Puhutaan enemmän kannabiksesta

Helmi Hämäläinen

Joka neljäs suomalainen on kokeillut kannabista. Kannabismaana olemme kuitenkin lapsen kengissä. Vielä.

Esimerkiksi Britanniassa kannabis on käytetyin päihde, vaikka pössyttely on laitonta. Näyttäisi siis olevan yhdentekevää, onko käyttö sallittua, jos se on yleisesti hyväksyttyä.

Suomessakin mielipideilmasto muuttuu hitaasti mutta varmasti. Tutkimukset osoittavat, että nuorten suhtautuminen kannabikseen on lieventynyt, eikä sitä välttämättä pidetä edes huumeena. Myös kannabiksen mahdolliset terveyshyödyt kiinnostavat kuluttajia, jotka ostavat CDB-öljyjä luontaistuotekaupoista.

Kannabisilmiö on kansainvälinen. Esimerkiksi Luxemburg ilmoitti viime viikolla, että se aikoo laillistaa kannabiksen ensimmäisenä maana Euroopassa. Ilmoitus tuli jokseenkin yllättäen, sillä Euroopan maiden parlamenteissa ei juuri ole keskusteltu kannabiksen laillistamisesta.

Kannabiksen dekriminalisoimisen puolesta tehty kansalaisaloite on kerännyt nopeasti kymmenentuhatta nimeä Suomessa. Allekirjoituksia on haeskeltu esimerkiksi festareilta, joissa ruohon imelä tuoksu leijailee jo valmiiksi. Ei mene kauaa, että tarvittavat 50 000 allekirjoitusta on haalittu, ja lakialoitemuodossa oleva nimilista voi edetä suoraan eduskunnan käsittelyyn.

Dekriminalisointi tarkoittaisi, että päihteen käyttö ja pienen määrän hallussapito ei olisi laitonta. Tuotanto, jakelu ja maahantuonti olisivat kuitenkin laissa kiellettyjä. Kyseessä ei siis ole huumausaineen laillistamiseen pyrkivä aloite, joskin se toisi aineen helpommin lähestyttäväksi.

Aloitteen liikkeellepanijat perustelevat dekriminalisointia muun muassa sillä, että se helpottaisi hoitoon hakeutumista riippuvuuden yllättäessä. Huoli on aiheellinen, mutta näyttäisi siltä, että aloitteellinen joukko on kiinnostuneempi käytöstä kuin ongelmakäytöstä.

Samaan aikaan Suomi on riippuvuuksien maa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime vuonna julkaiseman selvityksen mukaan 2,6 miljoonaa suomalaista on kokenut haittoja, jotka aiheutuvat jonkun läheisen alkoholin käytöstä.

Kannabis aiheuttaa psyykkistä riippuvuutta siinä missä alkoholikin. Psyykkinen ja emotionaalinen riippuvuussairaus on pirullinen piina, joka tuhoaa paitsi addiktin oman elämän, myös läheisten elämän. Vaikka kannabis ei tekisi käyttäjästään viinan riivaamaa riehujaa, johtaa riippuvuussai­raus tyypillisesti salailuun ja oman itsensä pakenemiseen. Lisäksi lääketiede puhuu pitkäaikaisen käytön aiheuttamasta passiivisuudesta ja mielenterveysriskeistä. Niin kutsutun kohtuukäytön hyödyt ovat minimissä suhteessa mahdollisiin ongelmiin.

Kannabiksen puolestapuhujat eivät ihme kyllä puhu aineen haitoista, ja vastustajat eivät tunnista sitä, että hyvän mielen ilmastossa ruoho palaa, vaikka se olisi laitonta.

Rakentava yhteiskunnallinen keskustelu edellyttäisi monipuolista tarkastelua. Keskustelua on turha tumpata, sillä kannabis tekee tuloaan ja löytää kyllä tiensä käyttäjien luokse puhuimme julkisesti tai emme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.