Ensiksi lämpiää Lintilän riihi

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) valmistelee tällä viikolla ensimmäisen budjettinsa. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Valtion ensi vuoden talousarvion valmistelussa harpataan tällä viikolla askel eteenpäin, kun valtiovarainministeriön virkamiehet kokoontuvat tiistaina omaan budjettiriiheensä tuoreen valtiovarainministerin Mika Lintilän (kesk.) johdolla.

Valmista jälkeä odotetaan viimeistään perjantaiksi, jolloin ministeriön on määrä julkaista ehdotuksensa. Syyskuussa budjetti etenee Antti Rinteen (sd.) hallituksen riiheen ja sieltä eduskunnan hyväksyttäväksi.

Budjettiriihet ovat viime aikoina tarjonneet selvästi vähemmän dramatiikkaa kuin joskus takavuosina. Tästä voi kiittää tai syyttää nykyistä käytäntöä, jossa hallituksen tehtävänä on syksyllä lähinnä sovittaa budjettiesitys raameihin, jotka hallitus itse on jo kevätpuolella lyönyt lukkoon kehysriihessään.

Aina vaalivuosina ilmassa on kuitenkin keskimääräistä enemmän jännitystä, kun riihen lämmittää ensimmäistä kertaa uusi hallitus uusine ministereineen.

Lintilälle tosin ehti karttua kokemusta jo Juha Sipilän (kesk.) hallituksen budjettiriihistä ex-elinkeino­ministerinä. Rinteen hallitus kuitenkin korostaa mielellään tekevänsä täysin päinvastaista politiikkaa kuin Sipilän hallitus. Siksi se tuskin tuntee mitään velvollisuutta pitäytyä tarkasti edeltäjänsä käsialaa olevissa budjettikehyksissä. Tämän tietäen odotettavissa saattaa nyt olla yllätyksiä viimeistään siinä vaiheessa, kun hallituksen riihi syyskuussa lämpiää.

Hallituksen intoa kasvattaa menoja tosin hillinnee tietoisuus siitä, että talouskasvu on hidastumassa selvästi luvuista, joiden varaan hallitusohjelma keväällä rakennettiin. Tästä seuraa, että hallituksen on entistä vaikeampi yltää 75 prosentin työllisyystavoitteeseensa, minkä hallitus on asettanut edellytykseksi useiden tavoittelemiensa uudistusten rahoittamiselle.

Tämä kohtalonyhteys pakottaa hallituksen pohtimaan päänsä puhki, miten työelämän ulkopuolelle jääneet ja jättäytyneet kansalaiset saataisiin houkuteltua takaisin töihin. Keinovalikoima on aiempaa rajoitetumpi, sillä etuuksia leikkaavat sanktiot hallitus on jo ehtinyt sulkea siitä pois. Aktiivimallin leikkurikin pantaneen kohta roskakoriin.

Niin huonoiksi suhdanteet tuskin ehtivät kääntyä, että tämä hallitus lähtisi leikkaamaan julkisia menoja monen edeltäjänsä tavoin. Päin vastoin, mitä vaatimattomammaksi kasvu näyttää jäävän, sitä varmemmin hallitus turvautunee elvyttävään politiikkaan parhaiden keynesiläisten oppien mukaisesti.

Miinuskorot ja valtion omaisuuden poikimat osinkotulot luovat sopivat edellytykset investoida esimerkiksi väylien rakentamiseen jopa suunniteltua enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kylpylähaaveista Padasjoella luovuttiin: tilalle lomakeskus hotelleineen, ravintoloineen ja 50 hengen lauteineen
 2. 13-vuotias lahtelainen kesäyrittäjä Mikko Merimaa on hoitanut eläimiä koko elämänsä, ja tämä sai hänet hyppäämään kesäksi rengin saappaisiin
 3. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymän mukaan marjojen ostaminen on yhä turvallista
 4. "Kesä on käytännössä menetetty": Risteily-yrittäjät ovat kovan paikan edessä, kun kotimaan matkailun nousu ei näy vesimatkailussa
 5. Asikkalalainen Meitin Enerkia pyrkii palauttamaan poistuneita linjoja maaseututeille ja nostamaan joukkoliikenteen takaisin suosioon yhden miehen sekä biokaasun voimin
 6. Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Yön uutiskooste: Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista
 8. Rahtiliikenne kulkee vilkkaasti Saimaan kanavassa, mutta risteilyalusten ja huviveneiden puuttuminen iskee matkailuun – "Tarkoittaa meille tuhansien yöpyjien menetystä"
 9. Henkilöauto ja moottoripyörä törmäsivät Iitissä
 10. Pääkirjoitus: Poliisihallitus esittää toimintavalmiuteen uusia tavoiteaikoja viidellä portaalla
 11. Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Enää ei auta muuttaa maalle meteliä pakoon
 12. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 13. Kiireinen kuski kaahasi kahtasataa Nelostiellä Lahdessa
 14. "Ajaa voi vaikka työhanskoilla" – maastopyöräilyn aloittamiseen tarvitsee vain kaksi varustetta
 15. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.