Kuin mansikka kakun päällä

Jussi Halla-aho ja Riikka Purra halasivat perussuomalaisten puheenjohtajavalintojen jälkeen. Martti Kainulainen

Perussuomalaiset on Suomen suosituin puolue.

maanantaina julkaiseman gallupin mukaan 19,2 prosenttia vastaajista äänestäisi nyt perussuomalaisia. Yli puolentoista prosenttiyksikön päässä takana tulevat lähimmät kilpailijat sosialidemokraatit ja kokoomus.

Galluptulos oli kuin mansikka kakun päällä Tampereella ­pidetyn puoluekokouksen jatkoksi.

Ilman vastaehdokkaita puheenjohtajaksi valittu Jussi Halla-aho saattoi linjata perussuomalaiset pääoppositiopuolueeksi.

Suurimman ei pidä räksyttää, puheenjohtaja muistutti, vaan nostaa esiin epäkohtia hallituksen toimissa. Muistutus oli ­aiheellinen, sillä perussuomalaiset on tullut tunnetuksi ärhäköistä kannanotoistaan.

EU-kriittisyys ja maahanmuuttovastaisuus ovat keränneet viime vuosina runsaasti poliittista kannatusta.

Lähiaikoina perussuomalaiset voi jatkaa samalla linjalla keskit­tyen entistä valikoivammin hallituksen arvosteluun.

Harkitseva puoluejohto ymmärtää, millä keinoilla kannatus nousee ja yhtenäisyys säilyy, mutta samalla rakentuu siltoja entistä vastuullisempiin tehtäviin maan asioiden hoidossa.

Strategiaosaaja Riikka Purran valinta ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi jäntevöittää toimintaa. Kasvissyöjä, ilman omaa autoa liikkuva Purra pehmentää kuvaa puolueesta, joka ymmärtää korostetusti lihansyöntiä ja yksityisautoilua.

Puolue ei aio enää kaivautua poteroihin EU-kritiikissään tai muissa kysymyksissä, jotka jakavat jäsenistöä.

Perussuomalaisten nuorten kurinpalautus jatkuu. Valtionavun menetys, vaikkakin vain vuodeksi, tarkoittaa emojärjestön tuen ja ohjauksen tiukentumista.

Halla-ahon erottua ääritiukasti suomalaisuuden määrittelevästä Suomen sisusta puolueesta kypsyy vähitellen salonkikelpoinen muiden puolueiden silmissä.

Perussuomalaisiin kuuluu politiikan konkareita, joille maistuisi todellinen mahdollisuus vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen, kun sellainen tilaisuus avautuu.

Hallitusvastuu koettelisi kuitenkin rankasti yhtenäisyyttä. Puolueen henkinen edeltäjä SMP hajosi aikanaan. Perussuomalaiset ehti hajota ja nousta vuoden 2017 hajoamisesta.

Nyt ei varjoja näy. Puheenjohtaja Halla-aho on arvostettu vaalivoittaja ja sopivan jäyhä persoona, johon valtaosa jäsenistöstä ja kannattajista voi luottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.