Onks sullakin ihan kauhee flomo?

Emma Auvinen

Ystävä soitti minulle stressaantuneen kuuloisena Helsingistä sunnuntaina. Hän kysyi voisiko tulla visiitille luokseni, nyt heti, seuraavalla junalla.

Häntä vaivasi flomo – tuo trendikkäiden, tiedostavien ja urbaanien parikymppisten vitsaus. Ilmaus flomo yhdistää ”fear of missing out” (fomo) -ilmauksen Flow-festarista paitsi jäämisen aiheuttamaan kateuteen. Ystäväni oli itse päättänyt jättää tapahtuman välistä, mutta flomosta tuli silti vahva. Festarialueelle Suvilahteen olisi ollut hänen kotoaan vain muutama raitiovaunun mitallinen matkaa. Lahti oli riittävän kaukana.

Ulkopuolisuuden tunnetta pelkäävä ihminen tekee epätoivoisia tekoja: Matkustaa vaikka Lahteen, jotta saa ajatukset pois siitä, mistä jää paitsi. Sitä uskoo festareille osallistuvien kavereiden pääsevän osaksi maagista ja ainutlaatuista kokemusta.

Kolmipäiväisessä Flow’ssa oli tällä kertaa 83 000 kävijää. Vaihtoehtomusiikin kuumien nimien kuuntelun lisäksi festareilla voi vaikkapa katsella elokuvia ja taidenäyttelyitä.

Ensimmäisen kerran vuonna 2004 järjestetty festari on kasvanut vuosi vuodelta ja samaa tahtia on kasvanut Flow-kateellisten määrä. Myös lippujen hinnat ovat kohonneet kymmenessä vuodessa yli kaksinkertaiseksi. Kolmen päivän lippu maksoi tänä vuonna 215 euroa.

Sosiaalinen media lietsoo missaamisen tunnetta. Hurmioitunut festariväki tuuttasi jälleen viikonloppuna Instagramin täyteen kuvia ja videoita. Beyond meat -burgereita! Glitteriä! Trendikkään näköisiä ihmisiä poseeraamassa tyylikkäällä taustalla Suvilahden karun kauniissa miljöössä. Käytännössä koko alue on some-kulissia. Järjestäjät kiittävät ilmaisista mainoksista.

Flow’n missaamisahdistus on saanut nokkelimmat kehittelemään keinoja työntää ongelma pois tietoisuudestaan. ”Oletteko tekin poistaneet Instagramit puhelimistanne”, kyseli eräs flomon kourissa kärvistellyt festariviikonloppuna. Hän oli vakaasti päättänyt teeskennellä, ettei koko festivaalia ole olemassakaan.

Mikä hauskinta, fomo voi iskeä festareilla olevaankin, kun samaan aikaan esiintyväksi on merkitty sekä Maustetytöt että Pyhimys.

Flow on muodostunut eräänlaiseksi sukupolvikokemukseksi suurelle joukolle nuoria ja nuorekkaita aikuisia. Flomo-kokemukset puolestaan muodostavat omanlaisensa sukupolvikokemuksen niille toisille, jotka osallistuivat festareihin vain sumean älypuhelimen näytön kautta.

Fear of missing out -ilmiö kuvastaa nuorten aikuisten todellisuutta. Mahdollisuuksia viettää kesäviikonloppuja on koko ajan vain enemmän. Coolit vaihtoehdot vain lisääntyvät. Jos Flow’n missaaminen ei haittaa, niin ehkä pienemmät Bättre Folk tai Naamat olisivat kiinnostaneet? Pystyyhän liput myymään sitten edelleen, jos jossain muualla tapahtuukin samaan aikaan jotain siistimpää.

Kun sitten vanhana muistelet nuoruuden kesiä, niin mitähän muistat?

Ehkä lähdit tunnin varoitusajalla Lahteen pakoon festareita.

Lahtelaisessa pizzeriassa et pystynyt tilaamaan Flow’ksi nimettyä pitsaa, koska se olisi ollut ihan liikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 2. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 3. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät", toteaa Lahti Regionin toimitusjohtaja
 4. Mika Lehto heräsi toukokuun alussa avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 5. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 6. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Vääksyyn
 7. Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 8. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta
 9. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 10. Tietojen panttaamista, EU-asioiden viivyttelyä ja ajanpeluuta – perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi tulee kirjava lista eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia
 11. Tutkijatohtori on myös performanssitaiteilija – Rebekah Rousi on pitänyt 27 tunnin luentomaratoneja elinikäisestä oppimisesta
 12. Eduskunta kannattaa EU:n Green Dealia – Katso eduskuntaryhmien vastaukset
 13. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 14. Pienet kaupat kasvattavat suosiotaan, ja kulutuskäyttäytymisen muutosta on havaittu Lahdessakin – "Suuren ostoskärryn täyttäminen ei välttämättä enää ole ykkösjuttu"
 15. KymiRingin tapahtumatoiminta alkaa kesällä pienimuotoisesti – "Ensisijaisena tavoitteena on vuokrata rataa ryhmille"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.