Luonnonlait ovat yhä voimissaan

Hanna Myyrä

Nykyihminen saattaa herkästi erehtyä luulemaan, että tekniikka olisi ottanut selkävoiton luonnonvoimista. On tilanteita, joissa luonnonlakeja on syytä kunnioittaa, vaikka luonnonilmiöitä ei pelkäisikään. Esimerkiksi ukkosella kannattaa hakeutua suojaan ja muualle kuin puun alle.

Lahteen osunut alkukesän ensimmäinen ukkonen ei havaintojeni mukaan aiheuttanut minkäänlaista liikehdintää Lahden satamassa kulkevissa tai kahvilassa istuvissa. Jäätelöä nuoltiin ja kahvia maisteltiin kaikessa rauhassa jyrinän keskellä. Ehkä kova sadekuuro olisi aiheuttanut enemmän liikettä, koska kastuminen on epämiellyttävää.

Kun salama jysähti kaupungin päällä, lähdin kohti Kariniemenkadun parkkipaikkaa ja havaitsin samalla, että Kisapuistossa lapset pelasivat jalkapalloa kuten siihenkin asti. Taivaalla synkät pilvet pitivät möykkää ja sadepisaroita putoili, mutta juniorit juoksivat innoissaan avoimella nurmikentällä.

Moni tuttu on kokenut salamaniskun, vaikka on jo ollut lähdössä suojaan. Joku on havahtunut siihen, että makaa tantereella tajuamatta, miten on siihen päätynyt. Toinen taas ollut poistumassa ukkosen takia golfkentältä, kun koko porukka on paiskautunut kanveesiin. Onneksi heille ei sattunut mitään pahempaa.

Salamat ovat hienoa katsottavaa, mutta niitä ei pitäisi pitää vain näyttävinä ilotulitusraketteina. Ukkospilvet ja salamat eivät erottele sitä, räiskivätkö ne kaupungin vai metsäalueen yllä. Ukkosen lähestyessä olisi viisasta hakeutua turvalliseen paikkaan sisätiloihin. Kunnioitus on hyvä tapa suhtautua.

Sen sijaan luonnosta etääntynyt ihminen saattaa pelätä luontokappaleita, joissa ei ole mitään pelättävää. Hämähäkki ei ole söpö, mutta ei myöskään vaarallinen. Sitä ei tarvitse edes kunnioittaa, välinpitämättömyys riittää.

Pesäänsä puolustava lintu taas voi hyökkäillä epämiellyttävästi, eikä siitäkään ole vaaraa ihmiselle. Jos lintu pelottaa, voi aina väistää sivummalle. Edes petolinnut eivät syö ihmisiä.

Samoin on turhaa säpsyä metsän hiirulaista. Kotinurkkiin änkeävästä jyrsijästä toki kannattaa hankkiutua rivakasti eroon, ettei se saastuta ruokatarvikkeita.

Pieniä ja kiusallisen väkeviä voimia löytyy hyönteisarsenaalista. Punkit inhottavat ja ne on luokiteltu jopa maan vaarallisimmiksi eläimiksi borrelioosi- ja puutiaisaivokuumeriskin vuoksi.

Kesäkuun alun lämpö herätti kerrallaan valtavat hyttys- ja mäkäräparvet ja ne levisivät saman tien kaupunkikeskustojen liepeille, eivät vain syrjäseuduilla asuvien harmiksi. Puremat ja pistot voivat aiheuttaa voimakkaan reaktion.

Mäkärän, vihoviimeisen kiusankappaleen, puraisua jouduin taannoin hoitamaan antibioottikuurilla ja allergialääkkeillä, kun ei torjuntakalustoa sattunut olemaan heti käsillä. Luonto hyökkäsi eikä siinä ihminen mitään mahtanut.

Suojautumiseen on kuitenkin keinonsa ja niitä yleensä ottaen kaikki osaavat myös käyttää. Tuntuma vaaraan on sen verran yleistä ja omakohtaista.

Kaikkea ei kannata kokea ensin, etenkään salamaniskua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 2. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 3. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 4. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 5. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 6. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 7. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 8. Maastojuoksu-cup sai hymyn huulille ja pururadan tömisemään Lahden urheilukeskuksessa – Lari Lehtonen näytti pienemmille esimerkkiä
 9. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 10. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 11. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 12. Lukijalta: Kouluilta vaaditut miljoonasäästöt ovat mahdottomuus
 13. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 14. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 15. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.