Lähes miljardin euron kysymys

Norjalainen tietoliikenneyhtiö Telenor ilmoitti tällä viikolla toteuttaneensa DNA:n osakkeiden oston. Näin 54 prosenttia suomalaisoperaattorista siirtyi uudelle omistajalle, joka on sitoutunut ostamaan siitä loputkin. Enemmistösiivun DNA:sta myivät Finda ja PHP Holding. Varsinkin jälkimmäiseen on Päijät-Hämeessä kiinnitetty runsaasti huomiota, koska sen juuret ovat syvästi Lahden seudulla. PHP Holding oy perustettiin vuonna 1906 nimellä Lahden Keskinäinen Telefooniyhdistys. Nimensä mukaisesti yhtiö oli käytännössä koko 1900-luvun ajan keskinäinen eli käyttäjiensä omistaja. Jokaisella puhelinliittymän haltijalla oli myös yhtiön osakkeita.

Vuosituhannen vaihteen molemmin puolin puhelinliikenne Suomessa digitalisoitui ja muuttui vauhdilla langattomaksi. Syntyivät Sonera, Radiolinja ja myöhemmin myös DNA, jossa oli lopulta mukana kuusi paikallista puhelinyhtiötä, yksi niistä Päijät-Hämeen Puhelin. Sittemmin se muuttui osaksi PHP Holdingia. Lahtelaisen puhelinyhtiön omistus DNA:ssa on siis perua takavuosikymmeniltä, mutta PHP Holding itsessään on enää varjo niiltä ajoilta, jolloin joka savuun tuli kiinteä puhelinliittymä ja osakeomistus. PHP Holdingin valtaomistus on päinvastoin keskittynyt muutamille ammattimaisille sijoittajille.

Kymmenestä suurimmasta PHP:n omistajasta, joilla on yhtiöstä yhteensä 40 prosenttia, löytyy kaksi niin sanottua lahtelaista toimijaa. Toinen on PHP Liiketoiminta, joka on kuitenkin PHP Holdingin täysin omistama tytäryhtiö. Lahden kotipaikakseen ilmoittamasta Puhelinpartnerit oy:stäkin enemmistön omistaa Finda.

Yrityskauppa tuo PHP Holdingille yli 900 miljoonaa euroa. Nyt lähes miljardin euron kysymys kuuluu, mihin tuo raha menee? Vähän huolestuttavia ovat tuoreet kaavailut, että omistajien taskuihin (ESS 22.8.). Pienomistajalle tämä tarkoittaisi parintuhannen euron ylimääräisiä tuloja muutaman vuoden ajan. Ostovoimaa se ei juurikaan vauhdittaisi. Muutamat harvat suuromistajat taas voisivat sijoittaa rahansa parhaaksi katsomallaan tavalla. Pelkästään Rival-rahastot kuittaavat kauppasummasta pitkälti kolmattasataa miljoonaa euroa.

Lahden seudun ja koko Päijät-Hämeen kannalta olisi parasta, että PHP Holding jättäisi edes osan voitoista pääomiinsa ja jatkaisi sijoitusyhtiönä tukien paikallista elinkeinoelämää. Kor­kean teknologian työpaikkoja tänne kaivattaisiin kovasti. Luvattu viiden miljoonan euron säätiö on hyvä alku, mutta jo muutaman sadan miljoonan euron vipuvarrella saisi aikaan paljon isompia tekoja ja tuottoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.