Veikkaukselle tuli hätä käteen

Kohu Veikkauksen mainonnasta on edennyt vaatimuksiin poistaa peliautomaatit kaupoista valvottuihin tiloihin. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kansallisen rahapeliyhtiömme Veikkauksen kesä on sujunut onnettomien tähtien alla. Ensin Poliisihallitus puuttui yhtiön mainontaan, koska siinä rinnastettiin Keno-pelit ja kahvinjuonti kansalaisten päivittäisenä tarpeena. Eikä aikaakaan, kun hämmennystä herätti radiomainos, jossa asiantuntijan oloinen henkilö kannusti totopelaajia ”totouttamaan” haaveensa Veikkauksen avulla.

Kaksi kohua lyhyen ajan sisällä herätti Veikkauksen kesähorroksestaan, ja yhtiö veti ison osan mainoksistaan tauolle. Vahinko oli kuitenkin ehtinyt jo tapahtua, sillä epäeettisenä pidetyn mainonnan herättämä paheksunta laajeni nopeasti keskusteluksi, jossa yhä useammat tahot monia johtavia poliitikkoja myöten kyseenalaistivat Veikkauksen monopolin rahapelien kotimaisena järjestäjänä.

Monopoli tosin alkoi horjua jo vuosia sitten, kun pelaaminen verkossa yli rajojen tuli mahdolliseksi. Epäonnistuneet mainoskampanjat nostivat nyt esille Veikkaukselle kiusallisen kysymyksen, kuinka sitoutunut yhtiö lopulta on noudattamaan siltä edellytettyä vastuullisuutta, jolla se on aina perustellut monopoliaan.

Monopolille on EU:ssa vaihtoehtoja. Sellainen voisi olla esimerkiksi Ruotsista tuttu lisenssijärjestelmä, jossa kaikki halukkaat pelijärjestäjät voivat ostaa itselleen lisenssin, kunhan sitoutuvat noudattamaan maan lakeja ja eettistä ohjeistoa.

Veikkaus on hanakasti maalaillut kauhukuvia haitoista, joita kilpailijoiden pääsy markkinoillemme aiheuttaisi. Yhtiön ja sen puolesta puhuvien poliitikkojen mielestä ainoa vastuullinen tapa pyörittää rahapelejä on tehdä se julkisen vallan valvonnassa olevan valtionyhtiön voimin. Lisäbonuksena järjestelmä poikii kahmalokaupalla rahaa muun muassa urheilun, kulttuurin ja tieteen tarpeisiin.

Veikkauksen tuntemasta huolesta kertoo, että yhtiön hallitus ilmoitti tällä viikolla lisäävänsä palkitsemisjärjestelmäänsä peli­haittojen kehittymistä seuraavan vastuullisuusmittarin. Myös eettisen neuvoston perustamista valmistellaan. Nähtäväksi jää, riittävätkö nämä toimet kriitikoille, joiden mielestä Veikkaus on viime aikoina aivan omin päin syventänyt kuoppaa, jonne sen monopoliasema tulisi pikimmiten haudata.

Veikkauksen puolustukseksi on todettava, että valtiovallan yhtiölle sälyttämät vaatimukset ovat ristiriitaiset. Veikkauksen kun tulisi tuottaa mahdollisimman paljon voittoa, mutta samalla ehkäistä haittoja, joita yhtiön tuotteet kaupaksi käydessään aiheuttavat. Vaikka yhtälö on ongelmallinen, Veikkauksen on kyettävä se ratkaisemaan. Seuraava askel voisi olla peliautomaattien siirtäminen kaupoista valvottuihin tiloihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.