Peli on kesken, vaikka voittaja on selvillä

Erno Laisi

Kollegani Veera Sinervo kirjoitti tällä palstalla erinomaisen kolumnin () siitä, kuinka kirkko on Pride-viikolla sivuseikka, ja oli täysin oikeassa.

Kirkon liepeillä Pride-viikon alla ja sen aikana käyty äärikonservatiivinen mölinä kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) johdolla oli kaapata ilmaherruuden oikeasti tärkeiltä asioilta, joista Pride-viikolla tulisi keskustella.

Samaan aikaan, kun arviolta 100 000 ihmisen joukko marssi hymyillen tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta, oman elämänsä päiviräsäset varmaankin keskittyivät (kuten keskittyvät muinakin valveillaolohetkinä) muiden ihmisten panohommien pohtimiseen.

Seuraavaksi huutelen sivusta. En ole kirkon jäsen, koska en ole uskovainen ihminen.

Kirkon ulkopuolelta katsottuna näyttää päivän selvältä, että kirkko tulee vihkimään jo lähiaikoina samaa sukupuolta olevia pareja. Itse asiassa osa papeista tekee sitä jo nyt, vaikka kirkon virallinen kanta samaa sukupuolta olevien avioliittoihin on yhä kielteinen.

Kun kirkko ei itse pysty tekemään vääjäämättömästi käsillä olevaa päätöstä, maallinen oikeus tekee sen kirkon puolesta.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi taannoin homoparin vihkineelle papille annetun varoituksen. Seuraavaksi asiaa käsiteltäneen korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Ennakkoarvioiden mukaan korkein hallinto-oikeus on samoilla linjoilla alemman oikeusasteen kanssa.

Kirkon sisäinen keskustelu suhtautumisessa samaa sukupuolta oleviin pareihin on pääasiassa vaimeaa ja kiusallista muminaa.

Pride-viikon alla pääkaupunkiseudulla julkaistavan -lehden päätoimittaja, pappi Jaakko Heinimäki oli kolumnissaan jotain mieltä. Virkistävää!

Heinimäki valitsi puolensa ja kehotti Päivi Räsästä epäsuorasti nostamaan kytkintä evankelis-luterilaisesta kirkosta.

Heinäkuun alussa Lahden seudulla julkaistavan -lehden päätoimittaja Markus Luukkonenkeskittyi kolumnissaan keskustelusta keskustelemiseen olematta oikeastaan mitään mieltä.

Kun kirkossa vaikuttavat ”tolkun ihmiset” keskittyvät kädenlämpöiseen ”yhtäältä, toisaalta” -jaaritteluun, vääjäämättömän toteutuminen vain hidastuu eikä kenelläkään ole kivaa.

Kirkon väkeä jakavaa kysymystä ei voi yksinkertaisesti enää lakaista maton alle, vaikka se olisi ”sensitiivisyyden” perään kyselevien arkajalkojen mielestä paras tapa.

Kirkolla on kaksi vaihtoehtoa: Joko myönteinen suhtautuminen samaa sukupuolta olevien avioliittoon voittaa tai kirkko luopuu vihkioikeudestaan.

Konservatiivien paikallaan pysymisen tavoite ei ole enää vaihtoehto.

Peli on vielä kesken ja lopullinen tulos on vielä epävarma, mutta voittaja on jo selvillä.

Siviilioikeuden emeritusprofessori Urpo Kangas totesi kesäkuussa Ylen haastattelussa, että ”kirkko hävisi pelin, kun se luuli, että se voisi ohittaa tasa-arvoisen avioliittolain ja tehdä omia päätöksiä kirkkokäsikirjaan perustuen”.

Suomen laki on herran sanan kirjaimellisen tulkinnan yläpuolella. Luojan kiitos!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 2. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 3. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät", toteaa Lahti Regionin toimitusjohtaja
 4. Mika Lehto heräsi toukokuun alussa avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 5. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 6. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Vääksyyn
 7. Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 8. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta
 9. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 10. Tietojen panttaamista, EU-asioiden viivyttelyä ja ajanpeluuta – perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi tulee kirjava lista eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia
 11. Tutkijatohtori on myös performanssitaiteilija – Rebekah Rousi on pitänyt 27 tunnin luentomaratoneja elinikäisestä oppimisesta
 12. Eduskunta kannattaa EU:n Green Dealia – Katso eduskuntaryhmien vastaukset
 13. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 14. Pienet kaupat kasvattavat suosiotaan, ja kulutuskäyttäytymisen muutosta on havaittu Lahdessakin – "Suuren ostoskärryn täyttäminen ei välttämättä enää ole ykkösjuttu"
 15. KymiRingin tapahtumatoiminta alkaa kesällä pienimuotoisesti – "Ensisijaisena tavoitteena on vuokrata rataa ryhmille"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.