Veikkaus-väittelyssä kaikki yrittävät sumuttaa

Mikael Hoikkala

Suomi on rahapelaamisen kärkimaita, mutta tuskin koskaan aiemmin on rahapeleistä keskusteltu yhtä kiivaasti kuin viime viikkoina. Valtionyhtiö Veikkaus ampui itseään täysillä jalkaan, kun se kompastui kyseenalaiseen mainontaansa samalla, kun puhe pelihaitoista oli ennestään tapetilla.

Pelikoneet pois kaupoista -kampanja ei ole enää somerummutuksen varassa. Peliautomaattien sijoittelun rajoittamista on puollettu ministeritasolta asti. Tulipa muutoksia tai ei, tärkeintä on, että Veikkauksen toiminnasta uskalletaan puhua kriittisemmin.

Veikkauksen puolustamiseen on yli miljardi syytä. Sen verran yhtiö jakaa euroja urheilulle, kulttuurille, tieteelle, taiteelle, veteraaneille sekä sosiaali- ja terveystyöhön.

Puolustautumisen keinona Suomeen on luotu rahapelialan kieli, jolla yleisöä johdetaan harhaan ja joka tunkeutuu myös uutisiin, koska moni toimittaja ei tunne pelialaa hyvin. Yksi keskeinen harhatermi on ”laittomat peliyhtiöt”, jota Veikkauksen edunsaajat ovat toitottaneet tänäkin vuonna viitatessaan ulkomaisiin, täysin laillisesti toimiviin kilpailijoihin.

Pelimarkkinointiaan Veikkaus on hämärtänyt kutsumalla osaa siitä ”tuoteinformaatioksi”, jotta kyseenalaista mainontaa on pystytty harjoittamaan ja peittelemään markkinointibudjetin suuruutta.

Kaksinaamaisuus ei ole ollut Veikkauksen yksinoikeus.

Samaa peliä on pelannut sen äänekkäin oppositio, pokeri- ja vedonlyöntiaktiivit. Piireistä, joissa laajalti vallitsee markkinamyönteisyys ja holhoamisen vastustaminen, kuuluu nyt kova huoli ja huuto: peliautomaatit on saatava pois kaupoista. Kuinkahan moni vastusti alkoholin myyntirajoitusten keventämistä?

Kysymys ei tietenkään ole pelkästään pelikoneista. Haittapelaaminen toimii keppihevosena taistelussa, jonka loppupäämääränä on kaataa Veikkauksen monopoli.

Jos monopoli murtuu ja ulkomaalaiset peliyhtiöt pääsevät Suomen markkinoille, rahapelien näkyvyys ja tarjonta kasvaa. Silloin vaaravyöhykkeellä eivät ole hedelmäpelimummot, vaan kotonaan nettipeleihin koukuttuva uusi peliriippuvaisten sukupolvi.

Nykytilanteeseen verrattuna rahapelimonopolin kaataminen ei ole niin vaarallinen skenaario kuin saattaa kuulostaa. Ulkomaisilta pelifirmoilta tulisi uutta sponsorirahaa ainakin huippu-urheiluun, eikä Veikkauksen muidenkaan edunsaajien potti välttämättä pienentyisi yhtään.

Uutistoimisto STT raportoi viime viikolla Ruotsin mallista. Länsinaapurissa monopoli purettiin vuodenvaihteessa. Toimiluvan saaneilta peliyhtiöiltä peritään peliveroa, jota on kertynyt yli odotusten – tammi-kesäkuussa 170 miljoonaa euroa. Valtio sai puolessa vuodessa sen mitä oli budjetoinut koko vuodelle.

Vaikea nähdä, miksei sama voisi toimia Suomessakin. Veikkaus pitäisi taatusti asemansa suomalaispelaajien suosikkina. Sen tuottopotti edunsaajille pienenisi jonkin verran, mutta tätä hävikkiä kompensoitaisiin ulkomaisten yhtiöiden peliverolla, jota tällä hetkellä ei saada senttiäkään. Samalla yhtiöt saataisiin Suomen viranomaisvalvonnan piiriin.

Voitaisiinko puhua ennemmin näistä tosiasioista kuin ”laittomista peliyhtiöistä”?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 2. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 3. Ylen gallup: Koronakriisi paisutti SDP:n suosiota – pääministeripuolue nousi lähes perussuomalaisten rinnalle
 4. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 5. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit
 6. MTV: Hollannissa pysäytettiin Suomeen matkalla ollut iso huumelasti, Helvetin enkeleitä vangittu tapaukseen liittyen
 7. Nyt pitää tehostaa pintojen putsausta – lue siivousvinkit virusten karkotukseen
 8. Tutkimus kumoaa pinttyneet väitteet: Koko Suomen maaseutu ei tyhjene, vain neljäsosa alueista taantuu pysyvästi
 9. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 10. Pandemia vaikuttaa myös hiihtäjien talouteen – Perttu Hyvärinen: "Edessä on iso haaste"
 11. Pääkirjoitus: Kaikkien aikojen lisäbudjetti, mutta sekään ei vielä riitä
 12. Suklaiset nuotiobanaanit sulavat kaikkien suussa perheen yhteisellä retkellä – eräkokki Anssi Lohvansuu valmistaa lohikeitonkin luonnon helmassa
 13. Uskaltaako kotiinsa tilata nyt siivoojaa? Lahtelainen siivousalan yrittäjä kertoo, miten vastuullinen epidemiasiivoaja toimii
 14. Yle: Pankin työntekijä tunnusti kavaltaneensa lähemmäs miljoonan
 15. Terhi Säynäjärven Esalainen: Arvoisa koronavirus, säästä meidät lamalta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.