Maailmanhistorian pisin yleisurheilukausi?

Risto Pohjanen

Eräs suomalainen television urheilutoimittaja sanoi viime syksynä, että tänä vuonna, siis 2019, on ”maailmanhistorian pisin yleisurheilukausi”.

Toivottavasti väitettä ei ollut tarkoitus ottaa kirjaimellisesti, sillä se ei pidä paikkaansa. Mikään väitteen kontekstissa ei toisaalta viitannut siihen, etteikö toimittaja olisi ollut tosissaan.

Toimittaja perusteli väitettään sillä, että maailmanmestaruuskilpailut Qatarin Dohassa alkavat tänä vuonna 27. syyskuuta ja päättyvät 6. lokakuuta.

Yleisurheilun merkittävimmät maailmanlaajuiset arvokisat ovat olympiakisat ja MM-kisat.

Viimeksi MM-kisat tai olympiakisojen yleisurheilu ovat alkaneet syyskuussa tai myöhemmin vuonna 2000. Tuolloin Sydneyn olympiakisojen yleisurheilu alkoi 22. syyskuuta. Yleisurheilun ja koko kisojen päätöspäivä oli 1. lokakuuta.

Soulin vuoden 1988 olympialaisten yleisurheilu alkoi 23. syyskuuta ja päättyi 2. lokakuuta. Doha peittoaa myöhäisyydessä siis sekä Sydneyn että Soulin.

Kun peruutetaan vuoteen 1968, huomataan, että on nähty pitempiäkin yleisurheilukausia kuin vuonna 2019.

Vuoden 1968 olympiakisojen yleisurheilu alkoi Meksikon pääkaupungissa Méxicossa 13. lokakuuta – viikon myöhemmin kuin Dohan MM-kisat tänä vuonna päättyvät. Yleisurheilun viimeinen kilpailupäivä oli Méxicossa 20. lokakuuta.

Erikoista Méxicon kisojen aikataulussa oli ajankohdan lisäksi se, että yleisurheilu järjestettiin kisojen alkupäässä, eikä jälkimmäisellä kisaviikolla. Méxicon olympiakisojen päättäjäiset olivat 27. lokakuuta.

Myös neljä vuotta aikaisemmin Tokiossa olympiayleisurheilut kilpailtiin lokakuussa. Kisojen avajaiset olivat 10. lokakuuta ja päättäjäiset 24. lokakuuta. Yleisurheilu oli sillä kertaa sijoitettu keskelle kisoja alkaen 14. lokakuuta ja päättyen 21. lokakuuta.

Ennätys on vuosi 1956. Silloin eteläisen pallonpuoliskon ensimmäisten olympiakisojen avajaiset olivat Australian Melbournessa 22. marraskuuta. Yleisurheilu oli sijoitettu kisojen alkuun, ja se alkoi 23. marraskuuta.

Kisojen viimeinen yleisurheilupäivä oli 1. joulukuuta, ja 16. olympiadin (kesä)kisojen päättäjäisiä juhlittiin vasta 8. joulukuuta.

Melbournen olympiakisoihin valmistautuminen oli monen maan yleisurheilijoille hankalaa poik­keuksellisen myöhäisen ajankohdan vuoksi. Suomessa ei 1950-luvulla ollut tavatonta, että yleisurheilukentillä järjestettiin kilpailuja vielä lokakuussa.

Huippukunnon ajoittaminen marraskuun lopulle oli kuitenkin suomalaisille ja lähes koko muulle yleisurheilevalle maailmalle ainutkertainen kokemus ja seikkailu.

Tiettävästi suomalainen pikajuoksija Voitto Hellsten harjoitteli kotikaupungissaan Turussa myöhäissyksyn pimeydessä loskan keskellä.

Hämmästyttävää kyllä, Hellsten on valmistautumisen aikaisista surkeista olosuhteista huolimatta ainoa suomalainen yleisurheilun aidattomien pikamatkojen olympiamitalisti – juuri Melbournen kisoista 1956, maailmanhistorian pisimmältä yleisurheilukaudelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Skopjesta saapuneita matkustajia
 3. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 4. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 5. Rattijuoppo ajoi ulos Hartolassa – kuljettaja ja matkustajat sairaalaan
 6. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 7. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 8. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 9. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 10. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 11. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 12. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 13. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 14. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 15. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.