Pannaan viisikymppiset äijät vihdoin kuriin

Tuomas Haakana

Vitun kakarat, turpa kiinni, saatana, kuuluu ylhäältä. Paidaton viisikymppinen mies astuu ylväänä asuntonsa lasitetulle parvekkeelle, täyttää ilmatilan raivolla ja palaa sisälle ryypiskelemään.

Seuraamme muutaman sekunnin kestäviä tapahtumia isäni kanssa mykistyneinä. Tekisi mieli tehdä jotain, mutta kukaan paikalla olevista ei sellaiseen pysty – ja paidaton mies tietää sen.

Siispä elämä kuolee kerrostalon pihassa ja leikkijät hakeutuvat sisälle. Mies on rakentanut puoliksi valoisasta ja puoliksi pimeästä maapallosta taas hitusen ikävämmän paikan elää ja olla.

Kun minä olin lapsi 1990-luvulla, viisikymppiset äijät järjestivät keskenään kosteita talkoita, hakkasivat puolisoitaan ja tukistivat lapsia.Silloinkin he läksyttivät naapurin penikoita, jopa retuuttivat näitä.

Muistan esimerkiksi, kuinka heittelimme mudassa pyöriteltyjä isoja kiviä naapurin sedän seinään juuri ennen mökille lähtöä. Kiusaamamme mies jahtasi minua ja veljeäni, kiskoi meidät hiekoituslaatikon suojista ulos ja riuhtoi raivopäissään vanhempien luokse. Ja se oli silloin ihan ok.

Mutta että ”vitun kakarat” ja ”turpa kiinni” ja ”saatana”, pienille lapsille. Olisiko sellaista silloin hyväksytty?

Ysärillä äijät olivat voimissaan, toisin kuin nyt. Nyt täällä elää heikohkoa väkeä.

Juuri kukaan ei halua olla tekemisissä naapurinsa kanssa. Hyvin harva haluaa tehdä yhtään mitään kenenkään kanssa tai vastustaa mitään tai ketään yhdessä tai erikseen. Se on heikkoa, jos jokin.

Tällainen Suomi on entistä otollisempaa maaperää paidattomille, mistään välittämättömille, mistään vastuuta ottamattomille, mistään iloa saamattomille viisikymppisille miehille.

Siksi he raivoavat netissä, parvekkeella ja puhelimessa, kun ei seurauksiakaan koidu.

Näen yhteiskunnassa vain yhden ongelmaporukan, ja tälle väelle on tarjolla yhä vähemmän pidikkeitä.

Esimerkiksi vaalikoneissa mitattiin taas keväällä, haluavatko suomalaiset kouluihin lisää kuria. Oltiin metsässä.

Nähdäkseni lisää kuria kaipaavat ainoastaan viisikymppiset äijät, joiden raivoisaan joukkoon minä ja muut viime vuosituhannen pojat saamme pian liittyä.

Onko tarjolla ratkaisuja?

Ehkä voisimme oppia toimimaan yhdessä äijien älyttömyyksiä vastaan. Ehkä pojat pitäisi saada pysymään entistä pidempään koulussa, jotta heillä olisi mahdollisuus käyttäytyä setämiehinäkin.

Yksi ratkaisu olisi hankkia karttakepillä varustettu kotiopettajatar jokaisen viisikymppisen miehen kotiin. Vai pitäisikö riehuvat äijät vetää korvasta äitiensä luo?

En tiedä, mutta toivottavasti minusta ei tule parvekkeen miestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 3. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 4. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 5. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 8. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 9. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 10. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 13. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 14. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 15. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.