Maakunnankokoinen hanke

Oslon opintomatkalla kuntajohtajat loivat pohjaa yhteistyölle ympäristöpääkaupunkihankkeessa. Lahden kaupunki

Lahden kaupunki valittiin juhannuksen alla vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupungiksi. Vaikka asian saama julkisuus on ollut toistaiseksi pientä, tittelissä on kuitenkin aineksia suureen. Ilmastonmuutoksen ympärillä käytävä keskustelu on voimistunut, ja näkyvässä työssä sen torjumiseksi on eväitä vahvistuvaksi vetovoimatekijäksi maailmanlaajuisesti. Vetovoima taas edistää sekä turismia että pysyvästi asumaan muuttamista.

Jos Lahdessa ja laajemminkin Päijät-Hämeessä pystytään tittelin seurauksena kehittämään tehokkaita tapoja ajatella ja toimia ympäristöystävällisesti, se voi parhaassa tapauksessa tuottaa alueelle myös uutta kansainvälisen mittaluokan liiketoimintaa.

Tavoite on hyvä, mutta heti perään tulee raha.

Lahden kaupunki on ilmoittanut teemavuoden ja siihen valmistautumisen maksavan yhdeksän miljoonaa euroa, josta paikallisesti on tarkoitus kuitata kolmannes. Tuota kolmea miljoonaa maksamaan Lahti nyt yrittää saada myös muut kunnat mukaan.

Syyskuussa valittavalla hankejohtajalla ja työnsä jo aloittaneella ohjelmajohtajalla onkin ensi töikseen tärkeä tehtävä saada koko Päijät-Häme vakuuttuneeksi siitä, miksi tässä kannattaa olla mukana. Etupainotteinen paikallinen viestintä ja markkinointi maksaa itsensä parhaiten takaisin.

Yhteistyön pitää olla sellaista, että kaikki voittavat. Naapuriapu on oiva apu, kunhan siinä ei kärsi naapurisopu.

Lahden näkökulmasta on arvokasta saada kustannuksia ja työtä jaettua muillekin ja Päijät-Hämeelle on tärkeää, että isoissa asioissa kyettäisiin katsomaan samaan suuntaan, jotta koko maakunta saa hankkeesta irti niin paljon kuin suinkin mahdollista. Pohjaa tälle yhteiselle tekemiselle hierottiin kunnanjohtajien yhteisellä tutustumismatkalla nykyiseen ympäristöpääkaupunkiin Osloon.

Opintomatkat kannattaa kuitenkin pidemmän päälle jättää sivuosaan ja käyttää niihin kuluva aika paikalliseen tekemiseen: mitä hyvää hanke tuottaa kullekin kunnalle ja sen asukkaille? Mitä etua yrityksille tästä on? Miten ammattikorkeakoulu ja yliopisto voivat olla mukana projektissa? Miten kuntien asukkaat saadaan tähän mukaan?

Jos ja toivottavasti kun päijäthämäläiset kokevat Lahden aseman Euroopan ympäristöpääkaupunkina koko maakunnan yhteiseksi asiaksi, kyse ei ole vain yhdestä vuodesta eikä ympäristöstä. Kyse on myös siitä, että täällä kyetään tekemään asioita yhdessä. Sellaiselle olisi tilausta myös sote-palveluissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.