Johnson lietsoo epävarmuutta

Boris Johnsonin kovat puheet ja hallituksen kokoonpano ovat lisänneet kovan brexitin todennäköisyyttä. Isabel Infantes

Euroalueen teollisuuden näkymät ovat synkentyneet kesän mittaan siinä määrin huolestuttavasti, että Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoitti torstaina varautuvansa entistä kovempiin elvytystoimiin talouskasvun turvaamiseksi.

Vielä tällä kertaa EKP tosin piti ohjauskorkonsa ennallaan. Se kuitenkin lisäsi julkistamaansa suhdanne-ennusteeseen selvän viittauksen, jonka mukaan liikepankkien talletuskorkoa painetaan syksyn tullen yhä enemmän miinuksen puolelle. Tällä pyrittäisiin patistamaan liikepankkeja lisäämään lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille, jotta nämä pääsisivät tekemään ­uusia investointeja.

Sama päämäärä on arvopapereiden osto-ohjelmalla, jonka EKP vihjasi torstaina aloittavansa mahdollisesti uudelleen. Elvytyksen nimissä toteutettu ohjelma lakkautettiin viime vuoden lopulla suhdanteen ollessa silloin vielä suotuisa ja inflaatiovauhdinkin laukattua keskuspankin tavoittelemaa vauhtia.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi vältti dramatisoimasta euroalueen suhdannenäkymiä liiaksi. Taantuman riski on hänestä edelleen hyvin pieni. Nopeaa käännettä parempaan ei kuitenkaan ole näköpiirissä. Tästä pitää huolen eritoten kauppa- ja geopoliittisten jännitteiden aikaansaama epävarmuus.

Epävarmuus lisääntyi tällä viikolla entisestään pääministerin vaihduttua Britanniassa. Maltillisen Theresa Mayn korvasi populisti Boris Johnson, joka ensi­ töikseen miehitti hallituksensa kovaa brexit-linjaa kannattavilla hengenheimolaisillaan. Uusi hallitus ja Johnsonin rehvakkaat puheet ovat lisänneet todennäköisyyttä sille, että Britannia voi lähteä EU:sta ilman sopimusta määräajan umpeutuessa 31. lokakuuta.

Toki Johnson on uhonnut tekevänsä kaikkensa muuttaakseen edeltäjänsä EU:n kanssa neuvotteleman sopimuksen sellaiseksi, että se menisi vihdoin läpi maan parlamentissa. Ennuste on silti tälläkin kertaa huono. EU:sta on viimeksi tällä viikolla vakuutettu, ettei työllä ja vaivalla neuvoteltua ja kaikkien muiden jäsenmaiden hyväksymää sopimusta ymmärrettävästi enää tässä vaiheessa revitä auki.

EU:n päätä ei ole saanut kääntymään edes Johnsonin uhkaus kovasta brexitistä olkoonkin, että sillä olisi välittömiä kielteisiä seurauksia myös unioniin jäävien maiden talouteen Suomea myöten. Paljon pahemmin sopimukseton brexit koettelisi kuitenkin Britanniaa itseään.

Tämän tosiasian Johnson sivuuttaa jatkaessaan häikäilemättömästi jo ennen kansanäänestystä omaksumallaan katteettomien lupausten linjalla. Ikävä kyllä se tarkoittaa, että ainakin yhtä kauan jatkuu myös epävarmuus euroalueenkin taloudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pääseekö KymiRingin radalle ajamaan siviiliautolla, ratajohtaja Timo Pohjola?
 2. Hammashoito rokottaa suomalaisten kukkaroa entistä kovemmin: yksityisellä hinnat nousseet lyhyessä ajassa kolmanneksen, julkisella vielä enemmän
 3. Nainen kävi lapsen huostaanottotilanteessa käsiksi poliisiin ja sosiaaliohjaajaan
 4. Kirjoja, levyjä ja viherkasveja pursuava kerrostalokoti Vääksyssä on tunnelmallinen ja asukkaidensa näköinen
 5. Hämeeseen maksettiin viime vuonna lähes 5 miljoonaa euroa kotoutuskorvauksia
 6. Lahdessa on opastettu myös urakoitsijoita tunnistamaan haitallisia vieraslajeja – "Lupiinin kanssa on menetetty peli"
 7. Pääkirjoitus: Joko perussuomalaisten kannatus on lakipisteessään?
 8. Teatteri Vanha Juko aikoo selvitä Seitsemästä veljeksestä kolmella sisaruksella
 9. Helena Petäistö paljastaa EU-kaupunkien salat Lahden pääkirjastossa
 10. Jukka Airon Esalainen: Keskustan kehätiessä monta sudenkuoppaa
 11. Lahden piiritystilanne oli poliisin Karhuryhmälle "kohtuullisen tavanomainen keikka" - katso video tapahtumapaikalta
 12. Lahden Sokoksen kolmanteen kerrokseen tulee 50 hotellihuonetta, Aleksin kävelysillan kohtalo vielä arvoitus
 13. SK: Kalle Jokinen ilmoitti SSR:n vaalituen vuosia myöhässä – "Tässä on tosi harmittava erehdys"
 14. Lahden Malskilla toimettomana tarkkaileva rakennusmies ihmetyttää ja huvittaa: "Kyllä se yöksi pääsee sisätiloihin", kertoo omistaja
 15. Hämeen poliisipäällikkö näki helsinkiläistä alamaailmaa vuosikaudet - silti Lahdessa odotti jotain sellaista, joka sai hänet huolestumaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.