Turha ajelu saatava kuriin

Hätäkeskustietojärjestelmä Erican toiminta ei ole tyydyttänyt täysin pelastusalan toimijoita. Antti Yrjönen

Hätäkeskusten uusi tietojärjestelmä Erica on lisännyt poliisin ja eri pelastusyksiköiden turhia ajoja (ESS 23.8.). Päijät-Hämeessä poliisin kiireellisimpien A-luokan tehtävien määrä on kasvanut miltei viidenneksen edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Myös ensihoidossa kiireellisimpiä tehtäviä on aiempaa enemmän.

Kiireellisimpien tehtävien lisääntyminen ei johdu tietenkään vain uuden tietojärjestelmän käyttöönotosta, mutta sillä on ­asiaan osuutensa. Pelastusalan ammattilaisten mukaan Erica on muun muassa ”viritetty” liian herkäksi eli tehtäville saatetaan lähettää ylimääräisiä yksiköitä.

Kansalaisille ja hätäkeskuslaitokselle uusi tietojärjestelmä on tuonut paljon hyvää. Hätäpuheluihin pystytään vastaamaan ­aiempaa nopeammin ja kansalaisten tasa-arvoisuuden arvioidaan parantuneen, kun kotipaikka ei enää vaikuta palvelun saantiin. Koko Suomi on nyt yhtä hätäkeskusaluetta ja hätäpuhelu ohjautuu toiseen hätäkeskukseen, mikäli soittajaa lähinnä olevassa hätäkeskuksessa on ruuhkaa.

Tilannekuva eri hätäkeskusten tehtävistä on aiempaa kattavampi. Tämä mahdollistaa parhaimmillaan kansalaisten aiempaa nopeamman avunsaannin, kun pelastajien toiminta hätäkeskusalueiden raja-alueilla on entistä jouhevampaa.

Päijät-Hämeessä pelastuslaitos, poliisi ja hyvinvointiyhtymän ensihoito toimivat monessa tilanteessa jaksamisen ja resurssien äärirajoilla. Tehtävämäärät ovat kasvussa, mutta henkilöstömäärä ei. Tälläkin hetkellä hyvinvointiyhtymän omistajakunnat käyvät kitkerää keskustelua ensihoidon kustannusten jakautumisesta.

Tällaisessa tilanteessa on kohtuutonta, että hätäkeskustietojärjestelmä Erica aiheuttaa kenttätoiminnassa pahimmillaan täysin turhaa työtä. Kun kenttätyöntekijöistä on pula, pitää heidät saada käyttöön mahdollisimman tehokkaasti.

On selvää, että jokaisen suomalaisen kansalaisvelvollisuus olisi tietää, miten hätätilanteessa tulisi toimia. Liian paljon vastuuta ei tavalliselle kansalaiselle voi sälyttää. Hätäkeskuspäivystäjän ammattitaitoon pitää kuulua tilanteen vakavuuden oikea arvioin­ti. Järjestelmien on toimittava niin, että oikea määrä ­pelastajia saadaan oikeaan paikkaan oikea-aikaisesti.

On hyvä, että Ericaan on jo tehty parannuksia. Korjauksia on myös jatkettava mahdollisimman kiireisellä aikataululla.

Ericasta ollaan parhaillaan kehittämässä uusia versioita. Toivottavasti saatuja kokemuksia hyödynnetään kehitystyössä siten, että seuraavia versioita ei tarvitsisi ottaa käyttöön kesken­eräisinä, kuten tilanne oli Erican nykyisen version kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 2. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 3. Janne Jalasvaara palaa Pelicansin takalinjoille - katso joukkueen kokoonpano illan kotiotteluun
 4. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 5. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 6. Pelicansin A-nuoret käyvät kriittiseen loppurutistukseen – katso suora lähetys ottelusta tänään kello 18.30
 7. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään
 8. Eeva Soivio tuo veljensä traagisen tarinan Teatteri Vanhaan Jukoon sunnuntaina
 9. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 10. Kapisia kettuja liikkeellä Lahden seudulla - lauha talvi suosii tautia
 11. Pelicans-pomo Pasi Nurminen luottaa, ettei kyseenalainen seuraennätys uusiudu
 12. Pelicans päästää Jesse Ylösen Pohjois-Amerikkaan
 13. Koronan vaikutukset päijäthämäläisiin yrityksiin vaihtelevat - Suomeen jäänyt Oilonin Kiinan-yksikön toimitusjohtaja rytmitti päivänsä uusiksi, jotta saa palaverit hoidettua aikaerosta huolimatta
 14. Hollolan kunta tarjoaa kesätyösetelin jokaiselle 9.-luokkalaiselle
 15. Näppis: Mistä näkee että Salppurin kisat on tulossa? Ei mistään. Eivät osaa markkinoida. Miksei torille laiteta lipunmyyntiä ja esiintymislavaa ja ohjelmaa jne.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.