Parjattu kiky tuotti tulosta

Teknologiateollisuuden Minna Helle vaatii muiden työnantajajohtajien tavoin työajan palkatonta lisäystä pysyväksi. Markku Ulander / Lehtikuva

Työmarkkinajärjestöt solmivat kolme vuotta sitten silloisen hallituksen määrätietoisella myötävaikutuksella kilpailukykysopimuksen (kiky), jolla pyrittiin kohentamaan yritystemme kustannuskilpailukykyä suhteessa kovimpiin kilpailijoihimme.

Pian kikyn valmistuttua talous ja työllisyys saivat lisää tuulta purjeisiinsa. Siitä pitäen julkisuudessa on väitelty, keiden tai minkä ansiota myönteinen käännös lopulta oli. Osaltaan kinastelua on lietsonut luotettavan tutkimustiedon puute.

Maanantaina tätä puutetta riensi paikkaamaan Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tuoreella raportillaan, jonka mukaan kikyllä olisi merkittävä vaikutus työllisyyden kasvuun. Kyse olisi jopa 20 000–42 000 työllisen lisäyksestä vuoteen 2022 mennessä. Sopimukseen sisältyvän työajan palkattoman pidennyksen osuus tästä olisi vajaa puolet.

Leveää haarukkaansa Etla selitti erilaisilla laskentamalleilla, joilla työvoimakustannusten vaikutusta työllisyyteen voidaan arvioida. Raportin arvostelijoiden mielestä Etla sortui kuitenkin virheelliseen oletukseen lähtiessään siitä, että kaikkien työntekijöiden työaika olisi pidentynyt kikyn myötä 24 tuntia vuodessa. Näinhän ei käynyt, koska monilla työpaikoilla pidennys korvattiin jollain muulla toimenpiteellä ja jotkut alat jäivät kokonaan sopimuksen ulkopuolelle.

Etlan raportissa saattoi nähdä myös vilahduksen ketunhännästä, sillä sen oli tilannut kolme isoa työnantajajärjestöä parahiksi ennen syksyllä alkavia työehtosopimusneuvotteluja. Niissä keskeiseksi kiistakysymykseksi on nousemassa juuri kikyn poikima työajan pidennys, jolle työnantajat haluavat jatkoa yhtä innokkaasti kuin palkansaajapuoli sitä vastustaa.

Teollisuusliiton Riku Aalto muistutti maanantaina, että kiky solmittiin tiettynä aikana tiettyjen tarkoitusten saavuttamiseksi. Siten palkattomalle lisätyölle ei enää olisi perusteita. Näkemys on ay-johtajalta tässä hetkessä ymmärrettävä, sillä yritysten kilpailukyky on nyt selvästi vahvempi kuin kolme vuotta sitten, mikä vähentää kikyn kaltaisten järeiden ratkaisujen tarvetta. Työajan pidentäminen on sitä paitsi monella alalla todettu varsin keinotekoiseksi tavaksi parantaa tuottavuutta.

Työmarkkinajohtajienkin kannattaa silti muistaa, että kiky ei kohentanut yritystemme tilannetta pysyvästi. Sillä saavutettu kilpailuetu menetetään nopeasti, jos tuleva liittokierros karkaa neuvottelijoidensa käsistä. Mikäli työajan palkattomasta pidentämisestä luovutaan, sen tilalle on kyettävä sopimaan muita ratkaisuja kustannuspaineiden hillitsemiseksi, jotta vastikään elvytetty kilpailukykymme ei romahda nopeasti uudelleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nastopoli paras Päijät-Hämeen lukioista STT:n lukiovertailussa – rehtori antaa kunnian abeille, mutta "peruskoulun arvosanoja ei voi vertailla keskenään"
 2. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 3. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 4. Koulujen avaaminen ei pahentanut epidemiaa – "Tekoa ei ainakaan tässä vaiheessa voi virheeksi julistaa"
 5. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 6. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 7. Henkilöauto suistui tieltä ja syttyi palamaan Hartolassa
 8. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 9. Hankejohtaja rauhoittelee huolia hyvinvointiyhtymän yhteisyrityksestä: "Toivoisin, että henkilöstö antaisi tähän mahdollisuuden"
 10. Kisapuiston stadionin tekonurmi rauhoitetaan muutamaksi päiväksi kesäkuussa, laatutestaajat tulevat taas mittauksineen
 11. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 12. Lapsiseksirikosten tutkinta-aikoja pyritään lyhentämään, ensin kartoitetaan pullonkauloja
 13. FC Lahti odottaa yleisömäärälinjauksia heinäkuulle, suunnitelmat yli 500 katsojan ottamiselle ovat olemassa
 14. Lahtelaismiehellä huume-epäily Lahdessa ja Kotkassa
 15. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 28.5.2020
 2. Fingerpori 29.5.2020
 3. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 4. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 5. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 6. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 7. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 8. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 9. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 10. Poliisi löysi kadoksissa olleen Orimattilassa
 11. Padasjoen maastopalopaikan sammutustyöt saatiin päätökseen vihdoin torstai-iltana
 12. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 13. Näppis: Purkupihastakin lähtee aikamoinen savupilvi, millaisia mustia pilviä nouseekaan purku- eli Kierrätyspuistosta?
 14. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 15. Synnyttäjiä koskevia rajoituksia höllennetään Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymä pitää osan rajoituksista voimassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.