Kello käy, eikä päätöksiä näy

Monet ympäristöasiantuntijat kiirehtivät turpeen polton lopettamista IPCC:n tuoreimman raportin kirittäminä. Roni Rekomaa

Hallitusten ilmastopaneeli IPCC julkaisi viime syksynä ilmastonmuutoksesta tieteellisen raportin, jonka hälyttävä viesti herätti laajaa ja ansaittua huomiota. Raportin mukaan maapallon keskilämpötilan nousu voidaan vielä rajata siedettäviin lukemiin. Tämä kuitenkin edellyttää, että ihmiskunta kykenee tekemään nopeasti ison muutoksen kuluttavaan elämäntapaansa.

Raportti nosti ilmastonmuutoksesta käytävän keskustelun uudelle tasolle. Keskustelu jatkuu yhä, mutta vaikka kello käy, riittävän koviin päätöksiin se ei juuri ole vielä johtanut.

Tällä viikolla IPCC löi lisää pökköä pesään. Torstaina julkaisemassaan tuoreimmassa raportissaan se kiinnittää vakavaa huomiota seikkaan, joka on jäänyt fossiilisten polttoaineiden varjoon pohdittaessa ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Kyse on maankäytöstä, josta on peräisin liki neljännes ihmisen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä.

Siksi siihen on tehtävä perusteellisia muutoksia yksin ihmiskunnan ruokaturvan varmistamiseksi.

Esimerkiksi maa- ja metsätalous sahaa hiilinielua pienentävällä maankäytöllä omaakin oksaansa ilmastomuutoksen kiihtymisen heikentäessä jo tuotantoa monin paikoin. Samaan syntiin syyllistyvät myös kuluttajat, joille tuotetusta ­ruuasta runsas neljännes menee hukkaan rasittaen siten täysin suotta muutenkin runsaasti päästöjä aiheuttavaa tuotanto- ja kuljetusketjua.

IPCC:n tuoreinkin raportti on saanut monet kotimaiset asiantuntijat ja järjestöt peräämään omilta päättäjiltämme konkreettisia päätöksiä siinä esille nostettujen uhkien torjumiseksi. On ehditty vaatia muun muassa maatalouden tuotantotapojen uudistamista, turpeen polton pikaista lopettamista, metsähakkuiden vähentämistä ja tukipolitiikan uudistamista kestävämpää maa- ja metsätaloutta kannustavaksi.

Antti Rinteen (sd.) tuoreen hallituksen ohjelmaa on luonnehdittu, eikä syyttä, poikkeuksellisen kunnianhimoiseksi, mitä tulee ilmastonmuutoksen torjumiseen. Toteutuessaan hallitusohjelma olisi vastaus useimpiin vaatimuksiin, joita asiantuntijat päättäjiltä nyt edellyttävät.

Hallituksen haaste on tässäkin kokonaisuudessa siinä, kykeneekö se muuttamaan ohjelmansa tavoitteet todellisiksi teoiksi. Jo nyt keskusta ja vihreät ovat ehtineet kinastella siitä, miten ohjelmaa pitäisi tulkita esimerkiksi hakkuiden osalta. Lisäjännitteitä lienee luvassa, kun tai jos ilmastopoliittisten uudistusten selvittelystä aikanaan edetään konkreettiseen päätöksentekoon.

Hallituksen paineita lisää, että päätösten kanssa ei olisi varaa vitkastella meillä eikä muualla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 2. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 3. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 4. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 5. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 6. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 7. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 8. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 9. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 10. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 11. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 12. Pari vuotta sitten Mikko Viitikon jalkapalloura oli vaarassa – nyt peli maistuu FC Lahdessa ja syksyllä arkeen tulee uusi kiintotähti
 13. Lukijalta: Hyvinvointiyhtymä ja sote-uudistus ovat törmäyskurssilla
 14. Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"
 15. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.