Suoratoistopalvelut Herran vuonna 2019

Oskari Valtonen

Kuka käyttää DVD:tä Herran vuonna 2019?

Edellinen kysymys on tullut itselleni useasti vastaan verkon keskustelupalstoilla. Olen hieman hämilläni heitosta.

Voin ihan rehellisesti vastata, että minä käytän edelleen DVD:tä. Ja Blu-raytä. VHS-soitinkin löytyy vielä kaapista.

Hymähditkö tai kenties huvituitko ajatuksesta? Fyysisen median vahvuudet ovat jääneet mielestäni liikaa digitaalisen median selän taakse. Levyihin pitäisi edelleen suhtautua vakavasti.

Elokuvien keräileminen on itselleni tärkeä harrastus. Arvokkaampien ja harvinaisten levyjen metsästäminen on mielipuuhaani.

On totta, että elokuvat ja tv-sarjat katsotaan yhä useammin suoratoistopalveluista. Netflix & chill on kaikille nuorille ja vähän vanhemmillekin tuttu termi.

Katsomista kuitenkin hankaloittaa nykyisin yhä enemmän suoratoistopalveluiden pirstaloituminen.

Yksi elokuva löytyy vain Net­flixistä, toinen ainoastaan HBO Nordicilta ja kolmas pelkästään Cmorelta. Sitten ovat vielä Viaplay, Amazon Prime, Ruutu ja vaikkapa Elisa viihteen Aitio.

Uusi Disney+ julkaistaan loppuvuodesta Amerikassa. Ajatuksia suurten elokuvastudioiden omistakin palveluista on heitelty.

Kuinka monesta suoratoistopalvelusta pitää maksaa, jos haluaa katsoa vain tiettyjä elokuvia?

Sitten on elokuvia, joita ei löydy mistään palvelusta. Omasta hyllystäni löytyvät siistissä järjestyksessä juuri ne leffat, jotka haluan.

Kun levyn on kerran ostanut, sen omistaa fyysisestikin. Suoratoistopalveluista leffoja poistuu jatkuvasti, kun niiden esitys­oikeudet päättyvät.

Katsominen levyltä vaatii vähän enemmän tekniikkaa, mutta katson elokuvat silti mieluummin television kautta kuin puhelimesta.

Yksi suurimmista syistä siihen, miksi olen pidättäytynyt fyysisessä formaatissa, on myös asuinpaikkani.

Iitin nettiyhteystarjonta on aina ollut heikko ja tästä syystä sarjojen katsominen suoratoistopalveluista on ollut paikoittain hirveää.

Vielä pari vuotta sitten jaksoa sai katsottua vain pari sekuntia, ennen kuin kuva pysähtyi ja bufferoi kymmenen sekuntia toimiakseen taas kaksi sekuntia. DVD:t ja Blu-rayt eivät pätki.

Herran vuosi 2019, ja Kausalassa ei ole vieläkään valokuituyhteyttä!

Blu-rayn kuolemaa on ennustettu jo vuosikausia.

Esimerkiksi alkuvuonna lehdet uutisoivat, että Samsung ei enää valmista Blu-ray-soittimia. Mantra oli jälleen valmis. Onko tämä merkki siitä, että formaatti tekee kuolemaansa?

Ei missään nimessä.

Blu-rayn aikanaan onnistuneesti markkinoille tuonut Sony on jo vahvistanut, että sen seuraava superkonsoli Playstation 5 tukee Playstation 4:n kaikkia pelejä – kenties jopa kaikkien ­aiempien pleikkareiden pelejä.

Paikka sinirieskalle säilyy siis vielä vuosikausia. DVD:kin puksuttaa ansiokkaasti eteenpäin yli 20 vuoden iästään huolimatta.

4K Ultra HD -levyt ovat vasta yleistymässä.

On suoratoistopalveluissakin toki omat etunsa. Jokin niistä on ihan kiva ostaa fyysisten levyjen kaveriksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 2. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 3. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 4. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 5. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 6. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 7. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 8. Maastojuoksu-cup sai hymyn huulille ja pururadan tömisemään Lahden urheilukeskuksessa – Lari Lehtonen näytti pienemmille esimerkkiä
 9. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 10. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 11. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 12. Lukijalta: Kouluilta vaaditut miljoonasäästöt ovat mahdottomuus
 13. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 14. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 15. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.