Suomi ja Saksa, vahvat yhdessä?

Kone on yksi näkyvimmistä tuotemerkeistä maailmalla. Laura Ukkonen / Lehtikuva

Talouspiireissä arvuutellaan jälleen, ostaako suomalainen Kone saksalaisen Thyssenkruppin hissiyksikön.

Kilpailijoiden yhdistymisestä on puhuttu tihentyvästi viime syksystä lähtien, viimeksi Helsingin Sanomissa.

Koneen yrittäjällä Antti Herlinillä riittää pähkäilemistä. Riskit ja mahdollisuudet olisivat valtavia. Jopa 15 miljardin euron arvoinen järjestely olisi Nokian Alcatel-Lucent-oston veroinen.

Kone on vaitelias. Yhtiön kerrottiin kesäkuussa varmistaneen rahoituksen hissikaupalle, mutta mitä sanoisivat kilpailuviranomaiset?

Krupp ja Thyssen aiheuttavat historiaa tuntevissa väristyksiä. Ikoniset yritykset ovat lähes teollistumisen aamunkoitosta 1800-luvulta asti olleet talouden selkärankaa Euroopan ­sydämessä. Terästehtaat on tarvittaessa viritetty sotaponnistuksiin.

Monialainen Thyssenkrupp kuuluu nykyään Koneen, amerikkalaisen Otisin ja sveitsiläisen Schindlerin ohella hissialan suurimpiin.

Herlinien perheyritys on nelikon nuorin, mutta kolmeen sukupolveen mahtuu muodonmuutoksia. Muutos hipaisi aikanaan Päijät-Hämettäkin, kun Kone luopui puunkäsittely-yksiköstään Hollolassa. Yksikön perillisiä ovat sellutehtaiden puukenttäprojekteista vastaava itävaltalainen Andritz Lahdessa ja laitevalmistaja, perheyritys Makron Hollolassa. Toiminta on teknis-taloudellisesti menestyvää.

Keskittyminen hisseihin oli viisasta. Kone on myös ollut oikeaan aikaan oikeassa paikassa – eli 1960-luvulta lähtien Kiinassa. Vastaavasti Thyssenkrupp on vahva Amerikassa.

Koneella on valtteja. Se voi tarjota maksuksi omia pörssinoteerattuja osakkeitaan. Mahdollinen arvonnousu hyödyttäisi siten myös myyjäpuolta.

Saksa on perheyritysten luvattu maa. Saksalaiset ovat ostaneet paljon yrityksiä myös Suomesta. Telakka-Meyer tulee etsimättä mieleen. Lahden seudulla muun muassa Bellmer, JRS Pharma ja Dieffenbacher ovat menestyksellisesti jatkaneet ostamaansa liiketoimintaa. Esimerkkien perusteella suomalaisen ja saksalaisen yrityksen toimintakulttuurit voidaan nivoa onnistuneesti yhteen.

Tasaisen vahvasti puksuttava Kone lienee ollut viime vuosikymmenien aikana paras teollisuusyritys Suomessa, vahva tuotekehittäjä ja maailmalla näyttönsä antanut.

Huutokaupassa voittaisi hinta, mutta valintatilanteessa Thyssenkruppin omistajat arvostanevat ostajaa, joka tarjoaa parasta tulevaisuutta hissiyksikölle Saksassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Historiallinen Paimenkallio halutaan herättää henkiin Heinolassa
 2. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista – "Ihan samat kohdat naurattivat tai aiheuttivat myötähäpeää kuin silloinkin", muistelee Orimattilassa asuva bändin entinen laulaja Hara Laukkanen yli 30 vuotta myöhemmin
 3. Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa
 4. Valenuuska voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen – "Niistä voi seurata nikotiinin yliannostus"
 5. Uudet tutkat hillitsevät liikennettä Nelostiellä - nopeusrajoituksia noudatettu aiempaa paremmin
 6. Näppis: Keskustan nopeusrajoitus 40 km/h on ihan sopiva, mutta kukaan ei kontrolloi
 7. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 8. Tiedätkö, missä aikuinen saa skuuttailla? Suositun kulkupelin säännöt tunnetaan heikosti
 9. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 10. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 11. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 12. Kaura- ja ruiskuitu vähensivät lihomista – "Erilaisilla kuiduilla on hyvinvointiimme erilaisia vaikutuksia"
 13. Kiireettömästi uudistunut Audi on kasvattanut kokoa, mutta sillä on tutut geenit
 14. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 15. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.