti oli suunnattu uudelle puolustusvoimain komentajalle. Mutta oliko syytä? Ainakaan Kivisen ura komentajana, joka viime lauantaina oli kestänyt runsaat kaksi päivää, ei antanut aihetta epäillä moista.

Rinne itsekin selitti myöhemmin tällä viikolla, että kritiikki ei kohdistunut suoraan Kiviseen vaan taustalla olivat aiempina vuosina tapahtuneet poliitikkojen ja virkamiesten väliset näkemyserot puolustusvoimien harjoitustoiminnasta.

Tällaisia tapauksia löytyy muutamia. Talvella 2015 nousi kohu Viron Ämarin sotaharjoituksesta, jonne Suomi sai suullisen kutsun USA:n ilmavoimien Euroopan komentajalta. Vuotta myöhemmin kiisteltiin Yhdysvaltain panssaroitujen ajoneuvojen osallistumisesta Suomen maaperällä käytyyn Arrow-harjoitukseen.

Näitä tapauksia yhdistää ongelma tiedonkulussa virkamiesten ja poliitikkojen välillä. Joko tieto tuli hitaasti tai se muuttui harjoitusten edetessä.

Tältä taustalta Rinteen lausuma lehdessä ei liene ollut tarkoitettu niin dramaattiseksi kuin se keskustelussa nousi. Ehkäpä Rinne vain halusi muistuttaa uutta komentajaa tiedonkulun vallitsevasta käytännöstä, jota on korjattu näiden kahden sotaharjoituksen jälkeen. Se, että Rinne sanoi asian niin topakasti julkisuuteen, oli joko kokemattomuutta ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoidossa tai sitten yritys nostaa profiilia. Pääministeri johtaa ulko- ja turvallisuuspoliittista ministerivaliokuntaa. Kahden edellisen hallituksen aikana se on päässyt vähän unohtumaan. Tasavallan presidentti on päinvastoin korostanut omaa rooliaan, että Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti (tauko) yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Rinne saattoi antaa repliikkinsä julki siksi, että hän yrittää palauttaa valtioneuvoston ja siten pääministerin roolia ulko- ja turvallisuuspolitiikan yhteisessä johtamisessa. Kokonaan toinen kysymys on, kuinka helposti valta-asemaa on otettavissa takaisin presidentiltä, joka on sen taitavasti itselleen rakentanut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 2. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 3. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen
 4. Kadonnut 22-vuotias nainen löytyi kunnossa
 5. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 6. Heinolan Alkoon kesätöitä hakemaan marssinut Ulla Mäkinen istuu nykyään pöydän toisella puolella – "Haastatteluissa arvostan positiivisia ja iloisia hakijoita"
 7. Eläinsuojeluneuvoja Sallamaari Simpanen auttaa pulassa olevia eläimiä kellonaikaa katsomatta – "Välillä joku sanoo, että pitäisi antaa luonnon hoitaa"
 8. Moottoripyöräilijä törmäsi henkilöautoon ja loukkaantui Lahdessa - epäillään ajaneen päin punaisia
 9. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 10. Näin paljon Suomessa voi tienata voittamalla urheilukilpailun – kaksi lajia täysin omilla luvuillaan
 11. Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Valvontaa tehdään lähinnä naapurien valitusten perusteella
 12. Telttailu ei vaadi kansallispuistoon lähtemistä, vaan yöpyä voi niin lähimetsässä kuin kotipihallakin – lue aktiiviretkeilijän telttailuvinkit ja tärpit päijäthämäläisistä kohteista
 13. Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 14. Etlarin gallup Lahden torilla: Maatalouden kausityöntekijöillä on ollut Päijät-Hämeessä koronavirustartuntoja – huolettaako?
 15. Pääkirjoitus: Ansiosidonnaista työttömyysturvaa halutaan laajentaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.