Ristiriitaisia talousodotuksia

Vaikka kuluttajat pitävät yleisiä talousnäkymiä synkkinä, he ovat yhä valmiita kuluttamaan rahaa erilaisiin hankintohihin. Pirjo Kamppila

Tilastokeskuksen kuukausittainen kuluttajien luottamusindikaattori kertoi heinäkuussa varsin ristiriitaista viestiä suomalaisten talousodotuksista.

Kuluttajien arvio yleisestä talouskehityksestä synkkeni entisestään ja on nyt syvemmällä miinuksen puolella kuin vuosiin. Kansalle näyttävät siten menneen tehokkaasti perille uutiset kauppasodista ja muista maailmantaloutta varjostavista epävarmuustekijöistä, jotka asiantuntijoiden mukaan hidastavat väistämättä talouskasvua myös meillä.

Huonon kehityksen kuluttajat ennakoivat näkyvän työttömyyden nopeana kasvuna. Tästä voi päätellä, että kuluttajat eivät usko Antti Rinteen (sd.) hallituksen onnistuvan ainakaan lyhyellä tähtäimellä tavoitteessaan nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin.

Ristiriitaiselta luottamusindikaattorin tuloksissa kuulostaa se, että kuluttajien näkemykset heidän omasta taloudestaan ovat huomattavasti valoisammat kuin heidän arvionsa yleisestä talouskehityksestä. Ensin mainitut selvästi plussalla ja jopa vahvistuivat entisestään kesäkuusta.

Tosin toinen puolikas työssäkäyvistä kuluttajista tosin koki työttömyyden uhan lisääntyneen myös omalla kohdallaan. Silti kuluttajat pitivät kyselyn ajankohtaa otollisena lainanotolle ja tietyin varauksin myös kestotavaroiden ostamiselle.

Tämä ristiriitaisuus selittynee sillä, että talousnäkymät ovat synkentyneet vasta kuluttajien mielessä ilman, että käänne näkyisi vielä heidän kukkarossaan. Oman rahatilanteensa he arvioivat hyväksi, minkä ansiosta heillä riittää yhä rohkeutta suunnitella investointeja ja hankintoja jopa velaksi.

Kuluttajien aikomus käyttää jatkossakin rahaa on hyvä uutinen eritoten elinkeinoelämälle. Sen näkökulmasta pahinta, mitä kansalaiset voisivat talouskasvun hidastuessa tehdä, olisi painaa hätäjarrua henkilökohtaisessa kuluttamisessa.

Taantuman ollessa syvimmillään kotimainen kulutuskysyntä oli ainoita asioita, joka piti heiveröistä kasvuamme yllä. Jos koti­taloudet ryhtyisivät nyt varautumaan laihempiin talousvuosiin karsimalla kulutustaan jo etukäteen, uhkaisi noidankehä, joka vain nopeuttaisi seuraavan taantuman saapumista.

Noidankehää ei ole näköpiirissä ainakaan vielä, mikä antaa katetta myös Elinkeinoelämän keskusliiton oman luottamus­indikaattorin tiedolle, jonka mukaan vähittäiskaupan odotukset ovat nousseet selvästi ja myös palvelualan yritysten näkymät parantuneet. Yleisten talousnäkyminen heikentyessä nämä odotukset kuulostaisivat vahvasti ylimitoitetuilta, jos ei tietäisi rahan polttelevan edelleen kuluttajien taskuissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu