Peli oli reilua, mutta ajankohta väärä

Aleksi Sammalisto

Lahden Ahkeran Arvi Savolainen jäi niukasti rannalle syyskuun puolivälissä Kazakstanissa käynnistyvistä painin MM-kilpailuista. Helsingin Hakaa edustava Elias Kuosmanen vei kreikkalais-roomalaisessa 97-kiloisten kisalipun Kuortaneella käytyjen karsintaotteluiden perusteella. Kuosmanen oli tasaisesta parivaljakosta vahvempi otteluvoitoin 2–1.

Ysiseiskojen sarjan valintadebatti roihahti liekkiin, kun kreikkalais-roomalaisen painin vastuuvalmentaja Marko Yli-Hannuksela oli ehtinyt esittää Savolaista valittavaksi suoraan Suomen MM-edustajaksi. Painiliiton valmennusjohtoryhmä kuitenkin halusi, että kaksikon paremmuudesta käydään karsinta.

Poikkeuksellisille katsastusotteluille löytyi painava tarve, sillä kaksikon keskinäiset ottelut olivat ennen tiistaita tasan 1–1.

Kuosmanen, 23, on paininut EM-pronssia 2018 ja 2019. Ensimmäisiin miesten arvokisoihinsa pyrkinyt Savolainen, 20, taas on nuorten MM- ja EM-kultamitalisti ja hallitseva Suomen mestari.

Aiempien tulosten valossa mies miestä vastaan -vääntö oli varmasti reiluin mahdollinen tapa paremmuuden selvittämiseksi.

Karsintaotteluiden ajankohta (2,5 viikkoa ennen MM-kisoja) oli sen sijaan väärä tai vähintäänkin kyseenalainen.

Kuosmanen sanoi heti voittonsa ratkettua, että erityisjärjestely (karsintaottelut) ja siitä aiheutunut polemiikki kasvattivat häntä henkisesti ja antoivat voimaa karsintapäivään.

Säilyykö lataus ja kestääkö huippukunto Kazakstanin MM-molskille saakka?

Ajankohtaa oli annettu anteeksi sillä, että miehet saivat painaa kaksi kiloa (99 kg) yli sallitun sarjapainon. Kaksi painonpudotusta vajaan kolmen viikon sisään olisi aiheuttanut urheilijoille normaalia suuremman vamma- ja sairastumisriskin.

Median ja painia seuraavan yleisön kannalta oli hienoa, että Painiliitto lähetti Kuortaneen karsintatapahtuman suorana nettistriiminä Facebook-sivuillaan. Kuosmasen mahdollista MM-menestystä videointi ei sen sijaan palvellut.

Vastustajan vakoilu ja hämääminen kuuluvat olennaisena osana painiin. Sosiaaliseen mediaan tallentuneet videot ovat edelleen kaikkien (myös Kuosmasen tulevien vastustajien) katsottavissa.

Lahtelaisten lasien läpi katsottuna Savolaisen kisakoneesta putoaminen on suuri pettymys. Kuosmanen kuitenkin ansaitsi paikkansa Kuortaneen matolla, jonne lopullinen valinta kabinettipäätöksellä päätyi.

Savolaisen on turha painaa päätään pensaaseen. Nuorella urheilijalla on vielä useita aikuisten arvokisavuosia jäljellä.

Kazakstanin MM-kisoissa kunkin sarjan kuusi parasta painijaa saa maapaikan Tokion ensi kesän olympialaisiin. Päävalmentaja Yli-Hannukselan mukaan maapaikkoja ei suoraan korvamerkitä sen saavuttaneelle urheilijalle.

Tilanne on kihara, mutta samalla erittäin motivoiva molempien painijoiden kannalta. Riittääkö Kuosmasen mahdollinen MM-mitali suoraan valintaan vai järjestetäänkö uudet karsintakekkerit jälleen ensi vuonna? Jos järjestetään, niin pelisäännöt pitää laatia ajoissa kuntoon ja ajankohta urheilijoiden kannalta optimaaliseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.