Umpivihreä paatos sotii ekotekoja vastaan

Saara Larkio

Kuluttajille on tänä päivänä kovin helppo myydä tuotteita ekologisuuden nimissä, koska ainakin tiedostavilla ihmisillä on kova tarve ostaa itselleen puhdas omatunto. Sanon näin, koska tuntuu siltä, että emme kyseenalaista tuotteiden vihreyttä tarpeeksi, vaan mikä tahansa eko-etuliitteellä myytävä voi saada meidät tekemään ostopäätöksen.

Yksi hyvä esimerkki tästä on sähköauto. Polttomoottorivihansa äärimmilleen lietsoneet meuhkaavat sokein silmin bensiini- ja dieselautojen pahuudesta, vaikka kuka tahansa pystyy googlettamaan tietoa siitä, millä tavoin sähköautojen ja varsinkin niiden tarvitsemien akkujen valmistus kuormittaa ympäristöä. On laskettu, että sähköauton akun valmistus vastaa yhdeksän vuoden ajoja dieselautolla. Kun tähän ynnää sen, että nykytekniikalla akut joutuu vaihtamaan ainakin kerran auton käyttöiän aikana, ei sähköauto enää niin ekologinen vaihtoehto olekaan.

Myös polttoaineet ovat kehittyneet, ja valmistajilla on tarjota esimerkiksi ympäristöystävällistä dieseliä. Mutta vihersokeat halua­vat nähdä vain oman totuutensa.

Ihan kaikkien olisi hyvä muistaa, että henkilöautojen osuus Suomen hiilidioksidipäästöistä on 9 prosenttia. Fossiilisten polttoaineiden käytöstä johtuvat maailman CO2-päästöt ovat noin 32 gigatonnia. Suomen osuus siitä on 0,14 prosenttia eli runsaan promillen luokkaa.

Mistä sitten kaivaa luotettavaa tietoa vihreydestä? Kysymys on visainen, koska tutkimuksia tulee joka tuutista, ja nekin pitäisi muistaa asettaa viitekehyksiinsä.

Miten tavallinen ihminen osaa erottaa oikean väärästä, kun edes tutkijat eivät pääse yksimielisyyteen esimerkiksi biohajoavan muovikassin maatumisesta?

Aran asuntomarkkina-asiantuntija Hannu Ahola toi blogissaan esiin sen, että ”kaikilla tilastoilla on omat rajoitteensa”. Syy tähän voi olla aineistossa, otoksen pienuudessa, laskentamenetelmässä tai inhimillisessä virheessä. Aholan mukaan samaa tilastotietoa voidaan tulkita toisistaan täysin poikkeavilla merkityksillä. Hän antaa esimerkin: ”Suomessa oli lähes 7 000 asunnotonta vuonna 2015” voi kuulostaa pahalta, mutta viesti muuttuu lähes positiiviseksi, kun kerrotaan asunnottomuuden vähentyneen 8 prosenttia vuodessa.

Aina pitää myös muistaa kysyä, kuka tilaston on tehnyt, kuka rahoittanut ja mihin tarkoitukseen. Sanoisin silti, että kun tarpeeksi viitsii kaivaa tietoa, se oikeata ainakin lähentelevä tieto alkaa hahmottua.

Leikitään, että kuluttajalla on tässä vaiheessa tiedossaan tarpeeksi faktaa, jonka turvin astella ostoksille. Mutta entäpä se kuuluisa käytännön järki? Jos muovituote kestää äidiltä tyttärelle ja pidempäänkin, onko ekologista heittää se pois ja ostaa ”ympäristöystävällisestä muovista” valmistettu tuote tilalle?

Onko fiksua ajaa murskaamoon täysin toimiva polttomoottori­auto ja ostaa tilalle uusi auto, jonka valmistamiseen ja Suomeen kuljettamiseen on käytetty hemmetisti luonnonvaroja jo ennen kuin autoa on edes otettu ajoon?

En sano, etteikö meidän kaik­kien pitäisi tehdä ympäristötekoja, mutta toivoisin viherhöyrypäiltä sitä kuuluisaa suhteellisuudentajua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 3. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 4. Pääkirjoitus: Nykyinen väylä on Itärataa parempi
 5. Markus Pirttijoen Esalainen: Tervetuloa matkailemaan, kansliapäällikkö Varhila!
 6. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 9. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 10. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 11. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 12. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 13. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 14. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 15. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.