Iitin toive taitaa vihdoin toteutua

Valmistumassa oleva KymiRing on tuorein osoitus Iitin ja Päijät-Hämeen toiminnallisesta yhteydestä. Juha Peurala

Iitin kunnan ja kuntalaisten suuren enemmistön pitkäaikainen haave näyttää vihdoin olevan toteutumassa. Antti Rinteen (sd.) hallituksen odotetaan täyttävän torstaina viiden kunnan toiveen maakunnan vaihtamisesta. Joukossa on Iitti, joka mielii muuttaa Kymenlaaksosta Päijät-Hämeeseen.

Kyse on toivottavasti onnellisesta lopusta prosessille, jonka Iitin kunnanvaltuusto sysäsi liikkeelle jo vuonna 2011. Sen taustalla oli Iitissä herännyt tarve varmistaa, että asukkaat pääsevät jatkossakin nauttimaan Päijät-Hämeen keskussairaalan hyviksi havaituista palveluista.

Iitti on iät ja ajat ollut nykyisen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja sitä edeltäneiden kuntayhtymien jäsenkunta. Tällä vuosikymmenellä virinneet hallinnolliset uudistukset saivat iittiläiset pelkäämään, että kunta saattaisi löytää itsensä jonain päivänä samasta sairaanhoitopiiristä kuin kymiläiset naapurinsa. Torjuakseen tämän uhan Iitti päätti ryhtyä hakeutumaan virallisestikin osaksi Päijät-Hämettä.

Vuosikymmen on vierähtänyt lopuilleen, mutta Iitti kuuluu yhä Kymenlaaksoon. Alexander Stubbin (kok.) hallitus tyrmäsi maakuntavaihdoksen viime töinään keväällä 2015, koska sen mielestä iittiläiset suuntautuivat työssäkäynnissään ja asioinnissaan enemmän Kouvolaan kuin Lahteen päin.

Iittiläiset olivat toista mieltä ja järjestivät syksyllä 2015 kansanäänestyksen, jonka tulos oli murskaava Päijät-Hämeen puolesta. Uusi mahdollisuus avautuikin nopeasti, kun Juha Sipilän (kesk.) hallitus näytti Iitille jo alustavasti vihreää valoa luvattuaan valmistelemansa sote-uudistuksen yhteydessä noudattaa maakunnan vaihtamista mielivien kuntien tahtoa ”painavista syistä”.

Sote jäi Sipilänkin hallitukselta tekemättä, ja sen mukana näytti hautautuvan myös Iitin haave. Kunnassa on silti jaksettu pitää asiaa vireillä uudenkin, demarivetoisen hallituksen aikana. Edes hyvinvointiyhtymän nykyiset talousvaikeudet eivät ole horjuttaneet Iitin tahtoa.

Nyt näyttää siltä, että sinnikkyys tuottaa tulosta ehkä jopa nopeammin kuin Iitissä uskallettiin odottaa. Arvailujen varassa on parhaassa tapauksessa enää, tuleeko Iitistä osa Päijät-Hämettä vuoden 2020 vai 2021 alusta.

Iitin ohella myös Päijät-Häme hyötyy siitä, että maakunta vahvistuu uudella kunnalla. Yrittäjähenkinen Iitti on aina ollut henkisesti ja nykyään myös toiminnallisesti osa Päijät-Hämettä, mistä KymiRing on tuorein osoitus. Kunnassa on 6 700 asukasta ja melkein yhtä monta äänestäjää. Lisäys helpottanee tulevissa vaaleissa päijäthämäläisten ehdokkaiden asemia Hämeen vaalipiirin sisäisessä kilpailussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 6. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 7. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 8. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 9. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 10. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 11. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 12. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 13. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 14. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 15. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.