Yhtymä ei voi väistää yt-neuvotteluja

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tarjosi kesän toistaiseksi kuumimpana päivänä torstaina kylmän suihkun eritoten koko seitsentuhantiselle henkilöstölleen.

Yhtymän johto esittää pian kokoontuvalle hallitukselle yt-nevottelujen aloittamista lomien jälkeen elokuussa. Esityksen toteutumista ei kannata epäillä, sillä sen taustalla oli tuore arvio, jonka mukaan tämän vuoden tulos on painumassa peräti 33,8 miljoonaa euroa miinukselle.

Koska alkuvuodesta sovitut säästötoimet ovat osoittautuneet riittämättömäksi, johto ei näe muuta vaihtoehtoa kuin turvautua yt-neuvotteluihin, jotta yhtymän toimintakyky ja päijäthämäläisten palvelut tulevat turvatuiksi. Johto ei tosin vielä esittänyt edes karkeaa arviota siitä, kuinka paljon säästöjä yt-menettelyllä pyritään hakemaan ja millaisin keinoin. Joka tapauksessa niissä on tarkoitus käydä läpi yhtymän koko toiminta.

Niin ikävä uutinen kuin yt-neuvotteluihin turvautuminen aina onkin, minkäänlaisena yllätyksenä sitä ei voida tässä tapauksessa enää pitää.

Vuoden 2017 alussa aloittanut yhtymä on voinut ylpeillä valtakunnallisilla vertailuilla, joiden perusteella se tuottaa asiakkaidensa sote-palvelut tehokkaasti ja taloudellisesti. Saman aikaan sen talouskurimus on kuitenkin syventynyt mittoihin, joka jo ajat sitten ylitti palvelut kustantavien omistajakuntien sietokyvyn.

Kuntien tuntema epäluottamus pakotti jo viime talvena yhtymän toimitusjohtajan hakeutumaan muihin maisemiin. Ja kuntien painostus lienee vauhdittanut tuntuvasti myös tulevia yt-neuvotteluja, joissa yhtymän tuoreen muutosjohtajan Asko Saaren mukaan ”myllätään läpi kaikki” (ESS 7.6.).

Kuulostaa siltä, että yt-neuvotteluissa tehtäisiin vihdoin se, mikä yhtymässä olisi pitänyt tehdä heti alussa, kun yhteen oli liitetty neljä suurta sote-palveluista huolehtinutta julkista organisaatiota.

Yhtymän silloinen poliittinen johto toki aloitti päällekkäisyyksien purkamisen raamit ryskyen. Työ jäi kuitenkin kesken, kun kuntavaalien jälkeen valittu uusi hallitus otti selvästi varovaisemman ja ajoittain jopa passiiviselta vaikuttaneen linjan.

Tässä kuussa hallituksen puheenjohtaja vaihtui, sillä Ville Skinnari (sd.) ei ministerikiireiltään ehdi enää johtaa paikallista kuntayhtymää. Tilalle nousi hänen puoluetoverinsa Kari Lempinen, joka vaikutti edellisessä hallituksessa.

Lempinen on paluunsa jälkeen puhunut yhtymän tilanteesta korostetun maltilliseen sävyyn. Yt-prosessinkin hän on jo luvannut viedä hallitusti läpi siten, että siitä on mahdollisimman vähän haittaa henkilöstölle.

Henkilöstön huomioon ottaminen on aina tärkeää yt-neuvotteluissa. Ja yhtymässä tuskin on mahdollista luopua monestakaan niin sanotusta tekevästä kädestä aikana, jolloin palvelujen kysynnän ennustetaan vain kasvavan entisestään.

Tämä ei silti poista kipeää tarvetta saada riittävän tehokkaita ratkaisuja, jotta yhtymän talous nostetaan kestävämmälle pohjalle. Uudistettu hallitus ja elokuussa aloittava uusi toimitusjohtaja Marina Erhola ovat tässä toivottavasti edeltäjiänsä jämäkämpiä. Epäonnistuminen vaarantaisi palvelut paitsi yhtymässä, myös omistajakunnissa, joilta kärsivällisyyden lisäksi alkavat myös rahat loppua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 2. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 3. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 4. Venevarkaudet ovat lisääntyneet Päijät-Hämeessä: veneitä ja niiden osia varastetaan omaan käyttöön ja kaupattavaksi, myös rajojen taakse viedään tavaraa
 5. Yön uutiskooste : Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Norjassa
 6. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 7. Ammattiliittojen kanneoikeus saa kannatusta – keskusta ei aja alipalkkauksen kriminalisointia
 8. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 9. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 10. Pääkirjoitus: Ajamisen verotus saa kannatusta – hankintaveroa haluttaisiin alentaa
 11. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 12. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 13. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 14. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 15. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.