”Vihellä nyt v***u jostain, koko ajan sama äijä”

Aleksi Sammalisto

Kunnioitettavaa 50-vuotisjuhlavuottaan viettävän Lahden Kortteliliigan kesälajit ovat edenneet puolimatkan krouviin.

Jalkapallosarjoissa Pyhättömän Wembleyn vesilätäköt ovat loiskuneet, Kankolan kalterit kolisseet ja Mukkulan harmaan veran hiekka pöllynnyt, kun sadat oman elämänsä leomessit ja martavieiradasilvat ovat saaneet nauttia kuningaslajin harrastamisesta.

Heinäkuu on korttelifutiksessa hiljaisempaa aikaa. Moni joukkue käyttääkin peleistä vapautuvat viikkotunnit ankaraan ”harjoitteluun”. Harjoitusmuodot ja treenikeskusten kosteuspitoisuudet vaihtelevat jopa yksittäisen joukkueen sisällä laidasta laitaan.

Mentaalipuolen harjoittaminen olisi suositeltavaa jokaiselle kortteliliigalaiselle. Yksi hyvä keino on esittää itselleen muutama olennainen kysymys: Miksi olen toiminnassa mukana? Mitä saan tästä? Onko tämä elämäni tärkein asia?

Puolen vuosisadan ikään ehtinyt Kortteliliiga tarjoaa vapaamuotoista harrastesarjatoimintaa ja hikoilua kaveriporukoiden iloksi. Iloksi. Ei siis harmiksi.

Jalkapallohiekalla ilo ei aina välity katsomoon saakka. Ilonpilaajaksi hikoilevat kaveriporukat löytävät harvinaisen usein kentän ainoan yksilösuorittajan, joka hiippailee keskialueen tuntumassa statistin roolissa ja viittoilee vähintäänkin puolet sivurajapotkuista väärään suuntaan.

Kyseisen hiihtelijän pillistäkin on pelaajien mielestä kadonnut herne, sillä ainoat vihellykset kajahtavat ilmoille puoliajan käynnistyessä tai maalin jälkeen.

Kortteliliigan 2 x 30 minuuttia kestävästä jalkapallopelistä tuomari saa vaivanpalkaksi 20 euroa, kympin molemmilta jengeiltä, puhtaana käteen. Kaupan päälle tulee silloin tällöin toistuva huuto: ”Vihellä nyt v***u jostain, koko ajan sama äijä.”

Mimmiliigalaisten antamista kaupankylkiäisistä en osaa sanoa, koska en ole heidän pelejään juuri nähnyt. Naisten MM-kisoja televisiosta seuranneena rohkenen kuitenkin sanoa, että verbaaliset ulostulot eivät ole läheskään yhtä kiivaita kuin jätkien väännöissä.

Niin tai näin, jatkuvaa mussutusta ja ylenpalttista räksytystä ei tarvitse kenenkään kuunnella. Ensimmäisestä suunsoitosta suullinen varoitus ja toisesta lappua kouraan. Sillä siitä selviää.

Haluan kuitenkin kääntää asian myös toisinpäin. Parikymppiä tunnin vislauksesta on kelpo korvaus tehtävään hakeutuneelle henkilölle. Kyseisellä summalla tuomarin pitää olla tehtäviensä tasalla alusta loppuun saakka.

Pillinpuhaltaja ei saa pakoilla vastuuta tai toimia virkamiesmäisesti vain pakon sanelemana. Jaloille sukittamiset, selästä työntämiset ja muut peliin vaikuttavat rikkeet tulee kitkeä pois johdonmukaisesti. Pelaajien marmatus vain lisääntyy, mikäli näin ei tapahdu.

Viihtyvyyden takaamiseksi pelikentän jokaisella toimijalla on vastuu omasta tekemisestään.

Pelaajien tulee osata asettaa oma kilpailuvimmansa korttelihenkiselle tasolle ja tiedostaa, ettei vislaaja ole välttämättä suorittanut FIFAn ylintä tuomarilisenssiä.

Vastaavasti myös tuomarin tulee tietää roolinsa reilun pelin edistäjänä olematta ylimielinen tai välinpitämätön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Meisselikadun tulipalosta vaaratiedote Lahdessa - ilmassa vaarallista savua mahdollisesti vielä tuntikausia
 2. Lahden Jokimaalla palaa kierrätyspolttoainetta – "Olin itse valvomossa, kun tilanne havaittiin. Nopeasti se levisi"
 3. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 4. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 5. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 6. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 7. Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan
 8. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 9. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 10. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 11. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 12. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 13. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 14. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 15. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.