Oppilaiden tuki on turvattava

Päijät-Hämeessä tehostettua tai erityistä tukea koulunkäyntiinsä saa useampi kuin joka viides päijäthämäläinen peruskoululainen. Prosentuaalisesti osuus on toiseksi suurin koko maassa heti naapurimaakunta Kymenlaakson jälkeen (ESS 14.8.).

Esimerkiksi Hollolassa useampi kuin joka neljäs peruskoululainen tarvitsee tehostettua tai erityistä tukea.

Luvut voivat kuulostaa hälyttäviltä, mutta korkeat prosentit voi nähdä myös myönteisessä valossa: tukea on tarjolla, eikä tilastoja kaunistella kauhistelun pelossa tai säästösyistä.

Tilanne ei kuitenkaan ole välttämättä näin ruusuinen. Lahdessa erityisen tuen oppilaiden määrä on vähentynyt viime vuosina asteittain. Se ei kaikkien mielestä tarkoita kuitenkaan sitä, että Lahdessa erityiselle tuelle olisi aiempaa vähemmän kysyntää. Lahden opettajien pääluottamusmies Jussi Anttilaarvioi, etteivät kaikki erityistä tukea todellisuudessa tarvitsevat saa sitä, mitä kaipaavat (ESS 15.8.).

Lahdessa keskitettyä erityisopetusta on ajettu alas ja erityisoppilaita on siirretty omiin lähikouluihinsa, pääasiassa yleisopetusluokkiin.

Opettajat kannattavat ajatusta lähikouluperiaatteesta ja inkluusiosta, mutta nykyisillä opetusresursseilla tilanne on heidän mielestään sietämätön.

Kaupunki näyttää tehneen päätöksen niin sanotusta inkluusiosta miettimättä riittävän tarkasti sitä, miten erityisoppilaiden integrointi yleisopetusluokkiin vaikuttaa opetusresurssien tarpeeseen.

Lahden OAJ:n mielestä kaupungin tulisi kiireesti palkata merkittävästi lisää erityisopettajia.

Opettajien edunvalvoja tekee työtään vaatiessaan lisää opettajia. Vaatimusta merkittävästä erityisopettajien määrän kasvattamisesta ei tule niellä sellaisenaan.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen (sd.) ei suorilta käsin luvannutkaan lisää erityisopettajia, mutta sanoi, että resursseja on lisättävä, jos sille on tarvetta.

Kaupungin onkin juurta jaksaen selvitettävä, millaista koulujen ja luokkien arki on.

Sivistyksen palvelualueen johtavien viranhaltijoiden sekä opetuksen resursseista päättävien poliitikkojen on syytä laskeutua norsunluutornista kentälle ja selvittää, ovatko resurssit oikeassa suhteessa siihen nähden, että vähintään joka viides lahtelainen peruskoululainen tarvitsee tehostettua tai erityistä tukea.

On hurskastelua puhua syrjäytymisen ennaltaehkäisystä, jos kipeimmin tukea tarvitsevat nuoret ihmiset jäävät vaille tarvitsemaansa apua kriittisinä peruskouluvuosina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Piiritys: Asemies esitti poliisiin kohdistuvan uhkauksen tekstarina henkilölle, joka välitti sen oma-aloitteisesti poliisille
 2. "Armonaikaa ei enää ole, rahoitus Nelostien parantamiselle on saatava", jyrähtää Hartolan kunnanjohtaja
 3. Kuntoportaiden toteutus lykkääntyy Lahdessa – "Vastustus oli niin kova"
 4. Pelicans järjesti nuorille urakkamiehilleen oikean härkäviikon – "Yritämme toimia parhaan mukaan kaikkien kannalta"
 5. Varkaita liikkeellä Lahdessa – naiselta vietiin puhelin kädestä keskustassa
 6. Kaarrenopeudet KymiRingillä kasvavat – kansainvälinen liitto hyväksyi radan turvasuunnitelman
 7. Lahden Malskilla toimettomana tarkkaileva rakennusmies ihmetyttää ja huvittaa: "Kyllä se yöksi pääsee sisätiloihin", kertoo omistaja
 8. Ari Helmisen uutisanalyysi: Punamulta riitelee ja kipunoi, mutta hallituksen astiakaappi ei ole helissyt vielä kertaakaan
 9. Pelicans vahvistaa junioripolkuaan – Sveitsissä meritoitunut taitovalmentaja palaa Lahteen
 10. Omakotitalo syttyi tuleen Iitissä – lemmikit pelastettiin palavasta talosta
 11. Konserttiarvio: Jumppasen Beethoven-sointi hakee vertaistaan, mutta kapellimestari jätti toivomisen varaa Sibeliustalossa
 12. Pankkien nimikyltit vaihtoon Sysmässä ja Joutsassa – mikäli Helmi Säästöpankin ja Sysmän Säästöpankin yhdistyminen toteutuu
 13. Ensi talven ensilumenladun kohtalo riippuu maaliskuun pakkasista
 14. Pääseekö KymiRingin radalle ajamaan siviiliautolla, ratajohtaja Timo Pohjola?
 15. Helmi Säästöpankki ja Sysmän Säästöpankki haluavat yhdistyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.