Lämpökatastrofi puhaltaa Sysi-Suomen eloon

Vili Uuskallio

Olemme valistuneempia ja etevämpiä kuin koskaan, mutta samalla suunnattoman tyhmiä. Yhtenäisyyden ja määrätietoisuuden sijasta tuemme hulluutta ja lietsomme kaaosta.

Tieteessä vallitsee laaja yksimielisyys siitä, että käynnistämämme ilmastonmuutos aiheuttaa ihmiskunnalle vakavia vaikeuksia. Silti Donald Trumpin hallinto tekee kaikkensa purkaakseen päästö­rajoitukset. Jair Bolsonaro tuhoaa Amazonin sademetsät. Ja Vladimir Putin ei pane tikkua ristiin, koska laskee Venäjän hyötyvän.

Ajelemme, ostelemme, lennämme ja syömme makkaraa, koska se on mukavaa.

Maapallon maa-alueiden lämpötila on jo noussut 1,4 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna. Tavoite maapallon keskilämpötilan nousun rajaamisesta 1,5 asteeseen on käytännössä käynyt mahdottomaksi.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC huomauttaa tuoreimmassa raportissaan, että fossiilisten polttoaineiden käytöstä luopuminen ei riitä, vaan lisäksi olisi muutettava perusteellisesti muun muassa maankäyttöä ja ruokailutottumuksia. Muutokset ovat mahdollisia, mutta hitaita.

Nykymenolla maapallon ilmakehä lämpenee keskimäärin yli kolmella asteella vuosisadan loppuun mennessä. Ilmastotoimia tarvitaan kaikilla rintamilla, koska lämpenemisen hillitsemisessä jokainen asteen kymmenys on merkittävä.

Mitä enemmän maapalloa kuumennamme, sitä vakavammiksi käyvät seuraukset globaalille r­avinnontuotannolle, vesivaroille, ekosysteemeille ja yhteiskunnille.

Jos (ja kun) maapallon keskilämpötila nousee kolmella asteella, sadat miljoonat ihmiset joutuvat etsimään uuden asuinpaikan. Siinä tilanteessa Euroopan syrjäinen, pohjoinen ja harvaan asuttu kolkka muuttuu houkuttelevaksi paikaksi.

Maaseutu, jota kirjailija Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja-hahmo nimittää Sysi-Suomeksi, voi herätä viimeistään vuosisadan loppupuolella unestaan, johon se nyt on vajonnut.

Viime vuonna esimerkiksi Hartolassa syntyi yhdeksän lasta ja Padasjoella 15. Pohjois-Karjalan Juuka tarjosi rantatontteja 150 eurolla, mutta sai myytyä vain kolme (Yle 28.7.).

Suomen aluekehitykseen erikoistunut konsulttitoimisto MDI on ennustanut, että vuoteen 2040 mennessä väestö kasvaa Suomessa vain Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla.

Minä puolestani ennustan, että syrjä-Suomi kokee vuosisadan puolivälin tienoilla renessanssin, halusimme tai emme. Rantamökki ja peltotilkku, jotka nyt irtoavat korpimailta pilkkahinnalla, voivat kohota arvoon arvaamattomaan.

Sysi-Suomessa on kuitenkin sitä, mitä ihminen välttämättä tarvitsee: vettä ja maata.

Rantoja on loputtomasti. Tiet, mökit, sähköt ja kaivot on rakennettu lähes joka niemeen ja notkelmaan.

Kasvukausi pitenee useilla viikoilla molemmista päistä. Maapallon ruokaturvan horjuessa nykyistä suurempi osa elintarvikkeista on tuotettava kotimaassa.

On syytä varautua siihen, että näemme kriisejä ja jopa yhteiskuntien romahduksia laajoillakin alueilla. Tämä voi merkitä paluuta perusasioiden äärelle, nykyistä askeettisempaan elämään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 3. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – koronasovellus määrä julkaista kuun lopulla
 4. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 5. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 6. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 7. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 8. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 9. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 10. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 11. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 12. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 13. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 14. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 15. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.