Kapinoi karvoillasi, sillä hiukset ovat politiikkaa

Elina Nissinen

Yläasteella olin vaivalla kasvattanut pitkät hiukset. Haaveilimme kavereideni kanssa napaan asti ulottuvista suortuvista ja hiustenhoito oli sydämen asia.

Lukion alussa päätin kuitenkin kovasti aikuistua. Jätin värikkäät vaatteet ja kukkaprintit, koska halusin olla uskottavampi. Toistelin lausahdusta kauneusalan mullistaneelta Coco Chanelilta: nainen, joka leikkaa hiuksensa, on muuttamassa elämänsä. Tunsin piilottelevani pitkän tukkani takana.

Marssin siis kampaajalle ja napsaisin äitini suruksi 40 senttiä tukastani jättäen sen siistiksi polkaksi.

Rakastin sitä! Vihdoin olin mielestäni opiskelija ja oma itseni. Kauhistelin hempukkamaista haavettani pitkistä kutreista ja päätin, ettei se toistu koskaan.

Mielipiteeni vahvistui entisestään päästyäni yliopistoon. Vuosikurssillamme niin monella oli samanlainen hiusmalli, että aloimme vitsailla asiasta. Journalistiikan opiskelijan tunnisti polkasta, farkkutakista ja Marimekon kangaskassista. Leikkasin tukan lyhyemmäksi kuin koskaan, nautin sulautumisesta ja yliopisto-opiskelijan tittelistä. Olin iloinen, että kaikki oppivat tuntemaan minut lyhythiuksisena.

Sitten tapahtui käänne. Ensin laiskuuttani ja sitten tietoisesti lopetin kampaajalla käynnin. Nyt kaksi vuotta myöhemmin olen jälleen pitkätukkainen. Samalla olen törmännyt yllättävään ongelmaan: minun on vaikea ajatella itseäni vakavastiotettavana. Katson itseäni peilistä ja mietin ensimmäistä kertaa sitten yläasteen, miksi kukaan kuuntelisi tällaista nuorta typykkää.

Saattaa kuulostaa oman navan kaivelulta, mutta en ole hiusidentiteetteineni yksin. Päinvastoin, sillä hiukset ovat olleet vahva kannanoton muoto maailman sivu. 1920-luvulla naiset ilmaisivat lisääntynyttä vapauttaan ja itsenäisyyttään leikkaamalla vallankumouksellisesti polkan.

1960-luvulla Beatles ja halu tehdä irtiottoa vanhempien sukupolveen saivat nuoret miehet kasvattamaan pitkät hiukset, joiden kauhisteltiin edustavan sukupuolijaon hämärtymistä, velttoutta ja kurin höltymistä.

Tällä viikolla Kalifornian osavaltio kielsi lailla ihmisten syrjinnän työpaikoilla ja kouluissa hiustyylin kuten afrokampauksen tai rastojen vuoksi. Uutistoimisto AP Newsin mukaan USA:ssa on ollut useita tapauksia, joissa työntekijä on saanut potkut, koska ei ole suostunut suoristamaan hiuksiaan.

Tukalla tahkotaan myös rahaa. Curly girl -hiustenhoitometodiin sopivat tuotteet loppuivat Suomessa kauppojen hyllyistä, ja niitä valmistava Bernerin Heinäveden tehdas on joutunut lykkäämään työntekijöiden kesälomia. Pinnalista tai ei, hiukset ovat osa identiteettiä ja siksi myös politiikkaa ja taloutta.

On myös tärkeää pohtia, miltä asiantuntija mielikuvissamme näyttää. Onko ensimmäinen ajatus siististi parturoitu pukumies vai voisiko se olla myös kiharapäinen nainen?

Olen päättänyt, että en pätkäise polkkaa takaisin, sillä pidän hiuksistani näin. Sen sijaan opettelen sisäistämään, että minut tulee ottaa yhtä vakavasti niin pitkä- kuin lyhyttukkaisenakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 2. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät", toteaa Lahti Regionin toimitusjohtaja
 3. Mika Lehto heräsi toukokuun alussa avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 4. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 5. Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 6. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta
 7. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Vääksyyn
 8. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 9. Tietojen panttaamista, EU-asioiden viivyttelyä ja ajanpeluuta – perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi tulee kirjava lista eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia
 10. Tutkijatohtori on myös performanssitaiteilija – Rebekah Rousi on pitänyt 27 tunnin luentomaratoneja elinikäisestä oppimisesta
 11. Eduskunta kannattaa EU:n Green Dealia – Katso eduskuntaryhmien vastaukset
 12. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 13. Pienet kaupat kasvattavat suosiotaan, ja kulutuskäyttäytymisen muutosta on havaittu Lahdessakin – "Suuren ostoskärryn täyttäminen ei välttämättä enää ole ykkösjuttu"
 14. KymiRingin tapahtumatoiminta alkaa kesällä pienimuotoisesti – "Ensisijaisena tavoitteena on vuokrata rataa ryhmille"
 15. Markkinatutkimus: Maalle muuttaminen kiinnostaa suomalaisia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.