Kun suolakurkku jalustalla iskee silmää

Marjaana Lahola

Mitä tulee mieleen sanasta some-taide?

Ensimmäisenä vastaus olisi ehkä sosiaaliseen mediaan ladatut taidekuvat tai ”taidekuvat”, jotka ainakin kovasti yrittävät olla taiteellisia.

Toinenkin merkitys voisi olla: taide, jota katsoessa on ihan pakko laittaa kuva tai selfie nettiin.

Viimeisen reilun vuoden aikana selfietaiteen villityksiä on ollut tarjolla useammankin kerran. Ensin kaikki villiintyivät Amos Rexin ensimmäisen näyttelyn digitaiteesta, sen jälkeen Kiasman värikkäistä ja pörröisistä installaatioista.

Tuttujen jatkuva somemarkkinointi osui ja upposi sen verran, että halusin käydä vilkaisemassa näyttelyt itsekin. Kyllähän se kannattikin, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna huomaan, että varsinkin Kiasman paras anti oli lopulta jotakin muuta kuin mitä somekuvissa oli esitelty.

Taide onnistui yllättämään.

Nykytaiteenkokemusten jälkeen hain taidetasapainoa Ateneumista. Sen perinteisyys tuntui melkeinpä oudolta: maalauksia, ihan vain maalauksia, ei juuri kommervenkkejä tai yleisön kosiskelua.

Kun tarjolla oli vielä erityisesti niitä Suomen taiteen kultakauden klassikolta, epäilyttikin välillä. Nämähän ovat niitä kuvia, jotka on nähty kymmeniä tai satoja kertoja milloin missäkin!

Sitten taide pääsi taas yllättämään. Taiteilijan kädenjälki, siveltimenvedot ja sinne tänne paakkuuntunut maali eivät näy valokuvissa, kuten ei maalausten suuri kokokaan.

Näyttelyssä yksityiskohdat pomppaavat esiin. Jäin pitkäksi aikaa tuijottamaan Hugo Simbergin suljettua silmää, jota en ollut koskaan otsalla olevan siteen alta huomannut.

Ja se Gallen-Kallelan kuulu-triptyykki – siihen on myös kirjoitettu Aino-taru. Enpä ollut tiennyt.

Pariisin Louvressa muutama vuosi sitten kävelin suoraan ohi pienestä -parasta, joka poseerasi ujosti panssarilasin takaa suurelle ihmisjoukolle kameroineen.

Sen sijaan rakastuin maalaukseen, josta en enää muista sen paremmin nimeä kuin taiteilijaakaan. Turistilauman keskellä ei ole helppo kokea yksityistä taidehetkeä, mutta tätä maalausta ei toljottanut kukaan muu kuin minä.

Kauneus on katsojan silmässä, mutta niin on taidekin. Paras taidehetki on kuin salainen silmänisku taiteilijalta katsojalle. ”Muut eivät tätä ymmärrä, mutta sinä ja minä kylläkin”, se sanoo. Se, mikä tuon silmäniskun aiheuttaa, pakenee selityksiä, mutta siellä se kuitenkin on, jokin sanaton liikahdus aivoissa.

Joskus tuo silmänisku on tarkoitettu jollekin muulle. Silloin päällimmäiseksi tunteeksi jää pienen hymyn sijaan hämmennys, vastenmielisyys tai täysi välinpitämättömyys.

Kaikesta taiteesta ei tarvitse pitää, eikä sitä tarvitse aina ymmärtää.

Ajattelen vieläkin pienellä virnistyksellä sitä kerran näkemääni teosta, jossa oli pelkästään suolakurkku jalustalla.

Huvitti ja nauratti, mutta samalla aivoissa pyörähti jonkinlainen epämääräinen ajatus tavallisen erityisyydestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 2. Lahtelaisen jengiläisen asunnossa dopingaineita, aseita ja vahvaa kokaiinia
 3. Heinolan Pursiseuran Jyri Lehtinen on voittanut useamman Päijännepurjehduksen, eikä palo rakkaaseen lajiin sammu, vaikkei voittaminen olekaan enää se kaikkein tärkein asia
 4. Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"
 5. Etäopiskelu vaikeutti monen nuoren elämää, eikä nuorisotyöllä ollut Lahdessa resursseja auttaa – Etsivän nuorisotyön profiilia pyritään nyt elvyttämään runsaiden lisäavustusten turvin
 6. Näppis: Jos Tapanilassa ei ole kyse rasismista, niin sitten on kyse psyykkisesti sairaiden syrjimisestä
 7. Lojerin sairaalasänkyjen valmistus siirtyi Lahdesta Hollolaan
 8. Gallup: Tarvitaanko Asikkalan Vääksyyn isoa yhteiskoulua?
 9. Lahtea markkinoidaan nyt kotimaan matkailijoille
 10. Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 11. Ministeri Lintilä näkee Lahdessa potentiaalia kansainväliselle huipulle, mutta yrityksiä pitää rohkaista – "Ravimiehenä sanoisin, että teillä on nyt paalupaikka"
 12. USU-gallup: Hieman yli puolet pitää rasismia merkittävänä ongelmana Suomessa – "Huolestuttava tulos", sanoo tasa-arvoministeri
 13. Avausjakson salamamaalit siivittivät HJK:n selkeään voittoon Lahden Stadionilla – katsojat noudattivat turvallisuusohjeita kelvollisesti
 14. Juuso Koskisen Esalainen: Kun on odottanut kolmekymmentä vuotta, hurmion tiimellyksessä rajoitukset joutivat ymmärrettävästi romukoppaan
 15. Lahden torille tulee valvottu pyöräparkki – kokeilu jatkuu kuukauden ajan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.