Hohhoijaa, taas se kertoo omia uniaan

Eveliina Mäntylä

Huomasin olevani täynnä punaisia paiseita. Olin yksin metallisessa hississä ja tunsin kuinka märät paiseet vain turposivat turpoamistaan. Niitä tuli kehooni koko ajan lisää.

Sitten poskeeni paisui nyrkinkokoinen uloke. Se työntyi ulos ihostani ja läsähti lopulta lattialle.

Lopulta näin vain mustaa. Ajattelin, että nyt kuolen verenhukkaan.

Vaikka näin paiseunen kaksi vuotta sitten, muistan sen edelleen hyvin. Alitajuntani tuotti unen, kun olin kiertämässä Ranskaa ystävieni luona ja nukuin ensimmäisen yön Lyonissa. Olin viime yönä matkustanut kaupunkiin Pariisista, jossa toinen ystäväni oli puhunut pahaa lyonilaisesta kaveristani. Olin varma, että paiseuni kertoi siitä henkisestä ristiriidasta, jossa olin. Tai ehkä se varoitti minua jostain? Tarkoittivatko paiseet keplottelevaa ystävääni?

Katsoin aamulla kaikkien unisymboliharrastajien lempisivustolta Hedelmäpuu.comista, mitä paise unessa tarkoittaa. En tiedä, kuinka luotettava lähde Hedelmäpuu on, ei ehkä ollenkaan luotettava. Sivustolla ei ole mitään yhteystietoja ja unien selitykset on kirjoittanut admin, eli nimetön ylläpitäjä. Ja miltä nimi ”Hedelmäpuu” edes kuulostaa?

Karl Ove Knausgård kirjoittaa -esseessään (Granta 2017), kuinka toisten unia on sietämätöntä kuunnella, koska ne eivät ole totta. Knausgård vertaa unia romaaniin ja elokuvaan. Niissäkin kuvataan sellaista, mitä ei ole tapahtunut. Lukijan tai katsojan on solmittava sopimus ensimmäisestä kohtauksesta tai lauseesta lähtien, että siitä eteenpäin ”on oltava ikään kuin se olisi” tapahtunut myös todellisuudessa.

Muiden ihmisten unia kuunnellessa tämä ”ikään kuin” ei Knausgårdin mukaan kuitenkaan päde, koska niissä mikään seikka ei pysty kumoamaan epätoden lähtökohtaa. Ja koska unessa olevaa ei ole tapahtunut, emme voi esittää olevamme siitä kiinnostuneita. Jos taas itse näemme unia, ei todenperäisyydellä ole merkitystä.

Muistan Kanusgårdin väitteen aina, kun kerron ihmisille innoissani siitä, kuinka minua ammuttiin taas kasvoihin ja heräsin tai kuinka -elokuvien Freddy jahtasi minua autoromuttamolla veitsikäsiensä kanssa, kun olin alakoulussa. En pääse omien unieni kertomisesta mihinkään, vaikka tiedän, että ne saattavat pitkästyttää muita. Ja toisaalta, kyllähän Knausgårdkin kertoi esseessään näkemästään härkäunesta aika pitkästi. Ehkä meidän on jollain tavalla pakko jakaa unemme myös muille, koska ne ovat itsellemme niin merkittäviä? Ja ehkä sen takia ne eivät olekaan niin tylsää kuunneltavaa?

Ostin viikko sitten kirpputorilta 50 sentillä (2005). Kompaktissa unisymbolipläjäyksessä on reilu 300 sivua ja höyheniä kannessa. Jokaisella sivulla on keskimäärin kolmen symbolin selitys. Muun muassa ”vahingoittunut tai rikkinäinen puun kaarna enteilee turvattomuutta ja suojattomuutta, pahimmassa tapauksessa kuolemaa”. Cowboy on sen sijaan ”maskuliinisuuden symboli, jonka näkeminen unessa viittaa ehkä unennäkijän seksuaalisiin toiveisiin”.

Paiseen selitystä siellä ei ollut. Eikä näppylän, mutaation tai finnin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 3. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 4. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 5. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 6. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 7. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 8. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 9. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 10. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 11. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 12. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 13. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 14. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 15. Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.