Aktiivimalli perustui vikaoletuksiin

Uusi hallitus on linjannut, että vuoden 2018 alusta voimassa ollut aktiivimalli lakkaa. Vaikka aktiivimallissa oli varmasti myös hyvää tarkoittavia <symbol>29</symbol>ominaisuuksia, se ilmeisesti luotiin sillä oletuk­sella, että suuri osa työttömistä on lähtökohtaisesti ­passiivisia.

Mallista henki se ajatus, että jos työttömäksi joutuneita ei erikseen rankaista, he eivät hakeudu töihin vaan jäävät mieluummin elämään tukien varassa. Toisaalta siihen sisältyi olettamus, että uusia työpaikkoja syntyy työnhakijoita aktivoimalla. Työttömyyden takana on kuitenkin useimmiten se, että työntekijöiden määrää vähennetään tai että työpaikkoja lakkaa tai siirtyy muualle.

Aktivoinnin pitäisi perustua siihen tosiasiaan, että valtaosa työttömistä on nimenomaan työttömiä työnhakijoita, ei työn vieroksujia. Palkkatyöstä päivärahalle siirtyminen pudottaa jokaisen ansiotasoa, mikä on hankala tilanne kenelle tahansa.

On karua, että kun ihminen joutuu irtisanotuksi ilman omaa syytään ja hakee kymmeniä, ellei satoja työpaikkoja ilman, että löytää uutta työtä, järjestelmä rankaisee häntä pudottamalla päivärahan määrää. Hyviin työpaikkoihin on aina runsaasti hakijoita, eivätkä työnhakijat voi päättää työnantajien puolesta, kuka mihinkin tehtävään valitaan. Työnantaja valitsee hakijoiden joukosta itselleen sopivimman, ja aina moni päteväkin hakija jää ulkopuolelle.

Aktiivimallin ehdot ovat olleet kaikille samat, vaikka kaikilla ei ole samanlaista mahdollisuutta aktiivisuusehtojen täyttämiseen jo maantieteellisistäkin syistä. Samanlaisia työllistymispalveluja ja lyhyitä työllistymismahdollisuuksia ei ole tarjolla joka paikassa eikä kaikille muutenkaan.

Myös koulutustausta ja terveydelliset syyt rajoittavat monien mahdollisuuksia vastaan ottaa mitä tahansa työtä.

Kun Etelä-Suomen Sanomat julkaisi aktiivimallista useita juttuja viime viikolla, keskusteluista kävi ilmi muun <symbol>29</symbol>muassa se, että ikääntyneen, yli 60-vuotiaan työttömän, on hyvin vaikeaa ehtoja täyttää. Sopivaa koulutusta ei välttämättä edes tarjota, jos ihminen lähestyy eläkeikää. Iästä taas ei pitäisi syyllistää ketään.

Mallin takana eivät runsaan vuoden kokemuksen jälkeen olleet kaikki asiantuntijatkaan. He pitivät aiempaa karenssijärjestelmää riittävänä. Myös työvoima- ja elinkeinokeskusten asiantuntijat ja esimiehet ovat olleet halukkaita luopumaan koko mallista, koska sitä ei ole pidetty työllistymisen kannalta hyödyllisenä.

Aktiivimallin sijasta on keskusteltu siitä, että työvoimaviranomaisten resursseja lisättäisiin huomattavasti niin, että työttömät työnhakijat saisivat nykyistä parempaa ohjausta ja apua työnhakuunsa. Kaikki ovat varmasti yhtä mieltä siitä, että työttömyyden pitkittyminen täytyy pyrkiä estämään kaikin keinoin estämään.

Paras ratkaisu ei yleensä ole rankaiseminen vaan kullekin sopivien palvelujen ja koulutuksen tarjoaminen myös niissä tilanteissa, että hakijan omalta alalta työnsaanti näyttää mahdottomalta. Se voi merkitä suuria panostuksia oppisopimuskoulutukseen ja muuhun koulutukseen, jotta alanvaihto ei kaadu siihen, ettei opiskeluun ole varaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Puolustusvoimain lippujuhlan­ päivän ylennykset ja ansiomerkit – katso tästä ESS:n levikkialueen ylennetyt
 2. Lahden Aleksin ylikulkusillalle tuli kaksi uutta vaihtoehtoa: tunneli tai jaettu katutila
 3. Hollolan Kiikunlähteen parkkipaikka poistetaan – paikalliset kyllästyivät jatkuvaan liikenteeseen ja roskiin, luonnosta kerätään jopa ulostepapereita
 4. Koronakevään ketutuksesta syntyi sarja kirkkovenekoruja, jotka pelastivat hollolalaisen kultasepän konkurssilta
 5. Lahden Rautatienkadulla kokeillaan kaksisuuntaista pyöräilyä – nämä asiat kannattaa huomioida ensi viikosta alkaen
 6. Poliisi kehotti lopettamaan Helsingin Black Lives Matter -mielenosoituksen liiallisen väkimäärän takia
 7. Kiuru: Hallitus ei anna yleistä suositusta kasvomaskien käytöstä
 8. Kulmuni: Maksan esiintymiskoulutusten kustannukset takaisin ministeriöille
 9. Lahdessa halutaan lisää ammattilaisia kuntayhtiöiden hallituksiin – poliittiset palkintopaikat voivat vähentyä
 10. Virtaava vesi ja sulava jää - palkitun viinilasin suunnitellut lasitaiteilija inspiroituu luonnon helmassa
 11. Korkea katto ja uusi sisäänkäynti, Lahden kaupungintalon sisäpiha halutaan avoimeksi kohtaamispaikaksi
 12. Perussuomalaisten Turtiainen tviittasi huumorikuvan poliisin tappamasta miehestä – ryhmänjohtaja Tavion mukaan käytös ei ole hyväksyttävää
 13. Hämeen kauppakamarin kyselyn mukaan koronakriisi iski yritysten liikevaihtoon: "Konkurssiriski on noussut"
 14. Huvivenekin tarvitsee nyt päällikön, määrittää uusi vesiliikennelaki – "Soutuveneessäkin pitää jonkun ottaa vastuu"
 15. Suomen MM-rallia ei ajeta tänä vuonna – "Terveys ja hyvinvointi ovat aina etusijalla"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.