Kun tubettaja jotain kertoo, ufoistakin tulee totta

Saara Larkio

Yhdysvalloissa yli miljoona ihmistä aikoo hyökätä Area 51:een, selitti 12-vuotias­ ruokapöydässä. Katsoimme siippani kanssa häntä kysyvästi.

– Mistä kuulit tällaisesta?

– No Roni Bäck kertoi siitä, vastasi 12-vuotias.

Bäck on suomalainen tubettaja­, jonka Youtube-kanavalla on 483 000 tilaajaa. Area 51:llä tarkoitetaan Yhdysvaltain ilmavoimien tukikohtaa, jonka olemassaolo salattiin pitkään, ja jossa on joidenkin mukaan nähty ufojakin.

– Ei kyllä nyt kuulosta ihan... Ei tuo voi pitää paikkaansa. Olikohan kyseessä vitsi? sanoin.

– Ei, kun oikeasti yli miljoona ihmistä on ilmoittautunut netissä tähän hyökkäykseen, mutta Bäck epäili, että ehkä vain kaksi tulee paikalle, 12-vuotias jatkoi.

Yle kertoi hiljan, että kyseessä on netissä laajalle levinnyt, huumorimielellä luotu Facebook-tapahtuma, joka tähtää yllätysrynnäkköön Alue 51:lle 20. syyskuuta ”ufoja katsomaan”. Tapahtumaan on ­ilmoittautunut jo yli 1,6 miljoonaa ihmistä. Tästä tubettaja-Bäck puhui kanavallaan, mutta tyttäreni ei liene ainut lapsi, jolta puheiden humoristisuus on mennyt täysin ohi.

Siippani mielestä siinä on iso riski, että osa lasten ja nuorten ihannoimista tubettajista ja muista somevaikuttajista puhuu kanavallaan niin oikeista uutisista kuin kaikenlaisista tempauksista, jotka voivat kuulostaa oikeilta uutisilta, mutta eivät sitä ole. Ei ole tällöin mikään ihme, että lapsilta menevät puurot ja vellit sekaisin, kun ne menevät aikuisiltakin.

Kaikkia aikuisia ei vain kiinnosta ajatella itse, mutta lasten kohdalla emme voi olettaa, että he osaavat aina erottaa totuuden valheista, epätiedon olennaisesta.

A-lehtien ja Aikakausmedian ­yhteistyössä toteuttama Tubettajan valta ja vastuu -tutkimus (2018) selvitti, miten tubettajat kokevat vaikutusvaltansa. Tulosten mukaan 75 prosenttia haastatelluista tubettajista kokee olevansa roolimalli ja miettii sen vuoksi tarkasti, mitä sanoo tai tekee videoillaan.

Hyvä näin. Mutta entä ne loput? Tutkimuksen mukaan osaa tubettajista ei koe mitään vastuuta tekemisistään. Kuitenkin, halusimme tai emme, sometähtöset ovat tänä päivänä lasten ja nuorten idoleita.

Roni Bäck kollegoineen ei tietenkään ole päävastuussa kaikista seuraajistaan, vaan lasta lähellä olevien aikuisten niin kotona kuin koulussa pitää jaksaa sitkeästi vaikuttaa kriittisen ajattelun ja terveen kyseenalaistamisen puolesta.

Katsoin kyseistä Area 51 -aluetta ja Facebook-vitsiä käsittelevää videota, josta on tykätty 12 000 kertaa. Video on hyvin viihteellisesti toteutettu, ja vaikka ymmärrän miksi, ehkä Bäckin ja kumppaneiden olisi syytä vielä nykyistä enemmän korostaa, millaisesta asiasta ­videoissa puhutaan. Ovatko kyseessä valeuutiset, huumoriuutiset vai viralliset uutiset?

Valitettavasti se ei ole enää selviö.

Olin itsekin lapsena niin hyväuskoinen, että yläluokkalaiset onnistuivat jallittamaan minua mitä ihmeellisimpiin etsintöihin. Opin nöyryytyksen kautta, että kaikkea kuulemaansa ei pidä uskoa.

Onneksi tyttäreni haluaa ja uskaltaa kertoa minulle asioita, joista kuulee tai joita hän netissä näkee. Mutta on selvää, että aina en ole paikalla ajoissa. En onnistu tässä yksin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 2. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 3. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 4. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 5. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 6. Tähtihetket jäivät vähiin, Lahti ja Honka tasasivat pisteet
 7. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 8. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 9. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 10. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 11. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 12. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen
 13. Katinkullan perustajan Seppo Juurikon, 73, miljoonavelat vanhenivat vasta kuusi vuotta sitten – "En omista edes vaatteita, jotka minulla on ylläni"
 14. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 15. Lahden Sykkeen Alko remontoidaan, myymälä suljettuna valtaosan elokuusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.