Parjattu kiky tuotti tulosta

Teknologiateollisuuden Minna Helle vaatii muiden työnantajajohtajien tavoin työajan palkatonta lisäystä pysyväksi. Markku Ulander / Lehtikuva

Työmarkkinajärjestöt solmivat kolme vuotta sitten silloisen hallituksen määrätietoisella myötävaikutuksella kilpailukykysopimuksen (kiky), jolla pyrittiin kohentamaan yritystemme kustannuskilpailukykyä suhteessa kovimpiin kilpailijoihimme.

Pian kikyn valmistuttua talous ja työllisyys saivat lisää tuulta purjeisiinsa. Siitä pitäen julkisuudessa on väitelty, keiden tai minkä ansiota myönteinen käännös lopulta oli. Osaltaan kinastelua on lietsonut luotettavan tutkimustiedon puute.

Maanantaina tätä puutetta riensi paikkaamaan Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tuoreella raportillaan, jonka mukaan kikyllä olisi merkittävä vaikutus työllisyyden kasvuun. Kyse olisi jopa 20 000–42 000 työllisen lisäyksestä vuoteen 2022 mennessä. Sopimukseen sisältyvän työajan palkattoman pidennyksen osuus tästä olisi vajaa puolet.

Leveää haarukkaansa Etla selitti erilaisilla laskentamalleilla, joilla työvoimakustannusten vaikutusta työllisyyteen voidaan arvioida. Raportin arvostelijoiden mielestä Etla sortui kuitenkin virheelliseen oletukseen lähtiessään siitä, että kaikkien työntekijöiden työaika olisi pidentynyt kikyn myötä 24 tuntia vuodessa. Näinhän ei käynyt, koska monilla työpaikoilla pidennys korvattiin jollain muulla toimenpiteellä ja jotkut alat jäivät kokonaan sopimuksen ulkopuolelle.

Etlan raportissa saattoi nähdä myös vilahduksen ketunhännästä, sillä sen oli tilannut kolme isoa työnantajajärjestöä parahiksi ennen syksyllä alkavia työehtosopimusneuvotteluja. Niissä keskeiseksi kiistakysymykseksi on nousemassa juuri kikyn poikima työajan pidennys, jolle työnantajat haluavat jatkoa yhtä innokkaasti kuin palkansaajapuoli sitä vastustaa.

Teollisuusliiton Riku Aalto muistutti maanantaina, että kiky solmittiin tiettynä aikana tiettyjen tarkoitusten saavuttamiseksi. Siten palkattomalle lisätyölle ei enää olisi perusteita. Näkemys on ay-johtajalta tässä hetkessä ymmärrettävä, sillä yritysten kilpailukyky on nyt selvästi vahvempi kuin kolme vuotta sitten, mikä vähentää kikyn kaltaisten järeiden ratkaisujen tarvetta. Työajan pidentäminen on sitä paitsi monella alalla todettu varsin keinotekoiseksi tavaksi parantaa tuottavuutta.

Työmarkkinajohtajienkin kannattaa silti muistaa, että kiky ei kohentanut yritystemme tilannetta pysyvästi. Sillä saavutettu kilpailuetu menetetään nopeasti, jos tuleva liittokierros karkaa neuvottelijoidensa käsistä. Mikäli työajan palkattomasta pidentämisestä luovutaan, sen tilalle on kyettävä sopimaan muita ratkaisuja kustannuspaineiden hillitsemiseksi, jotta vastikään elvytetty kilpailukykymme ei romahda nopeasti uudelleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 2. HS: Lahtelaisen ravintolan omistajaa syytetään ihmiskaupasta
 3. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 4. Lahden Nelostiellä sattui neljän auton ketjukolari
 5. Viihdealan ammattilaisia tulvii Lahteen syyskuussa Rockfutis 2020:n käynnistyessä – "Mahtavaa päästä Lahteen, se on kunnon rokkikaupunki"
 6. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista – "Ihan samat kohdat naurattivat tai aiheuttivat myötähäpeää kuin silloinkin", muistelee Orimattilassa asuva bändin entinen laulaja Hara Laukkanen yli 30 vuotta myöhemmin
 7. Nelostieltä sivuun ajautunut auto törmäsi liikennemerkkiin Hartolassa
 8. KymiRingillä juostaan ja pyöräillään viikonloppuna – mukana mestareita ja mielenkiintoinen isän ja pojan taistelu
 9. Lukijalta: Pyöräilyolosuhteita kehitetään yhdessä käyttäjien kanssa
 10. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 11. Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa – viruksen takia sairaalassa olevien määrä putosi kolmannekseen
 12. Emeritusprofessori Haaviston rikosepäilystä: "Heittää joka tapauksessa varjon presidenttihaaveiden ylle"
 13. Näppis: Keskustan nopeusrajoitus 40 km/h on ihan sopiva, mutta kukaan ei kontrolloi
 14. Historiallinen Paimenkallio halutaan herättää henkiin Heinolassa
 15. Valenuuska voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen – "Niistä voi seurata nikotiinin yliannostus"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.