Maanpuolustuskurssi kaikille

Puolustusvoimat täytti viime vuonna sata vuotta. Sami Lettojärvi

Yleisen asevelvollisuuden laajentaminen kaikille sukupuolille herättää jälleen keskustelua.

Ajatuksen kutsuntojen ulottamisesta koko ikäluokkaan esitti Varusmiesliitto. Järjestö perusteli ehdotustaan sukupuolten tasa-arvolla.

Laki velvoittaa jokaisen Suomen kansalaisen osallistumaan isänmaan puolustamiseen tai ainakin avustamaan siinä.

Nykyinen järjestelmä, miesten asevelvollisuus ja vuonna 1995 säädettyyn lakiin perustuva naisten vapaaehtoinen asepalvelus, toimii yhä tyydyttävästi. Puolustusvoimat saa riittävän reservin maan kaikkien osien puolustamiseen.

Keskustelu tasa-arvosta on viime aikoina vahvistunut laajentuen lähes kaikille elämänalueille. On luontevaa pohtia myös kaikille yhtäläistä asevelvollisuutta.

Koko ikäluokan kattava asepalvelus maksaisi toki liikaa. Naisten asevelvollisuuden vastustajat muistuttavat lasten synnyttämisestä. Naiset myös kantavat enemmän vastuuta kodin ja lasten hoidosta kuin miehet.

Nykyiselle asevelvollisuudelle on usein mietitty vaihtoehtoja, mutta parempaa ei ole toistaiseksi löydetty.

Entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn esitti muutama vuosi sitten kutsuntojen ulottamista koko ikäluokkaan. Esitys torjuttiin.

Rehnin johtama ajatushautomo palasi asiaan viime vuonna esittäen asevelvollisuuslain muuttamista laiksi kansalaispalveluvelvollisuudesta, joka koskisi kaikkia 18–30-vuotiaita Suomen kansalaisia. Puolustusvoimat valitsisi ikäluokasta sopivimmat asepalvelukseen ja muille olisi tarjolla muita maanpuolustuksen tehtäviä – tai korotettu valtionvero tietyksi ajaksi.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ei lämmennyt. Hänestä esitys johtaisi valikoivaan asevelvollisuuteen ja suomalaisten korkean maanpuolustustahdon rapautumiseen.

Maanpuolustus on muutakin kuin aseiden käyttöä. Jos kaikkien sukupuolien yhtäläinen asevelvollisuus tuntuukin liian radikaalilta ajatukselta, ajatuksen suunta on oikea.

Mahdollisimman laajalle osalle kansasta on voitava – taloudellisten voimavarojen puitteissa – tarjota tilaisuus sisäistää maanpuolustus yhteiseksi asiaksemme.

Suomessa järjestetään päättävissä asemissa yhteiskunnassa toimiville valtakunnallisia ja alueellisia maanpuolustuskursseja. Aiheina ovat muun muassa väestönsuojelu ja huoltovarmuus.

Olisikin mitä pikimmin aihetta pohtia koko kansan ”maanpuolustuskurssin” perustamista Suomeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 2. Lahden konservatorion remontti laahaa jäljessä aikataulustaan – "Tärkeintä on, että tilat saadaan kuntoon ja työt tehdään huolella"
 3. Dronen lennättäjä ei aio jäädä tähdenlennoksi – yritystoiminta ilmakuvauksen parissa kouli lahtelaisen Pyry Selinin, 14, eroon esiintymiskammosta
 4. Mitä tekee keilailumaajoukkueen lahtelainen päävalmentaja, kun hän haluaa irtioton? – "Siellä puhutaan elämän muista asioista"
 5. Heinolalainen pariskunta hoitaa puutarhaansa rakkaudella, hitaasti ja halvalla – "Jotkut kasvit eivät menesty, vaikka niille lausuisi ranskalaisia runoja"
 6. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 7. Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 8. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 9. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 10. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 11. 12 000 uutta alokasta aloittaa varusmiespalveluksen - lue yön uutiskooste
 12. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 13. Pääkirjoitus: Konserttitalon ruma ongelma ei ole ratkeamassa hetkeen
 14. Satu Äijälän Esalainen: Hauskojen tanssivideoiden TikTokista on kehkeytynyt poliittinen vaikuttaja, joka nolasi Trumpinkin
 15. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.