Petyin, kun sain unelmieni opiskelupaikan

Sanni Laine

Ylioppilaskirjoitukset, stressi, epäonnistumisen pelko. Pääsykoekevät on usein väritetty tummilla sävyillä. Niin minullakin. Kun samaan kasaan lisää cocktailin kympin tyttöyttä, huijarisyndroomaa ja ylisuorittamista, ollaan melko räjähdysherkän paketin äärellä.

Hain vain yhteen paikkaan, enkä uupumukseltani jaksanut valmistautua pääsykokeeseen. Ei siis ollut yllätys, ettei kokeeni ollut mallisuoritus. Ahdisti, sillä olin vakuuttunut, että arvoni ihmisenä on kiinni siitä, avautuvatko koulupaikan ovet ensi yrittämällä. Typerää, tiedän kyllä. Omaa päätä vastaan on kuitenkin vaikea väitellä, varsinkin kun nuorille hoetaan vuosia, kuinka tärkeää on päästä nopeasti opiskelemaanJos paikka ei irtoakaan, taskulämpöiset kannustuksen sanat eivät liikaa mieltä piristä.

Vajaa kolmannes tämän kevään yhteishaun hakijoista sai opiskelupaikan. Viimeisetkin tulokset julkaistiin viikko sitten. Hakijat ovat lopputuloksesta riippumatta tunnekuohun vallassa, eivätkä häiriötvalintatulosten julkaisussa varsinaisesti vähennä sydämentykytyksiä. Minun hakukeväänäni Itä-Suomen yliopisto näytti hyväksyntää 71 ylimääräiselle hakijalle, tänä vuonna väärän tiedon sai ainakin parikymmentä Oulun yliopiston ja Turun ammattikorkeakoulun hakijaa.

Pienimuotoisemmin sama ilmiö näkyi kaksi vuotta sitten Tampereen toimittajakoulutuksen kohdalla. Päivä ennen tulosten julkistamisen takarajaa Opintopolku näytti osalle hakijoista vartin ajan musertavaa tietoa.

Et saanut opiskelupaikkaa. Valintatilanne on lopullinen.

Itketti. Mitä nyt? En riitä, en kelpaa, en pysty. Hetken päästä sivu päivittyi, ja valintatilanne oli jälleen kesken. Korjatakseni kolhun saanutta itseluottamustani vakuuttelin itselleni, ettei minua haittaa ollenkaan, jos en saisikaan paikkaa. Koska olin kompuroinut pääsykokeesta läpi, olin osannut odottaa hylkäystä.

Kaivoin varasuunnitelmakansioni esille mielen perukoilta. Suunnitelma B:n lisäksi olin kehitellyt vaihtoehtoisia polkuja ainakin G:hen asti. Aloin jo innostua kaikista mahdollisuuksista, jotka välivuosi tarjoaa. Jopa niin paljon, että ennätin rekisteröityä parille au pair -sivustolle, etsiä vapaaehtoistöitä ulkomailta ja selailla avoimen yliopiston tarjontaa.

Maailma oli avoinna kaksitoista tuntia, kunnes seuraavana päivänä sain sähköpostiini valintakirjeen. Sain sittenkin opiskelupaikan. Innostuin, sitten harmistuin. Entä kaikki muut suunnitelmat? Milloin ne voi toteuttaa?

Opintojen aloitus lykkäsi kaikkea muuta vuosilla eteenpäin. Vuosikurssini nuorimpien joukossa ja rimaa hipoen sisään päässeenä alemmuuskompleksi antavat edelleen selkään säännöllisin väliajoin.

Uskon todella, että tämän oikeammassa paikassa en nyt voisi elämässäni olla. Silti välivuosi ja varasuunnitelmat pyörivät yhä päässä. Hengähdystauko olisi tullut todellakin tarpeeseen. Tein valinnan, enkä saa koskaan tietää, minne olisin päätynyt, jos olisin pitänyt välivuoden. Ehkä samaan paikkaan kuin nyt, mutta paremmin levänneenä. Ehkä täysin muualle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 2. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 3. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 4. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 5. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 6. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 7. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 8. Maastojuoksu-cup sai hymyn huulille ja pururadan tömisemään Lahden urheilukeskuksessa – Lari Lehtonen näytti pienemmille esimerkkiä
 9. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 10. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 11. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 12. Lukijalta: Kouluilta vaaditut miljoonasäästöt ovat mahdottomuus
 13. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 14. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 15. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.