Lasikatto meni rikki – EU myös?

Liittokansleri Angela Merkel (oik.) ”saa ystävän Brysseliin”, kun ministeri Ursula von der Leyen valittiin komission johtoon. John MacDougall / AFP

Se on nyt virallista.

Kahteen eurooppalaiseen huippuvirkaan nousevat ensimmäistä kertaa naiset.

Ranskalaisen Christine Lagarden valinta Euroopan keskuspankin johtoon varmistui käytännössä jo aiemmin, ja hän irtisanoutui tiistaina johtajanpaikaltaan valuuttarahasto IMF:stä.

Tiistai-iltana onnitteluja otti vastaan saksalainen Ursula von der Leyen, joka valittiin Euroopan komission puheenjohtajaksi melko niukalla enemmistöllä, 383 äänellä.

Valintaa edelsi heinäkuun alussa omituinen kabinettipeli. Yhdessä sovittu käsikirjoitus kärkiehdokkaineen lensi roskakoriin, kun Saksa ja Ranska sopivat isosta nimityspaketista.

Politiikassa ei ole ainutkertaista, että suuret sopivat ja pienet sopeutuvat

Kummastusta herättää, että vaalin ratkaisi ilmeisesti tuki äärioikealta Puolasta ja Italiasta. Lupaus 10 000 uudesta rajavalvojasta saattoi ratkaista asian.

EU:n kylkeen aukeni uusi särö ja valintakähmyily jätti karvaan sivumaun, mutta lopputulos oli oikea.

Lagarde ja von der Leyen valittiin maanosan tärkeimpiin johtotehtäviin osaamisensa ja kokemuksensa ansiosta, Suomen pääministeri Antti Rinne (sd.) korosti jo heinäkuun alussa nimien varmistuttua.

Kaksikolla riittää kokemusta. Lakimies Lagardea, 63, on kuvattu rahamaailman rocktähdeksi. Hän on moninkertainen ministeri ja historian ensimmäinen nainen myös valuuttarahasto IMF:n pääjohtajana.

Belgiassa syntynyt, keskustaoikeistoon kuuluva von der Leyen, 60, on Saksan kolmen viime hallituksen ministeri ja liittokansleri Angela Merkelin luotettu. Seitsemän lapsen äiti on koulutukseltaan gynekologi. Hän selvisi väitöskirjansa ympärille nousseesta kopiointijupakasta.

Ilmastoasioissa von der Leyen tukee Suomenkin ajamaa linjaa hiilineutraalista EU:sta vuonna 2050.

Uusi puheenjohtaja on valmis myöntämään Britannialle uutta brexit-jatkoaikaa, jos sitä tarvitaan hyvästä syystä, joita voisivat olla uusi kansanäänestys tai uudet vaalit. Hän ei kuitenkaan lupaa uutta erosopimusta.

Eurooppaan voisi hänen mielestään tulla kansallisia työttömyysturvajärjestelmiä täydentävä jälleenvakuutus.

Tasa-arvo on tärkeä arvo myös komissaarivalinnoissa. Uuteen von der Leyenin kabinettiin tulee yhtä paljon naisia ja miehiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 2. Kolme ruorijuoppoa jäi kiinni Ruotsalaisella
 3. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 4. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 5. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 6. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 7. Lahtelainen Kellopeli-osuuskunta tunnelmoi syksyllä Suomi-filmejä
 8. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 9. Uutissuomalaisen debatti: Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja
 10. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 11. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 12. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 13. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 14. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 15. Beatmakers juhlii uutta levyään Heinolassa lauantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.