Maailman tuhoaminen on liian mukavaa

Lauri Ilola

Länsimainen ihminen ei lopeta kulutusta, vaikka ilmastonmuutoksesta paasattaisiin taukoamatta. Päinvastoin, kehityksen myötä vaatimustaso tuotteita ja palveluita kohtaan nousee ja samalla nousee kokonaiskulutuksen määrä.

Kuluttaminen on kivaa, ja sen toteuttaminen on helppoa. Sen vuoksi siitä on niin vaikeaa ­luopua.

Ihmisiä patistetaan muutokseen, jotta maailmaa kohtaisi mahdollisimman pieni katastrofi ilmaston lämmetessä. Tietoisuus on hyvästä, mutta se tarvitsee jatkoksi lisää oikeita tekoja.

Länsimaisen kulutuskasvatuksen saaneena olen alkanut epäillä kykyäni toimia riittävän tehokkaasti, jotta hiilijalanjälkeni olisi esimerkillisellä tasolla tulevaisuudessa. Enkä edes osaa tuntea kuin lievää syyllisyyttä koko asiasta.

Minut on hemmoteltu pilalle, enkä osaa enää luopua kerran saavutetuista eduistani. Se on koko länsimaisen kulutuskulttuurin ongelma.

Ilmastotörsäilystä huolimatta kannan ajatuksen tasolla huolta päästöistäni.

Samalla tiedostan eläväni yhteiskunnassa, jossa on pyritty satojen vuosien ajan tehokkaammaksi ja paremmaksi.

Ilmastotekojen tekeminen ei yksinkertaisesti houkuta, jos se tarkoittaa edes pientä tinkimistä mukavuudesta. Paikasta toiseen on päästävä vikkelästi, tietoa on saatava ilman katkoksia ja kaiken on toimittava simppelisti ilman turhaa ajattelua. Maailman on oltava ulottuvilla tässä ja nyt, koko ajan.

Tämä on se suunta, johon olemme tähdänneet jo pitkään. Paluu vähempään ja hitaampaan on vaikeaa, eikä se tunnu edes vaihtoehdolta. Päinvastoin. Haaveilen itseohjautuvista autoista, jotta voisin käyttää suuren osan elämästäni johonkin muuhun kuin ratin kääntämiseen.

On mukavampaa valita aina nopein ja helpoin. Sama logiikka toimii muuallakin – ihmisiähän tässä vain ollaan. Tehtaan omistaja valitsee keinot, joilla tuottoa tulee lain rajoissa vähimmällä vaivalla ja pienimmillä kuluilla.

Tarvitaan enemmän ja voimakkaampia esimerkkejä, jotta paine kehittää vähäpäästöisiä energiamuotoja, tehtaita ja esimerkiksi lentokoneita kasvaisi. Sen vuoksi ei kannata vähätellä sitä ­tosiasiaa, että Suomi voisi olla ilmasto-osaamisen kärkimaa ja tehdä siitä itselleen ykkösvientituotteen.

Lahdessa toivottavasti ympä-ristöpääkaupunkius saa aikaiseksi tekoja, joilla on konkreettisia vaikutuksia. Mastokaupungilla on nyt oiva paikka näyttää olevansa muutakin kuin yhden voitetun hakuprosessin ihme jatkamalla kestäviä ratkaisuja myös vuoden 2021 jälkeen.

Raakoja muutoksia ja muutoshalukkuutta tarvitaan niiltä tahoilta, joille on annettu valta tehdä isoja linjauksia. Odotan sitä päivää, kun voin liikkua ja elää päästöittä tinkimättä globaalisti ajateltuna erittäin korkeatasoisesta elämäntavastani.

Siihen kannattaa pyrkiä, sillä maailmalla on satoja miljoonia ihmisiä, jotka tavoittelevat samanlaista elämäntyyliä kuin meillä suomalaisilla keskiluokkaisilla jo on. Ja se on menoa sen jälkeen, jos muutoksia ei tapahdu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.