Kaasuasema on jurottajalle paha paikka

Kimmo Kangas

Puolen vuoden kaasuautoilun jälkeen ainakin yksi havainto on kirkas: kaasuautoilijat ovat ilmeisen sosiaalista sorttia.

Enemmän sääntö kuin poik­keus on, että mikäli kaasuasemalle sattuu samaan aikaan toinen tankkaaja, aloittaa hän ainakin jonkinlaisen keskustelun.

Bensa-asemalla en muista joutuneeni ikinä keskustelemaan viereisellä pumpulla tankkaavan kanssa.

Vaikka kaasuautot ovat viime vuosina yleistyneet roimasti, ne ovat edelleen varsin suppean piirin juttu. Energiayhtiö Gasumin arvion mukaan Suomen teillä huristeli alkuvuodesta noin 6 700 kaasuautoa.

Ehkä tämä selittää osaltaan tankkausasemilla kukkivan sosiaa­lisuuden. Samanmielisten kohdatessa on hyvä tilaisuus vaihtaa kokemuksia ja vinkkejä: Minkä kokoinen kaasutankki on, oletko ollut tyytyväinen autoosi ja niin edelleen.

Kaasuasema tarjoaa luontevan paikan kohtaamiselle. Myös itse tankkaustapahtuma edesauttaa keskusteluyhteyden syntyä, sillä kaasuauton tankkaaminen tapahtuu napista painamalla. Kun pistoolin kahvaa ei tarvitse puristaa, on helpompi aloittaa keskustelu.

Kaasuautoilijoiden vertaistuki kukkii tietenkin myös verkossa. Esimerkiksi Facebookin pari vuotta sitten perustetussa Kaasua tankkiin -ryhmässä on yli 2 500 jäsentä. Vaikka vain osa ryhmän jäsenistä on aktiivisia, tuntuvat monet kaasuautoilijat hyvin innostuneilta asiastaan.

Varmaankin kaasuautoilijoiden keskuudessa havaittava innostus ”yhteisestä jutusta” on yleistettävissä useimpiin harrastajajoukkoihin siinä vaiheessa, kun harrastus ei ole vielä valtavirtaa.

On mielenkiintoista nähdä, miten kaasuautoilun suosio Suomessa kehittyy. Monen Kaasua tankkiin -ryhmän jäsenen huolena tuntuu olevan kaasuautoilun verokohtelu nyt ja tulevaisuudessa. Käytännössä eniten suosiota rajoittava tekijä lienee kuitenkin jakeluverkosto. Maakaasun jakelussa Gasumilla on Etelä-Suomeen keskittyvä monopoliasema, joka harmittaa monia kaasuautoilijoita. Biokaasun tuottaminen onnistuu kevyemmällä välineistöllä, mutta aivan yksinkertaista sekään ei ole. Kaasua tankkiin -ryhmän kommenttien perusteella moni biokaasuasema on kärsinyt erilaisista toimintaongelmista.

Biokaasulla kulkevien autojen yleistymistä on syytä toivoa jo ympäristösyistä. Vaikka useimmat kaasuautoilijat ovat varmaankin hyvin tyytyväisiä valitsemaansa kulkuneuvoon, pitää ainakin osa kaasuautojen merkittävää yleistymistä myös uhkana.

Valtion esimerkiksi pelätään käyvän pikaisesti ja eri tavoin kaasuautoilijan kukkarolla, jos kaasuautoilu yleistyisi merkittävästi nykyisestä.

Syyt saattavat olla myös henkilökohtaisempia. Hiljattain eräs kaasuautoilija valitti, kuinka jonot hänen vakituisesti käyttämällään asemalla ovat nyt arkipäivää. Toista oli vielä muutama vuosi sitten. Silloin ei tarvinnut jonottaa – eikä jutella.

Jonoja kaasuautoilun yleistyminen todennäköisesti voisi lisätä, mutta ehkä arkipäiväistyminen veisi suurimmat puhehalut mennessään. Silloin juroinkin tankkaaja saisi olla taas rauhassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suomessa on todettu koronavirustartunta työikäisellä suomalaisella naisella – potilas hoidossa Husissa
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 4. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 5. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lis��maksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 6. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 7. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 8. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 9. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 10. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan
 11. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta
 12. Iltalehti: Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen kihlautui
 13. Näppis: Onko järkeä pitää Salpausselän kisat korona-viruksen aikana, lähes lumettomassa Lahdessa?
 14. Ikäihmisten joukko muutti Nastolassa tuliteriin tiloihin - "Me ollaan niin ylpeitä tästä talosta"
 15. Kirja-arvio: Lahtelaisen Tero Seppäsen esikoisromaanissa näkyy kirjoittajan tausta poliisina ja syyttäjänä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.