Kaikkea ei tarvitse omistaa tai osata itse

Hanna Myyrä

Lahden Anttilanmäki on noussut viime aikoina esiin aktiivisena kaupunginosana. Se järjesti koko kaupungille yhteiset, ohjelmaltaan runsaat ja monipuoliset kyläjuhlat ja on valittu Suomen itsenäisyyden juhlarahaston, Sitran, kestävän elämäntavan Maailmanjalotus-hankkeeseen.

Jalotus-hanke tähtää siihen, että yhteisöt voivat yhdessä edistää kestävää elämäntapaa ja vähentää hiilijalanjälkeään. Ensi vaiheessa Anttilanmäellä kokeillaan tavaralainaamoa, jonka avulla ihmiset voivat lainata toisiltaan tavaroita, esimerkiksi peräkärryjä ja ompelukoneita. Se kuulostaa järkeen käyvältä.

Lainaaminen ja yhteiset hankinnat eivät varmasti ole uusi keksintö, mutta ehkä keskimääräisen toimeentulon kasvettua oli tärkeää näyttää, että meilläkin on varaa. Jos naapuri hankki uuden vekottimen, piti muidenkin saada ja mieluiten astetta parempi ja kalliimpi.

Olen kuullut tarinan päijäthämäläisestä maatalosta, johon uusi maatalouskone piti hankkia, mutta sitä ei saanut käyttää. Tärkeintä oli osoittaa, että kykenee ostamaan.

Ilmastonmuutoskeskustelussa on nostettu esiin jakamistalouksien yleistyminen. Vaikkei uskoisi sen vaikuttavan mihinkään ja pelastavan maapalloa, säästää siinä kuitenkin rahaa. En ole kuullut kenenkään valittavan, että sitä olisi liikaa.

Jalotus-hankkeen toivotaan poikivan muissakin kaupunginosissa ja kylissä sovellettavia ratkaisuja. Toivon mukaan niistä ainakin osa soveltuu myös kerrostaloissa asuville esimerkiksi taloyhtiön yhteisiä tavaroita varten tai yhteisen lainaamon perustamista varten. Ikkunanpesuria, mehumaijaa ja porakonetta voisin kuvitella joskus käyttäväni, jos minun ei tarvitsisi hankkia omia eikä yrittää ängetä niitä muutenkin täyteen ahdettuihin säilytystiloihin.

Jakamistalous toimisi kerrostaloissa varmasti parhaiten niin, että kaikkien mukana olijoiden pitäisi antaa jotakin lainaksi vastavuoroisesti tai että laitteen lainaamisesta perittäisiin pientä maksua. Voisin antaa yhteiskäyttöön vaikka yleiskoneen, teltan ja muuta retkeilyvarustusta, kahvinkeitintäkin käytän vain, jos on vieraita. Olisiko kellään lainata ompelukonetta?

Jakamistaloudesta löytyy kattavasti tietoa jakamistalousinfo.fi-sivustolta. Sitä ylläpitävät muun muassa työ- ja elinkeinoministeriö, Verohallinto, Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä Eläketurvakeskus.

Sivusto antaa niin palveluiden tarjoajille kuin käyttäjillekin käytännölliset ohjeet vastuista ja velvoitteista ja mahdollisista ongelmatilanteista. Jakamistalou­teen lasketaan paitsi tavaroiden lainaaminen tai vuokraaminen, myös esimerkiksi tilojen vuokraaminen, kimppakyytien tarjoaminen ja käyttäminen sekä erilaisten kotitöiden teettäminen. Silloin, kun lainaamisesta tai työstä maksetaan, täytyy muistaa myös verotusasiat.

Lainaaminen kuulostaa byrokratiasyistä yksinkertaisemmalta kuin vuokraaminen ja voi siksi toimia paremmin. Työn teettäminenkin voi perustua vastavuoroisuuteen. Jos joku tulee poraamaan seiniini muutaman reiän, voin vastavuoroisesti tulla pesemään ikkunat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 2. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 3. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 4. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 5. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 6. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 7. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 8. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni
 9. Harhaanjohtava aleilmoittelu halutaan kuriin – säännösten rikkominen voi johtaa seuraamusmaksuun
 10. "Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun
 11. Vaihtopenkki: Suomalainen jalkapallo on "letkuissa", tätä puitiin A-studiossa
 12. "Alkututkinnosta tuli kahden ja puolen vuoden pääsykoe" – Yliopistoon pääsivät kaikki ylioppilaat, kunnes tilat tulivat vastaan
 13. Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta
 14. Lahden maauimala avataan yleisölle varovasti - näin polskitaan juhannukseen saakka
 15. Löytyykö sinunkin olohuoneestasi tämä ei-toivottu sisustuselementti? Asiantuntijat kertovat, mitä pyykin kuivatuksessa on syytä muistaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.