Muistisairas karkasi etsimään perhettään

Helmi Hämäläinen

Olin perheeni kanssa ilta-ajelulla, kun kiinnitimme huomiomme pappaan, joka köpötteli aamutossuissaan kohti Hämeenlinnantietä.

Ajoimme ensin ohi, mutta perin hitaasti etenevä harhailija jäi mietityttämään, ja käännyimme takaisin. Pysähtyessämme vanha herra tulikin kyytiimme oikein mielissään.

Pian kävi selväksi, että papan muisti oli kovin hatara. Hän kertoi lähteneensä aamulla vaimonsa vierestä asioille, muttei ollut varma, olisiko vaimo nyt kotosalla.

Saavuttuamme kyytiläisen kotipihaan avaimia ei löytynyt pussukasta, josta pappa piti tiukasti kiinni. Naapuri sattui kuitenkin paikalle, ja pääsimme sisään selvittelemään tilannetta.

Pappa oli onnellinen päästyään kotiinsa. Hän esitteli valokuvia perheestään ja arveli vaimon olevan sairaalassa. Saimme puhelimen päähän vanhuksen tyttären, ja kävi ilmi, että hänen isänsä oli karannut hoitokodista.

Pari tuntia aikaisemmin kadonneeksi ilmoitettu pappa oli ottanut hatkat jo toistamiseen samalla viikolla.

Odottelimme siinä tovin, juttelimme ja vaihdoimme kuivaa paitaa päälle. Pian poliisit saapuivat hakemaan karkulaisen hoitokotiin. Pappa kiitteli kädestä pitäen kyydistä, muttei olisi halunnut lähteä omasta kodistaan.

Puutteet vanhustenhoidossa osoittavat sosiaali- ja terveys­uudistuksen tarpeen räikeästi. Nykyistä parempi hoito edellyttäisi lisää työntekijöitä. Lääkäreiden ja hoitajien palkkaamiseen tarvittaisiin lisää rahaa, mutta poliitikot ovat sitä mieltä, että oikeastaan rahaa menee jo nyt aivan liikaa.

Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että palvelut eivät nykyisellään riitä, mutta todelliset ongelmat siintävät vasta tulevaisuudessa. Väestörakenteen muuttuessa Hämeenlinnantien pappa saattaa olla onnekas, kun joku ylipäätään haki hänet takaisin hoivakotiin.

Antti Rinteen (sd.)sote-unelma on, että jokaisesta pidettäisiin huolta, kun omat voimat eivät riitä. Ratkaisu voisi olla teknologia, joka hoitaisi vanhukset edullisesti.

Long Play uutisoi taannoin opioidilaastareiden käytön kolminkertaistumisesta vanhustenhoidossa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kauhukuvassani olen sekava mummu, joka rauhoitetaan kustannustehokkaasti opioideilla. Ja enemmän kuin opioideja pelkään, että minua hoitaa robotti.

Yksilöä korostava maailma ajaa ihmiset erilleen, eikä siitä aiheutuvaa kärsimystä korjata hoivaroboteilla. On arvokysymys, että kansalaiset saavat ja ottavat vapaata lastensa hoitamiseen, mutteivät vanhempiensa.

Muistisairas mummi on helppo tuupata hoivakodin keinutuoliin, koska hän istuu siihen paljon paremmin kuin kiireiseen arkeen.

Ehkä joku ottaisi mummin kotiinsa, jos valtio tukisi omaishoitoa tarpeeksi. Samalla tavalla Suomen 100 000 yksinhuoltajaa ja 400 000 yksinäistä voisivat hyötyä yhteisö­asumisesta.

Vielä maatalousyhteiskunnassa yhteisö oli normi. Sittemmin lähipiirin käsite on kaventunut, eikä suvun yhteisasuminen houkuttele.

Hoivakodissa vaimoaan odottavalle papalle se voisi kuitenkin olla lahja. Siinä vaiheessa, kun avaimet, lompakko ja asuinpaikka unohtuvat, löytyy pussukasta silti valokuva perheestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 3. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 4. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 5. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 6. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 7. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 8. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 9. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 10. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 11. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"
 12. Konserttiarvio: Maustetytöt valloitti yleisönsä Lahdessa - tinkimättä omasta tyylistään
 13. Iiro Harjula oli Pelicansin junioreissa "DJ Härski" – nyt hän on matkalla koko kansan ruutukasvoksi
 14. Santtu-Matias Rouvali valittiin Vuoden Matiksi
 15. Näppis: Ne vähäset työt mitä Suomessa on kerkiää omakin väki tekemään, ei tarvita ulkomaalaisia.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.