Rinteen kympit uhkaavat sulaa

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) esitteli hallituksen eläkelinjauksia. Mikko Stig

Hallitus on saanut valmiiksi luonnoksen pienimpien eläkkeiden korottamisesta.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne lupasi toissa vappuna puheessaan usean vuoden aikana yhteensä sata euroa lisää kaikkiin alle 1 400 euron kuukausieläkkeisiin. Vappusatanen jäi elämään poliittiseen keskusteluun.

Nyt on nyt tultu pääministeri Antti Rinteen kymppeihin: hallitus lupaa ensi vuoden alussa takuueläkkeeseen 50 euroa ja kansaneläkkeeseen 31 euroa lisää nettona.

Korotuksen merkitystä voi arvioida vertaamalla 50 euron korotusta täyden takuueläkkeen määrään, 784 euroon. Kuuden prosentin korotus tuntuu kohtuullisen suurelta nykyaikana. Täydet 50 euroa saa yli 100 000 kansalaista.

Täysi kansaneläke on perheellisellä 558 euroa ja perheettömällä 629 euroa kuussa. Nämä summat nousevat 5–6 prosenttia.

Hallitus lupaa niin ikään, ettei korotus syö eläkeläisten asumistukea.

Korotuksen määrä supistuu tulojen noustessa, mutta jotain saa vielä noin 1 200 euron kuukausituloilla. Se onkin suunnilleen suomalainen köyhyysraja, minimibudjetti, joka on laskettu jokaiselle tarpeelliseksi katsottujen hyödykkeiden hinnoista.

Eläkekorotuksen saajia on kaikkiaan 609 000.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan korotus tulee niille, joiden arjessa lisäraha tuntuu voimakkaimmin. Ministeri on oikeassa.

Takuueläkkeen saajat ovat eläkeläisistä heikoimmassa taloudellisessa asemassa. Kansaneläkettä saa, jos työeläke on pieni tai sitä ei ole.

Pienituloisen lisäraha ei jää pankkiin pölyttymään, vaan päätyy kulutukseen.

Jo kerrotut polttoaineverojen ja sähkönsiirron sekä tulevat, monia koskettavat vuokrien ja maksujen korotukset nakertavat kuitenkin turhan tehokkaasti eläkekymppien ostovoimaa.

Eläkeläiset ovat iso ja poliittisesti tiedostava ryhmä.

Huhut eläkekorjauksen vesittymisestä lienevät alkukesän aikana olleet pudottamassa päähallituspuolue sosiaalidemokraatteja kannatusmittausten kolmossijalle.

Jokainen toki tietää, että Suomen valtiontalouden tila ei ole vieläkään kehuttava. Tämäkin hallitus tasapainoilee vanhojen lupausten ja talouskurin ristipaineissa. Eläkkeiden korjaus 183 miljoonalla eurolla ei pudota pohjaa budjetista.

Hallitusta voi kiittää askeleesta oikeaan suuntaan. Sille toivotaan jatkoa lähivuosina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 2. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 3. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 4. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 5. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 6. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 7. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 8. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 9. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 10. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 11. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä
 12. Lahden Renkomäessä hurjasteltiin huomattavia ylinopeuksia lauantaina
 13. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 14. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 15. Sunnuntaina on Katja Melkon mahdollisuus kirjoittaa historiaa – suomalaiset naisravivalmentajat ovat nousseet kohti Ruotsin kärkeä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.