Yhteiskunnan tehtävä ei ole elättää meitä

Matti Eve

Toimittajan työn parhaita puolia on se, että saa olla tekemisissä lukuisten erilaisten ihmisten kanssa. Olen päässyt aitiopaikalta kuuntelemaan ja näkemään erilaisten ihmisten enemmän tai vähemmän viisaita ajatuksia.

Ihmiset, joita olen tavannut, edustavat kansan syviä rivejä, ikään, sukupuoleen tai sosiaa­liseen asemaan katsomatta. Päivääkään en työstäni vaihtaisi, mutta silti olen samalla huolestunut.

Huoleni on ihmisten itsekkäässä ajattelutavassa. Meillä jokaisella on oikeus omaan elämään, mielipiteeseen ja sen esittämiseen.

Sinun ja minun mielipiteet ovat yhtä arvokkaita. Huoleni kohdistuu erityisesti niiden ihmisten näkemyksiin, joiden mielestä vastuu omasta elämästä ei kuulu heille itselleen vaan yhteiskunnalle.

Ei ole tavatonta törmätä ihmisiin, joiden mielestä heillä on oikeus olla vastaanottamatta tarjottua työpaikkaa, kun siitä saa vähemmän tuloja kuin yhteiskunta erilaisina tukina maksaa.

Ei ole myöskään tavatonta kuulla mielipiteitä, että vastuu lasten kasvatuksesta kuuluu kodin sijaan kouluille ja päiväkodeille.

Muutama päivä sitten luin itäsuomalaisen rehtorin näkemyksiä lasten valmiuksista aloittaa koulunkäynti. Hän ihmetteli sitä, kuinka on mahdollista, että kodeissa ei opeteta lapselle edes haarukan ja veitsen käyttöä. Mikäli yksinkertaiset perusasiat ovat seitsemänvuotiaalle vieraita, lienevät kodissa perusasiat menneet aivan reisille.

Omista lapsistani olen ollut huolissani aivan samalla tavalla kuin monissa muissakin kodeissa lasten vanhemmat. Kuinka he tulevat tässä maailmassa pärjäämään? Perusajatuksena on ollut, että koulut on käytävä ja sen jälkeen siirrytään työelämään ja otetaan vastuu omasta elämästä.

Uskon, että suurimmassa osassa suomalaiskodeissa on näillä yksinkertaisilla ohjeilla omia lapsia kasvatettu.

Olin taannoin tilaisuudessa, jossa käsiteltiin nykynuorison tilannetta. Puheissa vilisivät niin kantasuomalaiset kuin maahanmuuttajat. Toinen toisiaan viisaampia puheenvuoroja tilaisuudessa esitettiin.

Jäin ihmettelemään, että yksikään puhuja ei maininnut sanallakaan, että mitä jos nuorilta vaadittaisiin edes hitusen oma-aloitteellisuutta ja vastuunottoa.

Menin toteamaan, että miksi sallimme nuorten valita vapaaehtoisesti ”syrjäytymisen” ilman, että vaatisimme edes perusasioiden ja asenteiden kuntoon saattamista. Tästä ”väärästä ja vanhakantaisesta” elämänohjeesta vastaukseksi sain paheksuvia katseita ja rasistisyytöksiä.

Jos nuorelle ei koulunkäynti maistu, hänet pitäisi ohjata mille tahansa kursseille tai mihin tahansa työharjoitteluun. Pääasia on, että nuori saa edes heiveröisellä otteella kiinni itsenäisestä elämästä eikä jää kotiin makoilemaan.

Kuka yhteiskuntaa tulevaisuudessa ylläpitää ja rakentaa, jos emme vaadi ja tue nuoria ottamaan vastuuta omasta elämästään?

Yhteiskunnan tehtävänä ei ole elättää meitä, vaan luoda puitteet, joissa voimme ihan itse rakentaa oman elämämme ja mahdollistaa samalla yhteisen hyvän jatkumisen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.