Mökkeilijät kantava voima

Suomessa on puoli miljoonaa kesämökkiä. kluo

Suomessa on runsaasti ja Päijät-Hämeessäkin muutamia kuntia, joille kesä on ”elämänlanka”.

Sysmässä asukasluku saattaa yli kaksinkertaistua kesän lomakuukausina, sillä kunnassa on 3 900 kesämökkiä ja 3 700 vakituista asukasta. Arvattavasti myös Asikkalassa olisi paljon vähemmän palveluja ilman kesälomalaisia.

Suomessa käytetään mökkeilyyn yli kuusi miljardia euroa vuodessa. Muutama vuosi sitten tehdystä Mökkibarometrista ilmeni, että yli miljardin euron eriä olivat suuruusjärjestyksessä remontointi, päivittäistavaraostot ja matkat.

Reilut neljä prosenttia Suomen puolesta miljoonasta mökistä sijaitsee Päijät-Hämeessä, joten Mökkibarometrin perusteella arvioiden mökkiläiset pitävät yllä maakunnassa noin 250 miljoonan euron vuotuisen tulovirran ja reilusti yli 2 000 työpaikkaa.

Aika moni yrittäjä saakin merkittävää tuloa tarjoamalla esimerkiksi ruohonleikkuuta, kasvimaan hoitoa, polttopuiden tekoa ja rakennustöitä mökkeilijöille. Suosituimmat yrittäjät joutuvat jopa kieltäytymään lisätöistä, koska kalenteri on jo täynnä. Ruokakaupan myynti voi kaksinkertaistua kesän lomakuukausina.

Runsaasta palvelutarjonnasta huolimatta paljon riittää vielä tehtävää, jotta mökkikuntien yrittäjät voivat täysimittaisesti tyydyttää kesäasukkaiden palvelukysynnän. haastattelussa toivottiin esimerkiksi siivouspalveluja. Rauta- ja rakennustarvikkeiden tarjonta on monin paikoin niukentunut.

Kakkosasunto on useimmille paikka, jossa puuhaillaan nauttien kiireettömästä olosta. Työleiriä mökistä ei haluta. Näin ollen voi melko turvallisesti ennustaa, että palvelujen kysyntä kasvaa tulevinakin vuosina.

Padasjoella, Hartolassa, Asikkalassa ja Sysmässä on enemmän vapaa-ajan asuntoja kuin vakituisesti asuttuja asuntoja. Kunnat saavat huomattavan osan kiinteistöverotuloistaan vapaa-ajan asunnoista. Asikkalassa ja Sysmässä summat ovat miljoonaluokkaa. Vapaa-ajan asuntojen kiinteistövero tuo 7–8 prosenttia kunnan kaikista verotuloista Padasjoella ja Sysmässä.

Usein esitetty ajatus kaksoiskuntalaisuudesta ei ole toteutunut. Kaksoiskuntalainen maksaisi osan kuntaverostaan mökkikuntaan. Kysymys on juridisesti ja taloudellisesti niin monitahoinen, että kunnissakin epäillään uudistuksen onnistumista käytännössä.

Kesäasukas tuo runsain mitoin elinvoimaa mökkikuntaansa, vaikka ei varsinaisesti kuntalainen olekaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 3. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 4. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 5. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 6. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 7. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 8. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 9. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 10. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 11. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"
 12. Konserttiarvio: Maustetytöt valloitti yleisönsä Lahdessa - tinkimättä omasta tyylistään
 13. Iiro Harjula oli Pelicansin junioreissa "DJ Härski" – nyt hän on matkalla koko kansan ruutukasvoksi
 14. Santtu-Matias Rouvali valittiin Vuoden Matiksi
 15. Näppis: Ne vähäset työt mitä Suomessa on kerkiää omakin väki tekemään, ei tarvita ulkomaalaisia.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.