Kaikkea ei tarvitse omistaa tai osata itse

Hanna Myyrä

Lahden Anttilanmäki on noussut viime aikoina esiin aktiivisena kaupunginosana. Se järjesti koko kaupungille yhteiset, ohjelmaltaan runsaat ja monipuoliset kyläjuhlat ja on valittu Suomen itsenäisyyden juhlarahaston, Sitran, kestävän elämäntavan Maailmanjalotus-hankkeeseen.

Jalotus-hanke tähtää siihen, että yhteisöt voivat yhdessä edistää kestävää elämäntapaa ja vähentää hiilijalanjälkeään. Ensi vaiheessa Anttilanmäellä kokeillaan tavaralainaamoa, jonka avulla ihmiset voivat lainata toisiltaan tavaroita, esimerkiksi peräkärryjä ja ompelukoneita. Se kuulostaa järkeen käyvältä.

Lainaaminen ja yhteiset hankinnat eivät varmasti ole uusi keksintö, mutta ehkä keskimääräisen toimeentulon kasvettua oli tärkeää näyttää, että meilläkin on varaa. Jos naapuri hankki uuden vekottimen, piti muidenkin saada ja mieluiten astetta parempi ja kalliimpi.

Olen kuullut tarinan päijäthämäläisestä maatalosta, johon uusi maatalouskone piti hankkia, mutta sitä ei saanut käyttää. Tärkeintä oli osoittaa, että kykenee ostamaan.

Ilmastonmuutoskeskustelussa on nostettu esiin jakamistalouksien yleistyminen. Vaikkei uskoisi sen vaikuttavan mihinkään ja pelastavan maapalloa, säästää siinä kuitenkin rahaa. En ole kuullut kenenkään valittavan, että sitä olisi liikaa.

Jalotus-hankkeen toivotaan poikivan muissakin kaupunginosissa ja kylissä sovellettavia ratkaisuja. Toivon mukaan niistä ainakin osa soveltuu myös kerrostaloissa asuville esimerkiksi taloyhtiön yhteisiä tavaroita varten tai yhteisen lainaamon perustamista varten. Ikkunanpesuria, mehumaijaa ja porakonetta voisin kuvitella joskus käyttäväni, jos minun ei tarvitsisi hankkia omia eikä yrittää ängetä niitä muutenkin täyteen ahdettuihin säilytystiloihin.

Jakamistalous toimisi kerrostaloissa varmasti parhaiten niin, että kaikkien mukana olijoiden pitäisi antaa jotakin lainaksi vastavuoroisesti tai että laitteen lainaamisesta perittäisiin pientä maksua. Voisin antaa yhteiskäyttöön vaikka yleiskoneen, teltan ja muuta retkeilyvarustusta, kahvinkeitintäkin käytän vain, jos on vieraita. Olisiko kellään lainata ompelukonetta?

Jakamistaloudesta löytyy kattavasti tietoa jakamistalousinfo.fi-sivustolta. Sitä ylläpitävät muun muassa työ- ja elinkeinoministeriö, Verohallinto, Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä Eläketurvakeskus.

Sivusto antaa niin palveluiden tarjoajille kuin käyttäjillekin käytännölliset ohjeet vastuista ja velvoitteista ja mahdollisista ongelmatilanteista. Jakamistalou­teen lasketaan paitsi tavaroiden lainaaminen tai vuokraaminen, myös esimerkiksi tilojen vuokraaminen, kimppakyytien tarjoaminen ja käyttäminen sekä erilaisten kotitöiden teettäminen. Silloin, kun lainaamisesta tai työstä maksetaan, täytyy muistaa myös verotusasiat.

Lainaaminen kuulostaa byrokratiasyistä yksinkertaisemmalta kuin vuokraaminen ja voi siksi toimia paremmin. Työn teettäminenkin voi perustua vastavuoroisuuteen. Jos joku tulee poraamaan seiniini muutaman reiän, voin vastavuoroisesti tulla pesemään ikkunat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 2. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 3. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 4. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 5. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 6. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 7. Suomessa todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, pääkaupunkiseudun tilanne rauhoittumassa selvästi
 8. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 9. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 10. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 11. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 12. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 13. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 14. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 15. Lukijalta: Potkupalloa ja paikallista sopimista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.